Teknoloji Kimse Türkiye'den bilgi toplayamaz, yasal değil

Kimse Türkiye'den bilgi toplayamaz, yasal değil

06.02.2012 - 02:08 | Son Güncellenme:

ABD’li internet devi Google’ın dayattığı yeni bir sözleşmeyle kullanıcıların kişisel bilgilerini kaydederek bunların kullanım hakkını ele geçirme operasyonuna ABD ve AB’nin ardından Türkiye cephesinden de tepki geldi...

Kimse Türkiyeden bilgi toplayamaz, yasal değil

İnternet dünyasının bir numaralı arama motoru Google’ın 60 farklı sözleşmeyi “sadelik” adına tek bir gizlilik sözleşmesine çevirerek, bunu 1 Mart’tan itibaren uygulamaya koyacağını açıklamasının ardından Amerikan Kongresi ile Avrupa Birliği’nin ilgili kurumları bu duruma karşı tavır aldı. Şirketin kendi servislerinden yararlanan kullanıcıların yenilenen sözleşmeyi onaylayarak bu hizmetleri kullanması şartını getirmesi sadece bu iki bölgede değil tüm dünyada büyük tartışma yaratmış durumda. Türkiye’deki konuyla ilgili en üst kurum da bu duruma tepkili.

Cep telefonlarına dikkat
Hatırlatalım... Yeni dönemde kullanıcılara herhangi bir seçenek sunmayan Google, açık bir dille sözleşmeyi kabul etmeyenlerin kendi servislerini kullanamayacağını belirtiyor. Tartışmanın odak noktasında “mahremiyet”“ ve “bilgi transferi” ayağındaki maddelerin ucunun açık olması yatıyor.
Örneğin Google yeni dönemde kullanıcının pek çok bilgisini bilgisayara, cep telefonuna, tablet PC’ye otomatik olarak yerleştirdiği programlar yoluyla toplayacak, bunları sunucularında depolayacak ve adını net olarak koymadığı amaçlar için kullanıyor olacak. Şirket, cep telefonundan kendi servisine erişim sağlayan bir kullanıcının bırakın internette yaptığı arama sorgularını, cep telefonu numarası, çağrı yapan kişinin numarası, yönlendirilen numaraları, çağrıların tarihi ve saati, çağrıların süresi ile SMS bilgileri kayıt altına alarak depolayacak.

Haberin Devamı


Kimse Türkiyeden bilgi toplayamaz, yasal değil


BTK: Gerekçesi ne?
Türkiye’de elektronik ortamda bilginin güvenliği konularında yetkili kurum (bu alandaki düzenlemelerin uygulayıcısı) olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, bu değişikliğin Türkiye ayağıyla ilgili olarak “Ne mahkeme kararı var, ne de gerekçesi ve herkesin bilgisi toplanacak. Bu durum Türkiye’de yasalara aykırı. Şu anki mevzuata uygun değil” diye konuştu. Acarer, Türkiye’de yasal düzenleme olmadan hiçbir kurum ve şirketin kişisel bilgileri toplayamayacağını belirterek şu anda konuyla ilgili kendilerine gelen bir başvuru olmadığını açıkladı. Kurum olarak şu aşamada konuyla ilgili bir süreç başlatmadıklarının altını çizen BTK Başkanı Acarer, bu durumun yakın gelecekte bu alanda işlem yapılmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Tüm servisler gözaltında Gmail, GTalk, Chrome...
Google’ın ‘arama’ dahil servislerinden herhangi birini kullanıyor olanları bu yeni sözleşme bağlıyor. Şirket gizlilik politikası tarafında 60’a yakın sözleşmeyi birleştirerek tek bir metin altında birleştiriyor, İşte bu servislerden bazıları...

* e-posta için Gmail
* Online dökümanlar için GDocs
* Video/YouTube
* Harita/Google Maps
* Arkadaşlık için Google Plus
* Günlük için Blogger
* Chat için GTalk
* Tarayıcı tarafında Google Chrome