Teknoloji Google’da 'arama’nın en doğru formülleri

Google’da 'arama’nın en doğru formülleri

19.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnternetin en yaygın arama motoru Google’da bilgiye etkili bir şekilde ulaşmak için gerekli parametreleri açıklıyoruz

Google’da arama’nın en doğru formülleri

Menderes Özel

Günümüzde, internet üzerindeki web sayfalarının sayısı ve içerdikleri bilgi miktarı inanılmaz bir hızla artıyor. Ancak sadece birkaç web sitesinden haberdar olup onları düzenli bir şekilde kullanmakla yetinen birçok internet kullanıcısı, bilgi araştırmak için tasarlanan Google’ın hayatlarını ne kadar kolaylaştıracağını ve zenginleştireceğini bilmiyor. Peki, internet üzerindeki en popüler arama motorunu kullanarak işinize yarayacak bilgileri, bu bilgi denizinden en çabuk ve düzgün bir şekilde nasıl çıkarırsınız?
Öncelikle şunu deneyin: www.google.com.tr adresine gidin ve Milliyet Gazetesi yazın. Bu en popüler arama motorunun 3.97 milyon farklı ana sayfanın içerisinden ''Milliyet Gazetesi'' maddesinin bulunduğu sayfaları bulması sadece 0.06 saniye sürer. Ancak sonuçların hepsi Milliyet’e yönlendirmez.

Filtreleyin

Google’a herhangi bir kelime yazdığınızda çok fazla sonuç alırsınız. Karşınıza çıkacak binlerce sayfanın içerisinden işinize yarayanı seçmek için vakit harcamak istemiyorsanız AND (ve), OR (veya) ya da NOT (değil) gibi filtreleme işlevlerini kullanın. Diyelim ki bir otomobil modeli olan Cordoba değil, Beşiktaş’ın eski kalecisi Cordoba ile ilgili bilgi edinmek istiyorsunuz; o zaman arama motoruna yazacağınız şey Cordoba AND kaleci OR Beşiktaş, otomobil NOT olmalıdır. Böylece, ekrana sadece kaleci Cordoba ile ilgili olan bilgiler çıkar ve aynı ismi taşıyan otomobil markası ile ilgili bilgileri dışarıda bırakmış olursunuz.

Gelişmiş arama

Eğer daha kesin bir sonuç istiyorsanız, www.google.com.tr sayfasındaki ''gelişmiş arama'' seçeneğini tıklayın. Buradan, dil, dosya biçimi, tarih, terimin geçtiği yerler ve etki alanları seçeneklerini temel alarak daha belirgin bir sonuç elde edebilirsiniz. Dil bölümünde, arama yaptığınız sayfa için öngördüğünüz dili seçebilirsiniz. Dosya biçimi’nde ise, ''özel arama'' bağlantısını kullanarak dosya türlerini ayarlayabilirsiniz (mesela: e-tablolar ya da metin belgeleri). Tarih’te, sayfaları tarihlerine göre seçebilirsiniz. İşin sırrı sıralama

Google’ın bu kadar yaygın olmasının sırrı sonuçları sıralamasında yatıyor. En önemli ve en ilgili sonuçlar karşımıza her zaman ilk olarak çıkıyor; dolayısıyla aradığınız şeyi muhtemelen karşınıza çıkan ilk sitelerde buluyorsunuz.Bunun haricinde, başka olasılıklara da sahipsiniz. Örneğin; eşiniz için belli bir fiyat aralığında bir DVD player aradığınızı varsayalım. Bu durumda DVD player, 200 .. 500 yazmanız yeterli. İki nokta, Google’ın sonuçlarda araştıracağı aralığa işaret eder.

Belli bir sorunuz varsa, gerekli bilgi bölümünü ''*'' ile doldurun. Mesela Amerika’nın keşfedildiği yılı hatırlayamıyorsanız, Amerika* yılında keşfedildi yazın. Resim arıyorsanız ''Görseller''i tıklamanız yeterli, bu durumda sistem yalnızca ''resim'' araması yapar.

Hesap makinenizi mi bulamıyorsunuz? Arama penceresine işlemi yazarsanız (örn: 2847/19) Google size sonucu anında iletecektir (149.842105).

Şehrinizin hava durumunu mu merak ediyorsunuz? Arama penceresine hava ve şehrinizin adını yazın; yağmur mu yağacak yoksa sıcak hava mı bekleniyor görün.

Arama kutusuna YTL1 EUR yazın. Sonuç kısmında döviz kurları karşınıza çıkacaktır. EUR ve YTL isteğe bağlıdır ve herhangi bir para biriminin kısaltması ile değiştirilebilir.

Çevirmeni de kullanın

İngilizce biliyorsunuz ama Japonca, Çince ya da Arapça bilmiyorsunuz ve ihtiyacınız olan bilgiye ne Türkçe ne de İngilizce kaynaklardan ulaşabiliyorsunuz. Böyle durumlarda Google’ın entegre çeviri hizmeti (http://translate.google.com) işinize yarayabilir. Çevrilmesini istediğiniz metni kopyalayarak pencereye girmeniz ve dil seçimini yapmanız yeterli. Sonuçlar uzman bir çevirmeninkiyle kıyaslanamaz ama yine de bu fonksiyon sayfanın içeriğiyle ilgili genel bir bilgi için yeterli. Birkaç ipucu daha

Arama sonucunuzda görsel malzemelere ulaşmak istiyorsanız, ''Görseller''i tıklayın.n Videolarla ilgileniyorsanız; http://video.google.com adresindeki video arama motorundanfaydalanın. Bir harita ya da belirli bir adres arıyorsanız, Google Maps’i (http://maps.google.com) kullanabilirsiniz.