Populer Bilim Gliserinden doğa dostu yakıt

Gliserinden doğa dostu yakıt

14.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk kez gliserinden, yakıtlardaki kurşunlu bileşiklere alternatif "doğa dostu" katkı maddesi üretildi.

Gliserinden doğa dostu yakıt
Seval Ocak

Gazi Üniversitesi (GÜ) Kimya Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Nuray Oktar ve yüksek lisans öğrencisi Nalan Özbay’ın gerçekleştirdikleri araştırma projesiyle gliserinden, yakıtlarda bulunan kurşun bileşiklerine alternatif yakıt katkı maddesi üretimi yapıldı.

Haberin Devamı
Projeye ilişkin  bilgi veren Oktar, çalışmalarıyla biyodizel üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen ve kullanılmadığı için stoklarında artış yaşanan gliserinin değerlendirildiğini ifade etti. Oktar, nisan ayında başlayan projeyle kurşun bileşiklerine alternatif, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen yakıt katkı maddesi ürettiklerini bildirdi.
      
Aromatik katkılar, insan sağlığına kurşun kadar zararlı

Kurşun bileşiklerinin zararlarının görülmesinin ardından birçok ülkede yakıtlara alternatif maddeler eklendiğini belirten Oktar, "Kurşunsuz benzinlerde oktan sayısını yükseltmek için yakıttaki aromatikler artırılıyor. Bunun maliyeti ucuz. Ama kurşunlu bileşikler alınmış olsa da aromatiği artırılmış benzin insan sağlığına kurşundan daha zararlı.

Doğrudan kanserojen etkisi var" diye konuştu.

Mikro organizmaların üretiminde, ilaç ve kozmetik sanayinde ve doğrudan yakıt olarak kullanılan gliserinin, biyodizel üretimi sırasında ortaya çıktığını anlatan Oktar, şunları söyledi: "Avrupa’da yıllık 2,5 milyon ton biyodizel üretiliyor. Biyodizel üretiminin sonucunda üretimin yüzde 10’u gliserin olarak ortaya çıkıyor.

Ayrıca gliserinin başka şekilde de üretimi yapılıyor. Dolayısıyla sürekli bir gliserin artışı var ve değerlendirilmesi gerekiyor. Tüketimi üretiminden az olduğu için fiyatı çok düşük." Gliserinin değerli yakıt bileşiklerine dönüştürülebildiğini ifade eden Oktar, gliserini bir alkol türüyle reaksiyona sokarak elde ettikleri "eter"in, benzin veya biyodizelle karıştırılarak yakıt kalitesini artırdığını belirtti. "Eter"in, kurşun bileşiklerinin birçok özelliğini barındırdığını ifade eden Oktar, maddenin kullanılmayan gliserini içerdiği için aynı zamanda ekonomiye katkı sağladığını bildirdi.

Oktar, ürettikleri yakıtın içerisindeki oksijenin tam yanmayı sağlayarak doğaya zarar verilmesini engellediğini, motor performansının iyi olması durumunda bu yakıtın tam yanmayı gerçekleştirdiğini söyledi. Oktar, "eter"in benzin ve biyodizelin kalitesini artırdığını, yaz aylarında benzinin uçuculuğunu engellediğini, insan sağlığına ve çevreye kurşun gibi geri dönüşümü olmayan zararlar vermediğini belirtti.

Ürettikleri madde için henüz sektörden talep gelmediğini ifade eden Oktar, benzin katkı maddeleri ve alternatif yakıtlar konusunda Prof. Dr. Gülşen Doğu yönetiminde 10 yıldır çalışma yaptıklarını ve özellikle rafinerilerden ilgi beklediklerini dile getirdi. Araştırmacı Nalan Özbay da biyodizele eklenebilen "eter"in, kış aylarında biyodizelin bulutlanma noktasını düşürdüğünü ve bunun da araç motorundaki tıkanmaları engellediğini söyledi.