Populer Bilim Farelerin vücut ısısı düşürüldü, ömürleri uzadı

Farelerin vücut ısısı düşürüldü, ömürleri uzadı

03.11.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD’de yapılan bir araştırma, tükettikleri yiyecek miktarını sınırlamadan farelerin vücut ısının düşürülmesinin bu hayvanların yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu

Farelerin vücut ısısı düşürüldü, ömürleri uzadı

Sürüngenler gibi soğuk kanlı hayvanlarda vücut ısısı ile yaşlanma arasında bağlantı olduğu ve tüketilen kalori miktarının azaltılmasıyla düşen vücut ısınının memelilerin yaşam süresini uzatılabileceği bilim adamlarınca biliniyordu.

Ancak Kaliforniya’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Bruno Conti başkanlığındaki araştırmacılar, tüketilen kalori miktarının azaltılmasının mı, yoksa vücut ısısının düşmesinin mi yaşam süresini uzattığı sorusuna cevap aradı.

Araştırmacılar, vücut ısısını termostat gibi dengeleyen hipotalamusun bir bölümüne müdahale ederek, farelerin vücut ısısını 0,3-0,5 derece düşürdü, ancak yiyeceklerini azaltmadı. Sonuç olarak, dişi farelerin yaşam süresi yüzde 20, erkeklerinkiyse yüzde 12 oranında uzadı.

Dolayısıyla bu araştırma, vücut ısısının az oranda, ancak uzun süreli düşürülmesinin farelerin yaşam süresini artırabileceğini gösterdi.

Araştırma Amerikan Science dergisinin bugünkü sayısında yayımlandı.