Teknoloji iPhone X dahil tüm iOS cihazlarına sızıldı..

iPhone X dahil tüm iOS cihazlarına sızıldı..

27.02.2018 - 15:10 | Son Güncellenme:

Merkezî İstihbarat Teşkilatı veya İngilizce adın kısaltmasıyla CIA çalışan Cellebrite, Apple markasının işletim sistemi olan iOS'a sahip tüm cihazlara sızmayı başardı.

iPhone X dahil tüm iOS cihazlarına sızıldı..

Mustafa Çomak / Milliyet.com.tr

Haberin Devamı

iOS işletim sistemi tamamı kapalı devre bir yazılım ile korunmasından dolayı sızılması ya da üçüncü kişilerin erişmesi oldukca güç bir işletim sistemi olarak bilinmekteydi. Geçtiğimiz yıllarda Apple ile CIA arasında bu sorundan dolayı bir gerilim olmuştur. CIA bir araştırmadan dolayı Apple cihaza girmek istedi fakat Apple buna destek vermemişti. İzinsiz olarak cihaza giriş yapan CIA, Apple'ın açtığı dava sonucunda 1 milyon doların üzerinde bir tazminatı Apple'a ödemek zorunda kalmıştı. Bu sefer CIA ile çalışan bir firma aynı girişimde bulundu ve başarılı oldu.

Kullanıcılarının güvenliklerini üst düzeyde önemseyen marka bu seferde İsrail’de bir şirketle sorun yaşayacak gibi duruyor. İsrail’in mobil güvenlik yazılım firması Cellebrite, piyasadaki en yeni iPhone olan iPhone X dahil olmak üzere tüm iPhone’ların kilidini aşabilecek bir güvenlik açığı buldu. Bu sayede Apple ile savaşmak zorunda kalmayan CIA, bu firma yardımıyla telefonuna ulaşmak istediği insanların tüm bilgilerine ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Forbes’in yaptığı açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri Kolluk Kuvvetlerinin önemli bir destekçisi olan Cellebrite, iOS 11 ve daha eski sürümlerindeki Apple cihazlarına sızmayı başardı. Yalnızca akıllı telefonlar değil, iPad, iPad Pro gibi iOS’un yer aldığı tüm cihazlara erişebilen Cellebrite, akıllı telefonlara sızma konusunda en iddialı firmalardan birisi. Apple dışında Samsung, Alcatel, Google Nexus, HTC, Huawei, LG, Motorola, ZTE ve daha pek çok akıllı telefon üreticisinin cihazlarına girebilen firma, bu tarz hizmetleri CIA gibi kuruluşlarla paylaşıyor.

Apple bu olay karşısında nasıl bir tepki verecek ve nasıl bir yol izleyecek takip ederek gözlemleyeceğiz. Fakat Apple'ın CIA ile verdiği bu mücadeleden vazgeçmeye niyeti olmadığı gözlemleniyor..