Teknoloji Google ve Microsoft sansürü savundu

Google ve Microsoft sansürü savundu

31.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’ın başkenti Atina’da devam etmekte olan 1. Dünya İnternet Yönetimi Forumunda (FGI), aralarında Google, Microsoft ve Cisco Systems’ın da bulunduğu birçok şirket, eleştirilere rağmen internette sansür uygulayan Çin ile işbirliğini savundu

Google ve Microsoft sansürü savundu

Google’a danışmanlık yapan internetin babalarından Vint Cerf, BM gözetimindeki toplantıda yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin istemediği bazı unsurları sansürledikleri gerçeğine rağmen, Çin halkına azami düzeyde bilgi sağlamayı tercih ettiklerini belirterek, "Faaliyet gösterdiğimiz alan rekabete çok açık. Biz insanların istediğini vermezsek, başka yere giderler" dedi.

Çin polisi ile işbirliği yapmak ve bir "siber muhalifin" Çin polisi tarafından tutuklanmasına yol açmakla suçlanan Yahoo!’nun temsilcisi Fred Tipson da, eğer işbirliği yapmasalardı, burada çalışan tüm Yahoo! ekibinin tutuklanacağını ve sınır dışı edileceğini, ancak Yahoo!’nun bir gazetecinin söz konusu olduğunu ve cezaevine girme riski bulunduğunu bilmediğini söyledi.

FGI’de Çin’deki ifade özgürlüğüyle ilgili ateşli tartışmalar sırasında Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de, yazılım firması Cisco Systems’ı açıkça Çin polisine malzeme satmakla suçladı.
Cisco Systems’ın strateji direktörü Art Reilly ise "Aynı şeyleri tüm ülkelere satıyoruz, bir hükümete filtre etmesini sağlayacak hiçbir şey satmıyoruz" diye şirketini savundu.

'ÇOK DİLLİLİK' TARTIŞMALARI
Öte yandan, Atina’da 90’dan fazla ülke ile internetin baş oyuncuları ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiren forumun ikinci gününe, internette "çok dillilik" tartışmaları damgasını vurdu.

İnternetin "babalarından" biri olarak kabul edilen Vint Cerf, internetin "kendi içinde küresel çalışma" özelliğinin korunması gerektiğini kaydetti.

İnternetin çalışmasında değişikliklerin ve "çok dilliliğin" endişeleri artırdığını belirten Cerf, alan adlarını uluslararası hale getirerek "çok dilli internet" yaratmanın "büyük bir teknik mücadele" olacağını söyledi.

Aynı zamanda internette alan adlarının kullanımı ve gelişiminden sorumlu ICAAN kuruluşunun yönetim kurulu başkanı olan Cerf, "çok dilliliğin" ve internet yönetiminin daha ziyade bir teknik konu olduğunu savunurken, ABD dışındaki katılımcılar, internet ve bilgisayar kullanımında dil engeli olduğu uyarısında bulundular.
Toplantıda Mısır hükümetini temsil eden İletişim Bakanı Tarık Kamel ise "çok dilli" internet eksikliğinden yakınırken, dil engelinin internetin kullanımında büyük bir mani olduğunu savundu.

Toplantıda söz alan Avrupa Komisyonunun bilgi toplumundan sorumlu üyesi Viviane Reding de, dijital uçurumu kapatmanın sadece ekran ve kablo meselesi olmadığını savundu ve "Küresel internet köyünde kültürel çeşitliliğin kapsamını ve değerini kabul etmek çok önemli, bu nedenle çok dillilik önemli" diye konuştu.