Populer Bilim Karanlık maddenin üç boyutlu haritası çıkarıldı

Karanlık maddenin üç boyutlu haritası çıkarıldı

08.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gökbilimciler, yıldızlar ve galaksiler üzerinde bulunan karanlık maddenin kozmik iskeletini üç boyutlu haritaya döktüler.

Karanlık maddenin üç boyutlu haritası çıkarıldı

Kaliforniya’nın Pasadena kentindeki California Institute of Technology ile bilimsel işbirliği yapan bilim adamları, Hubble teleskobu ile bin saati aşkın yaptıkları gözlemler sayesinde, evrenin nasıl oluştuğu konusunda ipuçları veren gizemli karanlık maddenin ilk kez üç boyutlu haritasını yapmayı başardılar.
Bilim adamlarının bu öncü çalışması, evrenin yüzde 22’sini oluşturan karanlık maddenin, yıldızlar ve galaksileri oluşturan diğer gözle görülen maddeleri nasıl bir iskelet gibi bir arada tuttuğunu gösteriyor.

İskoçya’nın Edinburg Üniversitesi’nden Profesör John Peacock, çalışmayla ilgili olarak, "Kimse karanlık maddenin ne olduğunu bilmiyor, ancak karanlık madde olmaksızın Dünya’da yaşam olmazdı" diye konuştu.

Amerikalı Dr Richard Massey ve ekibi tarafından, bir yıldız ile gözlem teleskobu arasındaki ışığın yolundaki değişiklik tespit edilerek karanlık maddenin çekim gücünün hesaplandığı ve "gravitasyonel mercekleme" adı verilen teknikle yapılan araştırma, Nature dergisinin bugün çıkan sayısında da yayınlandı.
Bilim adamlarına bu gizemli madde konusunda daha derin araştırma olanağı sunacak üç boyutlu harita, konvansiyonel ve görünen madde ile birlikteki parlak şekillerle beraber olmayan karanlık madde kümelerini gösteriyor.

Bilim adamlarına göre, evrenin büyük bölümü karanlık enerji, yüzde 22’si de karanlık maddeden oluşuyor. Çevrede gördüğümüz bilindik madde ise kainatın ancak yüzde 4’ünü oluşturuyor.