Teknoloji Haberleri F, Q klavye tartışmasında yeni nesil taraf

F, Q klavye tartışmasında yeni nesil taraf

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

'F klavye mi, Q klavye mi kullanılsın?' tartışmasına, tablet PC için geliştirilen klavye düzeneği de katıldı.

F, Q klavye tartışmasında yeni nesil taraf

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

F, Q klavye tartışmasında yeni nesil taraf

HP, Dell, Fujitsu Siemens ve diğer bilgisayar üreticilerinin, geleneksel bilgisayarların yanı sıra tablet PC üretmeye de başlamalarının ardından, PC’lerde yer alan bazı uygulamalar kullanılmaz oldu. Klavyeler bunun en ilgi çekici örneği. Şu an kullanılan tablet PC’ler, beraberindeki özel kalemler ile kullanılıyor ve klavye düzenekleri ekran üzerine taşındı. Ancak uzmanlara göre geleneksel PC’lerde kullanılan Q ve F klavye 10 parmak yazımı için özel olarak geliştirilmesinden dolayı tablet PC’ler için ideal değil.

Yeni bir düzenek
ABD’li Exidias firması bu duruma çözüm getirdi. Uygulama geliştirici firmalardan biri olan Exidias, tablet PC ve diğer bazı mobil cihazlarda kullanılacak yeni bir klavye düzeneği geliştirdi.

Cep uyumlu

Sadece bir ekrandan oluşan ve beraberinde klavye bulunmayan tablet PC’ler için geliştirilen klavye, özel bir kalem veya parmaklar ile yönetilebiliyor. F veya Q klavyelerin 10 parmak kullanımı için tasarlandığını belirten firma yetkilileri yeni klavyenin yapılan testlerde tek parmak kullanımı için en ideal düzenek olduğu açıkladılar.

Exidias, yaptığı uzun süreli testler sonucunda ‘MessagEase’ adını verdiği klavye düzeneğini tasarladığını ve tek parmak ile yazımda şu an çoğu bilgisayarda kullanılan Q klavye düzeneğinden çok daha hızlı olduğunu açıkladı. Yeni nesil klavye tablet PC’lerin yanı sıra, el bilgisayarları, dokunmatik ekran özelliğine sahip cep telefonları, otomobillerdeki yol bilgisayarlarında kullanılabilecek.

Klavyeyi kullanmak için firmanını internet adresi www.exideas.com’a girerek, gerekli yazılımı yüklemek ve cihaz üzerinde çalıştırmak yeterli.  Sitede ayrıca yeni klavye düzeneğinin kullanım özellikleri ve hızlı kullanım için izlenmesi gereken yol da anlatılıyor.

Transparan klavye dönemi
Yeni nesil klavye, bilgisayar ekranının üzerinden çalışıyor ve transparan özelliğe sahip. Klavye, transparan özelliği sayesinde, bilgisayarda çalışan programları etkilemeden, kolaylıkla kullanılabiliyor. Klavye tam olarak açıldığında harfler ve numaralar için iki ayrı bölüme ayrılıyor. Geçtiğimiz hafta geliştirildiğinin duyurulmasının ardından internetten 300 bin kopyasının indirildiğini açıklayan firma yetkilileri, bin 500 kullanıcınının kendileriyle irtibata geçip, sistemi kullanmaya başladıklarını bildirdi. Yeni klavye düzeneği Microsoft Windows tabanlı tablet PC, Palm OS işletim sistemi üzerinde çalışan el bilgisayarları ve dokunmatik ekrana sahip java destekli cep telefonlarında kullanılacak.

Artık oyunlar suçlanmayacak
Çocukları bilgisayar oyunlarından vazgeçirmenin imkânsız olduğunu gören uzmanlar, çareyi çocukları olumlu yönde etkileyen oyun geliştirmekte buldu.

Bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki kötü etkisinden sürekli şikâyet edilir. Ancak İrlanda’daki bir araştırma merkezi bu önyargıyı yıkmaya kararlı. MIT Üniversitesi’ne bağlı çalışan ‘Media Lab Europe’ bilgisayar oyunlarının psikolojik sorunların çözümünde kullanılması için araştırmalar yapıyor. Merkezde geliştirilen üç boyutlu bilgisayar oyunları ile depresyondan davranış bozukluklarına pek çok psikolojik sorunun çözümü aranıyor.

