Teknoloji e - postalar coştu bir kere!..

e - postalar coştu bir kere!..

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnternet dünyasında en yoğun kullanılan servisin e-postalar olmasının ardından, web tabanlı e-posta hizmeti veren Yahoo, Microsoft ve Google farklı hizmetleriyle ön plana çıkma peşinde.

e - postalar coştu bir kere..

Şükrü Andaç

e - postalar coştu bir kere..

Yeni ekonominin önde gelen firmaları şu sıralar web tabanlı e - posta konusunda yoğun rekabet içinde. Google‘ın 1000 MB (1GB) ile oldukça büyük kapasiteli Gmail servisinin testlerini başlatmasının ardından, yıllardır bu piyasada yer alan Yahoo ve Microsoft gibi oyuncular da Google‘a yanıt vermekte gecikmedi.

Gmail ile kapasitelerin genişlediğini ve içeriğin farklılaştığını gören pazarın diğer oyuncuları hızla servislerini yenilemeye başladı. Peki internet veya web tabanlı e - posta kullanıcıları için bu servislerin birbirinden farkı ne, kullanıcı için hangisi daha avantajlı?

Elbette Gmail‘in en önemli özelliği ücretsiz olarak 1000 MB‘lık kullanım alanı veriyor olması. Ancak Gmail, web tabanlı e - postalarda 1000 MB‘lık alanı ücretsiz kullanımın yanı sıra istem dışı e - posta olarak da adlandırılan ‘spam‘lerin özel olarak engellenmesini de sağlıyor. Kullanıcı kendisine gelen spam‘leri sistem içinde belirli konu başlıklarına göre gruplandırıp raporlayarak, bu adreslerden yeniden spam gelmesini engelleyebiliyor.

Ayrıca Gmail‘de kullanıcılar kendilerine gelen e - postaları birden çok kategoride eş zamanlı olarak da saklayabiliyor. Gmail‘in bir diğer özelliği ise fazladan depolama alanı için ücret almıyor olması. Gmail şu an test aşamasında ve yalnızca davetiye ile çağrılan kullanıcıların hesabı bulunuyor.

Yahoo kapasite yeniledi

Google‘ın Gmail servisi ile pazarı hareketlendirmesinin ardından, Yahoo firması buna hızla cevap verdi ve tüm kullanıcılara 100 MB‘lık ücretsiz kullanım alanı açtı. Firma ayrıca Gmail‘in saklama kapasitesi olan 1 GB yerine 2 GB‘lık kullanım alanı için yıllık 20 dolar ücretli servisini başlattı.

Yazılım devi Microsoft‘un sahibi olduğu MSN Hotmail ise Türkiye‘de ‘hotmail.com.tr‘ uzantılı web tabanlı e - posta servisini başlattı.

Buna rağmen Hotmail‘in sunduğu kapasite şu an itibariyle oldukça sınırlı. Firma ücretsiz saklama alanı olarak 2 MB‘lık alan veriyor. Hotmail, yıllık 10 MB alan için 20 dolar, 100 MB‘lık alan isin 60 dolar talep ediyor. Şu an itibariyle web tabanlı e - posta pazarında yoğun olarak bu üç firmanın adı geçse de, Spymac.com, Google‘ın ardından 1000 MB‘lık saklama kapasitesiyle servis vermeye başlayarak pazarda adını duyurdu.

Gmail çıtayı yükseltti

Firma

Ücretsiz depolama alanı

Mesaj başına gönderim limiti

Gmail

1000 MB

10 MB

Yahoo

100 MB

10 MB

Hotmail

2 MB

1 MB


DİJİTAL OYUNCAKLAR

Her açıdan fotoğraf çekiyor
Canon, 5 megapikesel çözünürlüğe sahip PowerShot A95 modelini piyasaya çıkardı. 1.8 inch boyutunda değişen açılı LCD ekran ve VGA film kayıt teknolojisini destekleyen yeni model üründe 8 özel sahne ön ayarı var. LCD ekran 360 derece döndürülebiliyor ve kullanıcının istediği açıdan çekim yapabilmesine imkan tanıyor. 3x optik zoom destekli ürün tam otomatik ve tam el kontrolü arasında tüm özellikleri içeren 21 ayrı çekim moduna sahip. Sesli olarak 3 dakikaya kadar film çekimleri kamerada yine sesli olarak izlenebiliyor. Kamera ile birlikte verilen yazılım paketinde ise, izleme ve baskı için MS Windows için ZoomBrowser EX, Mac için ise ImageBrowser?ı programları yer alıyor.

Cep’te moda rüzgarı
Nokia firması geçtiğimiz hafta moda kategorisinde yer alan üç yeni model cep telefonunu tanıttı. Nokia 7260, 7270 ve Nokia 7280. Teknolojinin yanı sıra tasarım odaklı olarak geliştirilen yeni modellerden Nokia 7260, şu an piyasada yer alan 7610 modelinin farklı çizgilerle donatılmış yeni versiyonu görünümünde. Üç bant şebeke destekli telefon, 92 gram ağırlığında ve VGA kameraya sahip. Nokia?nın yeni modellerinden 7280 ise oldukça farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Geleneksel tuş takımı bulunmayan Nokia 7280, ses kontrolüyle çalışıyor. 84 gram ağırlığındaki telefonun en ilgi çekici özelliği ise herhangi bir çağrı veya mesaj geldiğinde, cihazın kapağının bir santimetre açılarak kullanıcıyı uyarıyor olması. Renkli ekrana sahip olan bu ürün de, kamera teknolojisini destekliyor.

Su altında müzik keyfi
2002’de su altında çalışabilen MP3 çaları geliştiren H2O Audio firması, geçtiğimiz günlerde bu cihazın yeni teknolojilerle donatılmış versiyonunu tanıttı. H2O Oceanic DV ? X modeli ürün için özel olarak tasarlanan kulaklık ile su altında kolaylıkla müzik dinlenebiliyor. Cihazda, su altında kolay kullanım için gelişmiş ışık teknolojisiyle tasarlanan ekran da yer alıyor.