Teknoloji İnternette kiralık taraftar!

İnternette kiralık taraftar!

16.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Canınızı sıkan bir meseleyi sokakta protesto etmek istiyorsunuz, ama taraftar bulamadınız. Dert değil! İnternet imdadınıza koşuyor...

İnternette kiralık taraftar

Almanya’da bir site, isteyenlere 300’den fazla kiralık gösterici sunuyor. Yeter ki siz elinizi cebinize atın...

"Erento" adlı sitenin kurucuları, bunun türünün ilk örneği olduğunu belirtiyor. Sitede, Almanya’nın dört bir yanından ve her yaştan gönüllüler, film setlerindeki figüranlar gibi, siyasi ya da sosyal toplantılara katılmak için "yönetmenin emrini" bekliyor.
Site, sadece adam bulmakla da kalmıyor. Göstericilere gereken megafon, ses düzeni hazır kamyon, hatta işçi tulumu bile kiralıyor...

Göstericilerin saatlik kira ücreti, 10 ile 30 avro arasında değişiyor.

Günlük kira bedeli ise 145 avro. Fotoğraflı özgeçmişleri, her birinin özelliklerini anlatıyor: Boy, kilo, dil, kira süresi... Kiralık göstericiler; ırkçı veya yabancı düşmanı gösterilere katılmıyor.
Kurucu ortaklardan Uwe Kampschulte, sitede "kiralık gösterici" kısmını açma fikrinin, geçen ay Sözleşmeli Doktorlar Federasyonunun (KbV) girişiminden sonra geliştiğini anlattı.
Sağlık reformu tasarısını protesto eden doktorlar, meclis önünde yaptıkları gösterinin daha kalabalık görünmesi için 170 işsiz ya da öğrenciyi parayla meclis önüne getirmişti. KbV sözcüsü, sahte göstericilere para vermekte sakınca görmediklerini söylemiş ve yaptıkları şeyi gösteri olarak değil, "halkla ilişkiler operasyonu" olarak nitelendirmişti.

Doktorların bu girişiminden sonra Erento’da ocak başında açılan "göstericiler" bölümü, iki haftada hızla genişledi. Sözcüsüne göre, Erento’nun kiralık protestocularının sayısı 300’ü aştı bile. Ancak sözcü, "henüz kimsenin adam kiralamamasından" şikayet etti.