Apple iPhone 8'in pahalı olmasının nedeni olarak Samsung gösteriliyor

iPhone 8'in pahalı olmasının nedeni olarak Samsung gösteriliyor

07.09.2017 - 17:20 | Son Güncellenme:

iPhone 8'in ortaya çıkmasına sayılı günler kaldı. Apple'ın bin dolar civarında başlangıç fiyatına sahip olması beklenen iPhone 8’in bu kadar pahalı olmasını nedeni olarak Samsung gösteriliyor.

iPhone 8in pahalı olmasının nedeni olarak Samsung gösteriliyor

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple, iPhone 8'i 12 Eylül Salı günü Türkiye saati ile 20.00'de Apple Park kampüsündeki Steve Jobs Tiyatrosu'nda tanıtacak. Etkinlikte Apple'ın iPhone 8'in dışında iPhone 7s, iPhone 7s Plus, LTE özellikli Apple Watch ve 4K Apple TV'yi de tanıtması bekleniyor. Peki bin dolar civarında başlangıç fiyatına sahip olması beklenen iPhone 8’in bu kadar pahalı olmasının nedeni ne?

KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo, Samsung'un bu pozisyonunu kullanarak fiyatları yüksek tuttuğunu iddia ediyor. Özellikle Samsung, iPhone 8 ekranlarını tedarik etmek için seçilen tek OLED tedarikçisi. Buna karşılık, Apple'ın iki tedarikçiyi birbirine karşı kullanarak eski fiyatlandırmayı garantilemek için geleneksel stratejisi uygulanamıyor. Kuo, "Apple, OLED konusunda ikinci bir kaynak bulma konusunda acilen çalışmaya başlamalı" diye belirtiyor.

Haberin Devamı

iPhone 8'in OLED ekranının Apple'a ne kadar pahalı olacağına değinen Kuo, Samsung'un ekran başına 130 dolarlık para istediğini söylüyor. Buna karşın, iPhone 7 Plus için ekran başına 45 ila 55 dolar arasında bir para ödeniyor.

Samsung, OLED ekran üretme kapasitesine sahip tek firma olmamasına rağmen, Apple'ın ihtiyaç duyduğu hacimlerde şu an ekran üretebilen tek şirket Samsung. iPhone 8'in ilk tedarik gücü muhtemelen son derece sınırlı olsa da, Apple kuşkusuz önümüzdeki yıl on milyonlarca ünite iPhone 8 satacak.

İleride Apple, yaklaşmakta olan iPhone modelleri için OLED arzını artırmak adına adımlar atıyor. En önemlisi, Apple'ın bu geçtiğimiz Temmuz ayında, yeni bir OLED üretim tesisi kurmasına yardımcı olması için 2,7 milyar daolar ödediği bildirildi. Birkaç ay önce ortaya çıkan yatırımcılara verilen bir notta Kuo, LG'nin 2020 yılına kadar iPhone OLED ekranlarının yüzde 20-30'unu oluşturabileceğini söyledi.

Bütün bunlar, iPhone 8'in inanılmaz pahalı olacağı gerçeğinin ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Yine de, iPhone 8, kullanıcılara her zamankinden daha fazla patlama yaşatacak.