Populer Bilim Hayal kuranlar daha akıllı ve yaratıcı bir insan olabilir

Hayal kuranlar daha akıllı ve yaratıcı bir insan olabilir

26.10.2017 - 15:03 | Son Güncellenme:

ABD’de bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden gelen bir araştırmanın sonuçları, hayal kurmanın tüm engelleri ortadan kaldırdığını ve hayal kuran kişilerin daha akıllı olabildiklerini gösterdi.

Hayal kuranlar daha akıllı ve yaratıcı bir insan olabilir

Onur Binay/miliyet.com.tr

Haberin Devamı

ABD'deki Georgia Tech Enstitüsü psikoloji bölümünden Eric Schumacher'ın yapmış olduğu çalışma, rutin işlerini hallederken hayal kuran insanların, çoğunlukla düşünüldüğü gibi dalgın ya da çekingen değil daha zeki olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın baş yazarı ve psikoloji profesörü Eric Schumacher, “Etkili beyne sahip insanlar, akıllarını farklı diyarlarda gezdirdikleri için daha fazla bilişsel düşünce kapasitesine sahip olabiliyor” açıklamasında bulundu.

Çalışma kapsamında 100 gönüllü insanın beyin aktiviteleri MR cihazları yardımıyla takip edildi. Taramalar yapılırken araştırma ekibi, her bir kişinin tek ve oldukça sıkıcı bir konuyu düşünerek bir noktaya odaklanmalarını istedi. 5 dakika boyunca sabit bir noktaya bakmaları istenen katılımcıların beyin dalgaları incelendi ve uyanık haldeyken beyinlerindeki hangi merkezlerin aktif durumda olduğu görüntülendi.

Haberin Devamı

İkinci aşamada, çeşitli testlerle katılımcıların düşünsel ve sanatsal becerileri ölçüldü. Test sonuçlarıyla birlikte değerlendirilen MR neticeleri, gün içinde hayal kurmaya eğilimli olduğunu söyleyen kişilerin zihinlerinin daha etkin olduğunu gösterdi.

Sonuçlar, hayal kırıklığına uğrayan ve daha zihinsel yeteneği olan kişiler arasında kuvvetli bir korelasyon olduğunu ve güçlü fikirli insanlar ile hayal kurma alışkanlığı arasında bir bağ olduğunu belirtti. Araştırmacılara göre daha etkili beyinlere sahip oldukları için bu olduğuna inanıyorlar ve bu nedenle kaçınılmaz olarak rasgele düşüncelerle harcanan fazladan beyin gücü ile kendilerini buluyorlar.

Schumacher, açıklamalarına şöyle devam etti: "İnsanlar yapı olarak kötü şeyler düşünme eğilimindelerdir. Ancak akıllı olanlar bu düşüncelerde dolaşmamaya dikkat ederler. Verilerimiz, bu savımızı destekleyen sonuçlar ortaya koyuyor. Bazı insanlar kesinlikle daha verimli beyne sahipler ya da bunu kullanmayı biliyorlar."