Oyun Dunyasi Görme Engelli Oyunculara Videosuz Video Oyunu

Görme Engelli Oyunculara Videosuz Video Oyunu

20.08.2014 - 21:49 | Son Güncellenme:

Videosu veya görsel öğesi olmayan bir oyun fikri başta çok tuhaf gelebilir ama hedef kitle görme engeli olup da oyun oynamak isteyen kişiler.

Görme Engelli Oyunculara Videosuz Video Oyunu

Fransa kökenli Dowino firmasının bir fikri olan “A Blind Legend” isimli oyun, görsel öğeleri olmayan ve tamamen sese dayanan bir proje. Oyunda, eşinin kaçırıldığı saldırıda görme yetisini kaybeden bir şovalyenin, ona yol gösteren kızı ile yola çıkıp, büyük zorluklara rağmen eşini kurtarmaya çalışmasının hikayesi anlatılıyor. Oyun dokunmatik ekranlı mobil cihazlar için tasarlanmış.

Bu oyun tamamen sese dayandığı için her türlü ayrıntı çok önemli. Karakterimizi akıllı telefon ekranındaki parmak hareketleri ile yönetiyor, savaşabiliyor, saldırıları bloklayabiliyor veya savuşturabiliyoruz. Bütün bunlar olurken karakterimiz kızından yardım alıyor ve böylece görme engelli oyuncu ne yapacağına kendi karar verebiliyor ve kolayca uyguluyor. Ayrıca oyun boyunca cihazın ekranı siyah kalıyor yani eğer oyunu merak eden ve görme engeli olmayan bir oyuncu iseniz bile, bu şekilde oynamak zorundasınız.

Çok gerçekçi bir ses modeli oluşturabilmek için yapımcı, üç boyutlu ses teknolojisi olarak da bilinen “binaural recording” (stereofonik ses kaydı) yöntemini kullanmış. Bu kayıt yöntemi, bir mankenin kafasında kulakların olduğu yerlere iki mikrofon yerleştirmek ve çevresinde olup biteni çift kaynaktan kaydetmek şeklinde gerçekleşiyor. Bu kayıt kurgudan geçirilip kulaklıklarla dinlendiği zaman olayları çevrenizde olup bitiyor gibi gerçekçi şekilde algılıyorsunuz.

A Blind Legend oyunu bir crowdfunding kampanya sitesi olan Ulule’de bağış da toplamış. Oyunu prototipten final haline getirecek gerekli fonu toplayabilmek için açılan kampanya başarılı olmuş ve firma şimdi oyunu piyasaya çıkartmaya hazırlanıyor.