Merkezde çalışan psikoterapist John Sharry çocukları bilgisayar oyunundan vazgeçirmenin mümkün olmadığını söylüyor ve bu çocukları olumlu yönde etkileyebilecek oyunlar üzerinde çalışmanın önemine değiniyor. Bu oyunlardan biri "Kişisel Araştırma" adını taşıyor. Oyunun amacı kişisel sorunlarını çözmeye çalışan bir detektife yardım etmek. Bu oyun psikolojik sorunları çözemeye yönelik ilk üç boyutlu oyun.

Psikoterapist destekli oyun

Araştırmalara göre internette ruh sağlığı ile ilgili siteler büyük ilgi görüyor. Fakat bu sitelerin ne derece doğru bilgi verdiği tartışmalı. Media lab uzmanları kendi ürettikleri bilgisayar oyunlarının internetteki sitelerden daha faydalı olduğunu savunuyor. Oyun oynamayı seven gençlerin oyun sayesinde sorunlarıyla yüzleşme fırsatı bulacağına inanıyorlar. Media Lab psikoterapist desteğiyle okullar ve hastaneler için bilgisayar programı üreten ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Geliştirilen oyunlar çok yakında internetten ücretsiz olarak sunulacak.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Sony’den minik bir dijital
Japon elektronik devi Sony, dünyanın en küçük dijital fotoğraf makinesi geliştirdiğini duyurdu. Sony Ar - Ge merkezinde geliştirilen Qualia serisinin 16 numaralı modeli olan ürün, 50 gram ağırlığında. Sony, Qualia serisindeki 6.2 megapiksel çözünürlüğe sahip Qualia 004, 36 inç ekrana sahip Qualia 15 ve kaliteli ses sistemine sahip Qualia 007 modellerini geliştirdiğini de duyurmuştu. Rekorlara ve yeni teknolojilere imza atan Qualia serisinin yeni modelinde, 0.55 inçlik TFT ekran var. JPG ve TIFF formatlarında fotoğraf kaydı yapabilen makine, 4x dijital zoom özelliğini destekliyor. 2 milyon piksel çözünürlük ve flash, yeni model fotoğraf makinesinin diğer özellikleri arasında yer alıyor. www.sony.com

Kablosuz teknoloji üssü
Bilgisayar donanım ürünleri geliştiren Logitech, kablosuz merkez adını verdiği PC destekli sistemi tanıttı. Tamamıyla kablosuz ürünlerden oluşan sistem, Bluetooth (10 metre çapında, kablosuz olarak veri transferi yapılması) özelliğini destekliyor. Bluetooth destekli cep telefonları ve el bilgisayarlarının kullanılabildiği sistem, Logitec’in geliştirdiği Bluetooth destekli klavye, mouse, kulaklık ve yazıcı ile tamamlanıyor. Logitech’in geliştirdiği sistem, PC üzerinden kontrol ediliyor ve 10 metre çapında diğer tüm cihazlarla uyum içerisinde çalışıyor. Örneğin cep telefonundan mesaj göndermek için PC’ye ait olan klavye kullanılabiliyor. Sistemin detaylarına www.logitech.com /bluetooth adresi üzerinden ulaşabilmek mümkün.

Fotoğraf ve ses çekiyor
BenQ firmasının yeni model dijital fotoğraf makinesi DC5330, fotoğraf çekiminin yanı sıra sesli video kaydı da yapıyor. 3.1 milyon piksel çözünürlüğe sahip fotoğraf makinesi, AVI formatında video çekimi yapabiliyor. 16 MB’lık sabit belleği olan üründe 1.6 inç boyutunda TFT LCD ekran var. 185 gram ağırlığındaki DC5330, USB arabirimi sayesinde bilgisayarlar ile veri transferi yapılabilmesini sağlamakta. Li - Ion pil ile çalışan yeni model cihaz, 5.5 milyon piksel CCD desteği ile profesyone yakın fotoğraf çekimi yapılmasına imkân tanıyor. DC5330’de 3x optik zoom ve 4x dijital zoom özellikleri var. www.infronic.com