Teknoloji Haberleri En başarılı oynatıcılar

En başarılı oynatıcılar

07.07.2009 - 10:14 | Son Güncellenme:

Başarı konusunda birbirleriyle yarışan çoklu ortam yazılımlarını mercek altına aldık. Artık her format için farklı yazılım kullanma dönemi sona eriyor.

En başarılı oynatıcılar


Kullanıcıları için olmazsa olmaz yazılımların başında çoklu ortam uygulamaları gelir. İnternetten ya da eşten dosttan edinilen çoklu ortam dosyaları bıkmadan usanmadan arşivlenir. Bu durum neredeyse bilgisayarların ve internetin evlere girmeye başladığı günden beri değişmeden sürüyor. Ancak son zamanlarda bir başka akımla daha karşı karşıyayız; media center PC. Bildiğiniz gibi önceleri Microsoft'un ortaya attığı ve özel sürümler olarak piyasaya sürdüğü bu klasman, şimdilerde Windows Vista'yla hemen her bilgisayarda yer alıyor, ancak ne kadar kullanılıyor dersiniz? Temel olarak TV yayınları ve DVD/VCD oynatmaya endekslenmiş bu sistemler özel donanımlara ihtiyaç duyduğundan fazlaca rağbet görmüyor diyebiliriz. Ancak gelecek bu sistemlere doğru kayıyor. Biz de bu noktadan yola çıkarak bu sayımızda hemen her sistemi basit bir çoklu ortam canavarına çevirecek yazılımları mercek altına almak istedik. Yazımızda hemen her çoklu ortam formatını destekleyen yazılımlara yer vermeye özen gösterdik. Altyazı desteği ve menülü DVD'leri de unutmadık.

Özel formatlar için özel yazılımlar kullanmaya son! Yazımıza konuk olan çoklu ortam yazılımları sayesinde, sırf uzantısı codec paketlerinizde yer almıyor diye formatın kendi oynatıcısını kullanmak zorunda kaldığınız yazılımları sisteminizden arındırabileceksiniz. Benzer şekilde ön tanımlı oynatıcınız DVD filmlerinizin menülerini açmadığı için sıklıkla kullanmayacağınız bir başka yazılımı kurma zorunluluğundan da kurtulmuş olacaksınız. Fazlaca göz önünde olmayan ama başarıları dağları aşmış bu yazılımlar arasında günümüzün trendi Blu-ray'i destekleyenler de yok değil. Şimdi lafı fazlaca uzatmadan sizi seçtiğimiz yazılımlarla baş başa bırakıyoruz.

VLC Media Player
Birçok kullanıcı bu oynatıcının adını duymuştur, hatta kullanmış olanlar da çoğunluktadır; ancak bu kullanıcıların büyük bir kısmı VLC'nin aslen neler yapabildiğini bilmez. Bu nedenle yazımıza VLC'nin yeni sürümünü konuk etmek istedik. Öncelikle VLC Player hemen her platformda, her işletim sisteminde tam fonksiyon çalışabilmesiyle oynatıcı savaşlarına 1-0 önde başlıyor. Bu sayede hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun bilgisayarınızı bir çoklu ortam canavarına çevirebiliyorsunuz.

VLC'nin ön tanımlı arayüzü için, özelliklerinin ve başarısının önündeki tek engel diyebiliriz. Bu durum nedense hala değiş¬miş değil. Aslında VLC beraberinde karizmatik bir başka arayüz daha getiriyor, ancak nedense geliştiricileri yılların eskittiği arayüzü kullanmakta ısrar ediyorlar. Neyse ki, internet denizi kullanıcıların VLC için hazırladıkları ve ücretsiz olarak dağıttıkları temalarla dolu.

Kendi yayını kendin yap
VLC Media Player'ın tam adı VideoLAN Media Player. Buradan da tahmin edebileceğiniz gibi, yazılımımız tam bir yayın cana¬varı. İsterseniz kapalı devre, isterseniz internet üzerinden olsun hemen her formatta ses ve video görüntüsünü VLC ile paylaş¬tırmanız mümkün. Bu sayede kendi özel online radyonuzu ya da TV kanalınızı kurabilirsiniz.

VLC'nin bir başka güzel tarafı da sisteminizde yüklü herhangi bir codee paketi bulunmasa bile hemen her formatı sorunsuz¬ca okuyup çalabilmesi. Bunu yapabilmesinin temelinde codee paketlerini beraberinde getirmesi yatıyor. VLC Media Player'la herhangi bir eklentiye gerek duymadan MP3'ten OGG'ye, MPG'den DivX ve XviD'e kadar her dosyayı kolayca oynatabi¬lirsiniz. Bunun yanı sıra QuickTime ve Real'a ait uzantıları da sorunsuzca oynatabildiğim ekleyelim.

Bir film canavarı
VLC Media Player sunduğu menü ve alt yazı desteği sayesinde tam bir film canavarı diyebiliriz. Tek eksi tarafı altyazıları otomatik olarak bulamaması. Filminize ait altyazıların bulunduğu dizini her seferinde manuel olarak yazılıma göstermeniz gerekiyor. Bu, yazılımın arayüzünden sonra en büyük eksisi diyebiliriz. Ancak geliştiricileri yazılıma ekledikleri Blu-ray film oynatma özelliğiyle bu eksileri bir nebze toparlamış durumda¬lar. Benzer şekilde videolarınızın çözünürlükleriyle, ekran ölçüleriyle ve alt yazı hızıyla rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Bu duruma bir de izlediğiniz filmi ya da dinlediğiniz müzikleri İP numaranızı bilen veya sizinle aynı ağa bağlı olanlarla paylaşabilmeniz de eklenince VLC denenmeden geçilmeyecek bir yazılım halini alıyor.

