Teknoloji Elon Musk: Eğer bir rakibimin roketi 2023'den önce uçarsa şapkamı hardala batırarak yerim

Elon Musk: Eğer bir rakibimin roketi 2023'den önce uçarsa şapkamı hardala batırarak yerim

15.02.2018 - 11:17 | Son Güncellenme:

Elon Musk'ın 2002'de kurduğu SpaceX’in ürettiği Falcon Heavy adlı roket, Kennedy Uzay Merkezi'nden sorunsuz şekilde uzaya fırlatıldı. Rakiplerine göz dağı veren ve onları uzay teknolojileri yarışına davet eden Musk, Twitter'dan rakipleriyle tartışmaya başladı. Musk: "Belki bu plan işe yarayabilir, ancak o roket 2023’ten önce bir ulusal güvenlik aracını uzaya fırlatırsa, şapkamın bir kenarını hardala batırarak yerim." dedi.

Elon Musk: Eğer bir rakibimin roketi 2023den önce uçarsa şapkamı hardala batırarak yerim

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından üretilen Falcon Heavy roketi, Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Mars'a doğru yol alan roketin içindeki Tesla üretimi Roadster ve astronot kıyafeti giyen cansız manken 'şöförü' ortaya ilginç manzaralar çıkardı.

İnsanoğlunun uzay serüveninde bir mihenk taşı olarak nitelenen 70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy, 27 motoruyla birlikte 64 metrik ton ağırlık taşıyabilmesi sayesinde tüm zamanların en güçlü ticari roketi unvanını kazandı. Tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak güce sahip olduğu belirtilen Falcon Heavy'yi fırlatılması, SpaceX'e yaklaşık 90 milyon dolara mal oldu.

SpaceX’in birden fazla rakibi bulunuyor ki bunlardan biri de United Lounch Alliance. Şirketin, Falcon Heavy roketine rakip Delta IV Heavy roketi bulunuyor.

Haberin Devamı

Musk, Delta IV Heavy'nin bazı konularda Falcon Heavy’den daha üstün olduğunu vurgulayan uzay mühendisi Doug Ellison’un Twitter paylaşımlarına sinirlendi. Hangi roket sisteminin daha iyi ve daha düşük maliyetli olduğu üzerine başlayan tartışmaya ULA’nın CEO’su Tory Bruno da dahil oldu. Musk tweet'leşmelerin sonunda şöyle bir cümle kurdu: "Belki bu plan işe yarayabilir, ancak o roket 2023’ten önce bir ulusal güvenlik aracını uzaya fırlatırsa, şapkamın bir kenarını hardala batırarak yerim." dedi.

Tweet'leşmeler şu şekilde:

“Merhaba @elonmusk, Heavy fırlatmanı tekrar tebrik ederim. Açıklama yapayım: Delta IV Heavy, yaklaşık 350 milyon dolara mal oluyor. Hem Delta IV Medium hem de Delta II'nin emekliliğinden sonra ve gelecekteki o olacak. En azından Vulcan'ı tekrar getirene kadar eşsiz yetenekler sunuyor"

"Delta IV Heavy için maliyet 400 milyon doların altında, fakat henüz bitmedi. Parker Solar Probe lansmanının maliyeti ise 389.1 milyon dolar ( bu sözleşme 2015'te ilan edildi)" "Bu 3 yıl önce, ULA bütün orta boydaki Delta IV faaliyetlerini durdurmadan önceydi. Gelecekteki bütün delta çalışmaları bu toparlanma masraflarını da içerecek. Dolayısı ile maliyetleri 600 milyon doların üzerinde. Bu çok yüksek." "Belki bu plan işe yarayabilir, ancak o roket 2023’ten önce bir ulusal güvenlik aracını uzaya fırlatırsa, şapkamın bir kenarını hardala batırarak yerim"