Populer Bilim Gelecek yılın ilk büyük gök taşı yağmuru ne zaman gerçekleşecek?

Gelecek yılın ilk büyük gök taşı yağmuru ne zaman gerçekleşecek?

29.12.2017 - 13:18 | Son Güncellenme:

Mars'a yolculuk, gök taşı yağmurları derken bir yıl daha geride bırakmak üzereyiz. Peki 2018'in ilk büyük meteor yağmuru ne zaman gerçekleşecek ve en uygun nereden gözlemlenebilir?

Gelecek yılın ilk büyük gök taşı yağmuru ne zaman gerçekleşecek

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bu yıl gerçekleşen meteor yağmularının ardından hepimiz biraz daha ışık gösterisi istiyoruz. Çünkü birçoğumuz bu doğa olayına izleyemedi veya izleyenler tekrardan o anı yaşamak istiyor. Peki 2018'in ilk büyük meteor yağmuru ne zaman olacak?

2018'in ilk büyük meteor yağmuru olacak olan Quadrantids 1-5 Ocak tarihleri arasında Kuzey Yarım Küre'den gözlemlenebilece. Meteor yağmuru, 3 Ocak’ı 4 Ocak’a bağlayan gece zirve yapacak.

Çoğu meteor yağmuru, gece gökyüzünde yaydığı takımyıldızlarından isimlerini alır. Örneğin, Gemidler, Dünya'daki bir gözlemciye verildiğinde, İkizler Takımyıldızı'ndan çıkıyor gibi görünürler. Ancak Quadrantids, artık Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından tanınmayan Quadrans Muralis takımyıldızı adını alması nedeniyle tuhaf toplar olarak geçiyor. Aslında, 1922'de takımyıldız, zaman ve tarihe göre IAU tarafından çizilen listeden çıkarıldı.

Haberin Devamı

Meteor yağmurunun ismi hiç değişmemiş olmasına rağmen, IAU'nun şimdi tanıdığı takımyıldızı Boötes'den sonra bazen Bootids olarak da adlandırılıyor.

Öye yandan Ay, Quadrantids sırasında Dolunay evresinde olacak. Bu nedenle küçük boyutlu meteorların parlamalarını görmek mümkün olmayacak.

Kuzey Yarımküre'de yaşıyorsanız, soğukta beklemek için artık ekstra bir nedeniniz var. Umarım, Quadrantids buzlu kalplerimizi çözmek için de harika şeyler sunar.