GOM Player
Lost tutkumuzun bizi bir oynatıcıdan başka bir oynatıcıya savurduğu yıllarda keşfettiğimiz GOM Player, karizmatik ve kullanışlı arabirimiyle hemen kendisini muadillerinden ayırmayı başarıyor.
Görüntülerde yarattığı yumuşaklık sayesinde, yeterince büyük bir ekranda (ya da projeksiyon cihazlarıyla kullanıldığında) sanki sinemadaymışsınız gibi bir etkiye kapılıyorsunuz. Desteklediği çoklu ses kanalları sayesinden VLC ile rahatlıkla yarışabilen GOM Player, bilgisayarınızı birkaç tıklamada ev sinema sistemine çevirebilir. Videolarınızın çözünürlüğünü ve ekran boyutunu kolayca ayarlayabilmenize imkân veren GOM Player, videolarınızın alt yazılarını da otomatik olarak bulup oynatabiliyor.

Senkron sorunlarına tıklayın
Sahip olduğunuz videolarınız için bulduğunuz alt yazılar bir türlü uymuyorsa ve senkron sorunları içeriyorsa endişelenmeye mahal yok. Klavyenizin ok tuşlarını (bunları değiştirebiliyorsunuz) kullanarak altyazılarınızı hızlandırıp, yavaşlatmak elinizde. Benzer şekilde videolarınızın ekran boyutlarını da kolayca değiştirebiliyorsunuz. GOM Player da tıpkı VLC Player gibi ihtiyaç duyabileceğiniz hemen her format için codec'i yanında getiriyor. Yani GOM Player'ı sisteminize kurduğunuzda başka hiçbir ek yazılıma ihtiyaç duymuyorsunuz.
DVD filmlerinizin menüleriyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız GOM Player derdinize deva olacak türden bir yazılım. Menülerle alakalı hiç sorun yaşamamanızı sağlayan GOM, ekran görüntüleri almanızı da sağlıyor. Üstelik tıpkı VLC gibi Türkçeye tam destek veriyor. Çeşit çeşit tema desteği sunan GOM Player için yerel bir adres de bulunuyor: www.gomplayer.org

Media Player 12

Konu media center olur da işin duayenini anmadan geçersek olmaz diye düşünüyoruz. Microsoft'un Windows işletim sistem¬lerine dâhil ettiği emektar yazılım, Windows 7 ile birlikte 12. sürümünü duyurdu. Bu yeni sürüm öncekilerden bir hayli farklı. Zaten VLC ve GOM Player gibi yazılımların yanında adını zikrettiğimize göre fark olduğunu az çok tahmin etmişsinizdir. Yeni Media Player'da öncekilere oranla en büyük fark codec'leri beraberinde getirmesi diyebiliriz. Yani bir büyük eksi ortadan kalktı. Bildiğiniz gibi çoklu ortam yazılımlarının yüzlerce farklı türevle ayakta durabilmelerinin en büyük nedeni Media Player'ın başarısız bir yazılım olarak karşımıza çıkmasıydı. Tabii ilk sürümlerinden bahsettiğimizi hemen anlamışsınızdır. Artık DivX'ten OGG'ye kadar birçok esaslı format için codec yüklemenize gerek kalmıyor. Benzer şekilde web tabanlı yayınlar ve TV yayınları için de sorunsuz destek veren Media Player, yeni sürümüyle bu cephedeki muadillerine meydan okuyor.

YAZILIM ÇOKLUORTAM OYNATICILAR
DVD filmler için sorunsuz menü desteği sunan emektarımız şimdilik tam olarak olgunlaşmış değil. Ama bu hali bile yazımızda boy göstermesi için yeterli diyebiliriz. Şimdilik Media Player 12'ye XP kullanıcılarının erişip erişemeyeceği hakkında bir bilgimiz yok. Ama Windows 7 kullanımlarıyla Vista kullanıcılarının kısa süre sonra bu sürüme terfi edeceği kesin gibi. Durum bu olunca kim sistemiyle gelen başarılı bir aracın yanına aynı işe yarayan bir başkasını kurmak ister ki?

KM Player

Player gibi KMPlayer da birçok video formatına destek veren (VCD, DVD, AVI, MPEG-1/2/4, WMV, RealMedia ve QuickTime) çok başarılı bir çoklu ortam oynatıcısı olarak karşımıza geliyor. Bir ev kullanıcısının en çok ilgilendiği alt yazı ve ekran görüntüsü alabilme özellikleri de bulunan KMPlayer, tıpkı VLC gibi inmekte olan tamamlanmamış dosyaları, internet üzerinden yayınlanan akışkan yayınları (streaming) da destekliyor. Bu sayede paylaşım yazılımlarıyla da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bunun yanında hem bilgisayarda yüklü codec'leri kullanabilmesi hem de kendi içerisinde codec bileşenlerini barındırmasıyla mu¬adilleri arasında ben de varım diyebiliyor. Günümüzün popüler formatları arasında gösterilen FLV, Google Video, 3GR MKV gibi çok uç noktalarda yer alan video formatlarına bile destek vermesi yazımızın kahramanı olmasına yetiyor da artıyor bile. Türkçe desteği de olsaydı tam olacaktı.

PCnet

4