Teknoloji Google İstanbul’a çıkarma yaptı

Google İstanbul’a çıkarma yaptı

17.11.2009 - 20:02 | Son Güncellenme:

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, İnternet 2020: Değişen Dünya konferansı İstanbul'da gerçekleşti.

Google İstanbul’a çıkarma yaptı

Google’dan birçok üst düzey yöneticinin katıldığı konferansta yeni ürünlerin tanıtımının yanı sıra, Türkiye'nin internetteki gücü ve sosyal medyadan çarpıcı istatistikler paylaşıldı. Moderatörlüğünü Google Türkiye Ülke müdürü Bülent Hiçsönmez'in yaptığı konferansta Türkiye'de internet'in hızla büyüdüğünün artık bilinen bir gerçek olduğu ve bununla beraber hayatımıza sağladığı birçok kolaylığın yakın gelecekte çok daha fazla oranda artacağı belirtildi. Peki bizi hangi kolaylılar bekliyor?

Haberin Devamı

İlginç istatistikler

Google Gelişmekte olan Pazarlar Direktörü Mohammad Gawdat, bugün internet dünyasında her geçen saniye yeni bir blogun yazıldığını söylerken, hayatlarımızın büyük kesimini kaplayan internetin sosyal ilişkiler bazında bazı istatikleri açıkladı. Çin’de 4 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucuna göre bir kişi, internet üzerinden iletişim kurduğu her 3 kişiden 2’si ile daha önce hiç görüşmüyor. Yine gücü gittikçe artan sosyal medyanın, her yaştan kesimi barındırdığını açıklayan Gawdat, sadece 5 ila 10 yaşları arasında çocukların üye olduğu Poptropica internet sitesinin tam 75 milyon üye sayısını olduğunu açıkladı.

Bir ekonomi aracı olarak Google

Google Baş Ekonomisyi Hal Varian ise, internette yapılan arama sonuçlarından, çok kısa sure sonrasındaki ürün satışlarının ne derece olacağını ortaya koyan verileri katılımcılar ile paylaştı. Buna göre arama sonuçları son bir ayda artan bir araba markasının satışları, o ay sonuna doğru neredeyse arama yüzdesi ile aynı oranda artıyor. Bir ekonomi aracı olarak Google Trends’i örnek gösteren Varian, bugün bir ürünü satın alan kişilerin yarısına yakın bir kısmının satın almadan önce internet üzerinden araştırma yaptıklarını da ayrıca belirtti.

Haberin Devamı

Google’dan yeni ürünler

Google Türk internet kullanıcısına verdiği önemi anlatırken yeni ürünlerini de konferans esnasında tanıttı. Google Ürün Yönetimi Direktörü Tom Stocky, Wonder Wheel adını verdikleri yeni arama seçeneğinin 2 gün önce Türkçe olarak yayına başladığını belirtti. Buna göre arama yapılan herhangi bir kelimenin yanında en çok arananlar yan kelimeler veya deyimler, tarih seçebilme özelliği ile birlikte, isteğe bağlı olarak kullanıcıya sunuluyor.

Yeni algoritma ile çalışan arama motorunda, internette gördüğünüz bir fotoğrafın kim tarafından, nerede ve ne zaman çekildiğini size gösterebiliyor. Kullanıcı katkılı içeriğe önem verdiğini belirten Google, şimdilik sadece üyelik ile kullanılabilen bu opsiyonu ise Google Profiles adını verdiği ve kullanıcının girdiği içerikleri etiketleyen kişisel sayfalar ile hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

Sesle arama

Şimdilik yine sadece beta versiyonun tanıtıldığı yeni bir üründe ise, artık cep telefonuna sadece ismini söyleyerek imaj veya haber araması yapmak mümkün olabilecek.

Milliyet.com.tr yine 1 numara

Konferansa konuk olarak katılan ve dünyada internet istatistikleri konusunda lider gelen şirketlerden comScore Başkan Yardımcısı Jack Flanagan, haber kategorisinde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitesinin yine Milliyet.com.tr olduğunu katılımcılara açıkladı. Global perspektifler ve Türkiye’nin dijital dünyadaki rolünü anlatan Flanagan, büyük potansiyele sahip olan Türkiye’nin internet kullanımındaki gücünden bahsetti.

İnternet girişimcisi ve geçtiğimiz yıllarda çok popüler olan anlık mesajlaşma servislerinden ICQ'nun yaratıcısı olan Yossi Vardi de konuklar arasında yerini aldı. Yaptığı konuşmada internette paylaşılan bir içeriğin çok kısa sürede milyonlarca kullanıcıya erişmesini anlatan Vardi, internetin en büyük gücünün insanlar arasında iletişim ve duygusal bağların etkisi olduğunu, çarpıcı istatistikler ile gözler önüne serdi.