Teknoloji Geleceğin Arabasını Şimdiden Tanıyın

Geleceğin Arabasını Şimdiden Tanıyın

20.05.2014 - 12:15 | Son Güncellenme:

Araba üreticileri rakipleri ile kıyasıya rekabet içerisindeyken Google geleceğin aracını gösterdi.

Geleceğin Arabasını Şimdiden Tanıyın

şu aralar hem harıl harıl kendi kendine giden arabalarının testlerini yapıyor, hem de bu arabalara basın görevlilerini bindirip onları etkilemeye çalışıyor. Görünen o ki, bu konuda hiç de başarısız değil. ’ın otomatik Lexus Hybrid SUV modeline binen herkes, aracın geleceğine inanmış olarak çıkıyor.

Haberin Devamı

’ın “Self-Driving Car Project” isimli çalışması ile ilgili arada bir bilgi veriyoruz. nin yöneticisi Chris Urmson, insanların yoğun trafik yüzünden araba kullanmaktan daha fazla sıkıldığını ve bunaldığını anlatıyor. Google’ın kendi kendine giden araçları şimdiye kadar 700,000 saatten fazla yol testinden geçti. Google’ın ekibi, bu araçların 2017 ve 2020 yılları arasında kullanıma çıkabileceğini umut ediyor.

Araç aslında bir sürü birbirine bağlı teknoloji içeriyor. Ama onu diğerlerinden ayıran şey, Google’ın özel topografik haritalama metodu. Bu harita araca yol ve yoldaki herşey ile ilgili çok ayrıntılı bilgi veriyor, trafik lambalarının yüksekliğinden kaldırımın genişliğine kadar. Ama yer şekilleri ve trafik koşulları her an değişebildiği için gelecekte bu haritalama sisteminden çok, aracın gelişen durumlarda kendi başına karar verebilmesine ağırlık veriliyor.

Haberin Devamı

Araç haritalama dışında çok önemli bir teknoloji daha taşıyor. Aracın üzerindeki tüm kamera ve çeşitli sensörlerin içinde en önemlisi tavandaki. Aracın tepesinden her yöne bakan ve her saniye etrafını tarayan LIDAR. LIDAR bir radar çeşidi ve devamlı şekilde aracın etrafının 3 boyulu bir modelini çıkartıyor. Yoldaki diğer araçlar, trafiğin akışı, yayalar ve bisikletliler gibi dikkat edilmesi gerken her şeyi görüyor ve yerlerini, hızlarını ve yönlerini tespit ediyor. Buna göre de araç direksiyonu ne tarafa ne kadar çevirmesi ve gaza ne kadar basması gerektiğine karar veriyor.

Otomatik araçlar gelecekte sadece normal sürücüleri trafiğin çilelerinden kurtarmakla kalmayacak. Araç kullanmakta zorluk çekecek engellere sahip olanlar ve yaşlılar için de ideal çözüm olacak.

Yazarlar