Populer Bilim Flamingo cenneti can çekişiyor

Flamingo cenneti can çekişiyor

27.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Muğla'nın Milas İlçesi'nde göçmen kuşların yurdu Tuzla Sulak Alanı, çevre katliamına uğradı.

Flamingo cenneti can çekişiyor

Yaşar Anter/Bodrum

Sanayi işletmelerinin atıkları, evsel atıklar, golf sahası için açılan dev kanalların ekosistemi bozması sonucu balıklar ölmeye, flamingolar ve diğer kuşlar bölgeden göç etmeye başladı. Ege Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından biri olan alanda rant uğruna doğa ve çevre cinayeti işlendiğini belirten Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Süha Umar, sulak alana zarar veren işletmeler hakkında savcılığa ve Muğla Valiliği'ne suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Milas'ın Boğaziçi Köyü sınırları içinde bulunan, bünyesinde başta flamingolar olmak üzere 120 çeşit kuş, 50'ye yakın balık türünü barındıran, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 12.10.2004 tarihinde koruma altına alınan Tuzla Sulak Alanı'nda toplu balık ölümleri görülmeye başlandı. Koruma bölgesi ilan edilmesine rağmen, sulak alana yakın bölgelerde faliyetini sürdüren halı yıkama fabrikalarıyla mermer atölyelerinin zehirli atıklarının Mazı Çayı aracılığıyla Tuzla'ya ulaştığı, son 10 yılda 5 binin üzerinde ikinci konut yapıldığı, konutların atıklarının vidanjörlerle çekilip derelere dökülerek sulak alana geldiği vurgulandı. Cennette kuş türü 50'ye, balık türü ise 20'ye kadar düştü. Geçen yıllarda 5 binlere ulaşan flamingo sayısı 2 binlere düştü.

Boğaziçi Köyü Birinci Azası Halil Kaya, sulak alana ulaşan atıkların, Tuzla'yı cehenneme çevirdiğini söyledi. Kaya, “Kuraklık nedeniyle kirlililiğin arttığı, yosunlaşmanın yoğunlaştığı bölgede oksijensiz kalan canlı türleri yok oldu, balıklar ölmeye başladı. 20 yıl önceye kadar balık ve kuş cenneti olan Tuzla, insanın verdiği zararlara yenildi'' dedi.

Sulak alan yakınında yapımına başlanan iki golf sahası için iş makinelerinin kanal açıp doğal dengeyi bozduğunu belirten Bodrum Gönüllüleri Derneği Sözcüsü Cüneyt Karaloğlu da tepkisini dile getirdi. Sulak alanların korunmasıyla ilgili yönetmeliğin rant uğruna iki yılda üç kez değiştirildiğini savunan Karaloğlu, “Sulak alanlar yönetmeliği doğayı ve eko sistemi korumak amacıyla değil yap satçıları korumak amacıyla düzenlenirken, bölgede zehirli sanayi atıklarıyla, iş makineleriyle doğa cinayeti işleniyor. Korumadan çok kollama faaliyeti sürüyor. Sulak alan çöplüğe, katı atık merkezine dönüştürüldü. Böyle giderse 5 yıla kadar tek canlı kalmaz. Konuya ilişkin hazırladığımız raporları yetkili kurumlara gönderdik'' diye konuştu.

Bölgede çevre felaketlerinin bir türlü önlenemediğini ve flamingo cennetinin göz göre göre kaderine terk edildiğini belirten Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Süha Umar, 3 yıldır sürdürdükleri mücadelenin sonuç vermediğini belirtti. Sulak alana boşalan zehir dereleri, ikinci konut atıkları ve golf sahası kanallarının yarattığı tahribata müdahale edilmesini istediklerini kaydeden Umar, şunları söyledi: “Zehirli atıkların sulak alana sızması nedeniyle balıklar ve canlı türleri ölmeye, sulak alan can çekişmeye başladı. Durumu Muğla Valiliği'ne bildirdik. Çevreye ve sulak alana zarar veren fabrikalar ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatılması için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Canlı türlerinin hızla yok olduğu alanda Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı gerekli müdahaleyi yapmalı. Önlem alınmazsa, bürokratlar da suça ortak olur. Sulak alanı korumakta ihmalleri olanlar hakkında dava açmakta tereddüt etmeyiz. Flamingo cennetini koruma altına aldılar, alan daha çok felaketle karşı karşıya kaldı. Çevre ve doğa kuruluşları ve üniversiteler alanın tehlike altında olduğunu belirten raporlarını ilgili kurumlara vermesine rağmen sadece Çevre ve Orman Bakanlığı'nın tabelasını koymaktan başka tek bir şey yapmadılar. Tabela konulmakla, koruma altına aldık demekle cennet korunmuyor. Rant uğruna cenneti cehenneme çevirecek faaliyetlere seyirci kalınıyor.'' Sanayi tesislerinin atıklarının Mazı çayına dökülmemesi için işletmeleri geçen yıl uyardıklarını belirten Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, “Bu yönde gelen şikayetleri değerlendirdik ve gerekli uyarıları ve yasal işlemleri yaptık. Acilen bölgeye yine ekipleri göndererek gerekli incelemeleri başlatacağım. Flamingoların gitmesini, kuş türlerinin azalmasını biz de istemeyiz. Sulak alan içinde bulunan eski tuz fabrikasının altını kafeterya, üzerini kuş gözlem evi yapmak için restorasyon çalışması başlattık. Kuş cenneti sulak alana turist çekmek için tanıtım çalışmalarını hızlandırdık. Sulak alanı zehirleyen, zarar veren kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırırız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.