Teknoloji Google'a büyük suçlama!

Google'a büyük suçlama!

25.01.2011 - 17:30 | Son Güncellenme:

Birileri Google suçlu diyor, birileri "yok öyle şey diyor... Peki ama Google bu kez neyle suçlanıyor

Googlea büyük suçlama

Oracle, Google'ı Android işletim sisteminde Java'nın yapımcısı Sun Microsystems'e ait bazı tescilli kodları izinsiz kullandığı nedeniyle dava etmişti. İdiialara cevap veren Google ise kullandıkları Java sürümünün Sun'ın 'teknoloji uyumluluk araçları' ile test edilmediğini bildiğini, geri derlenmiş Sun Java kodunu kullanmaya hakkı olmadığını söyleyerek neredeyse bunu itiraf etmiş, Sun ve Oracle'ın Java kaynak kodunu lisanlamayı engelleyerek açık sürümlerini yok etmeye çalışmasından şikayet etmişti.

FOSSpatents blog'unun sahibi Florian Muller ise geçtiğimiz günlerde direkt olarak Sun'dan alınan 37 dosyayı daha ortaya çıkardı. Bu dosyalar Mobile Media API'sından alınmıştı ve Android kaynak kodunda kullanılıyordu, Google'ın ise bu kodları kullanmaya hakkı yoktu.

Bu gelişmeler yaşanırken ZDNet yazarı Ed Burnett, Florian Muller'a cevaben yazdığı yazısında Google'ın suçsuz olduğunu keşfettiği bazı bulgularla ortaya çıkardı ve şunları söyledi: "37 dosyanın ikinci grubu, MMAPI.zip adında bir dosya içerisine sıkıştırılmış ve bir çipsetin kullandığı ses sürücüleri klasörüne yerleştirilmiş. 'make' dosyalarını araştırdım ve bu dosyanın Andorid ile gelmediği kesin. Bu dosya yanlışlıkla yüklenmiş ve sadece silinmesi gerekiyor."

Kısacası Google suçlu mu, suçsuz mu, şimdilik buna net bir cevap vermek pek mümkün değil. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazarlar