Teknoloji Haberleri Müzelerde teknoloji çağı!

Müzelerde teknoloji çağı!

31.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, müzelerdeki taşınır kültür ve tabiat varlıklarının kayıt altına alınması ve takibi için yeni teknoloji ürünleri üzerinde çalışmalara başladı.

Müzelerde teknoloji çağı
Geliştirilen projelerle, bütün müzelerde sergilenen eserlerin takip edilmesi, yurt içi ve yurt dışı dolaşımı sırasında güvenliğinin sağlanması, anlık denetimlerinin yapılması amaçlanıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, müzelerdeki taşınır kültür ve tabiat varlıklarının kayıt altına alınması ve takibi için AR-GE’ye dayalı yeni teknoloji ürünleri üzerinde çalışmalara başladı.

Haberin Devamı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün konuyla ilgili ANKA’ya yaptığı açıklamada, projelerin görsel cazibesi ve sunduğu imkanların Türkiye’deki müzeleri çağdaşlarının üzerine çıkaracağını belirtti. Düzgün “Eserlerin takibi, kontrolü, kayıt altına alınması ile müzelerin sunum zenginliğinin arttırılması ve güvenliğinin gelişmiş yöntemlerle sağlanması günümüz müzecilik çalışmalarının önemli bir ayağını oluşturuyorö dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Radyo Frekanslı Tanımlama (RFID) adı verilen proje ile bütün müzelerde ve ören yerlerinde sergilenen ya da depolarında saklanan kültür varlıklarının takip edilmesi, envanterlenmesi, yurt içi ve yurt dışı dolaşımı sırasında güvenliğinin sağlanması, anlık denetimlerin yapılabilmesi ve sayımlarda sürekliliğin sağlanmasını amaçlıyor.

Bu çalışma kapsamında, sabit ve taşınabilir RFID ekipmanları, sistemleri, prototipleri ve üretim metotları geliştirilerek, projenin müze yönetimi ve güvenliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

Genel Müdürlük, RFID projesinin tamamlayıcısı olarak Müzeler Ulusal Envanter Sistemi (MUES) projesini de aynı anda hayata geçirdi. Yazılım geliştirme çalışması olan MUES’le müzelerdeki bütün taşınır eserlerin yazılı ve görüntülü bütün bilgileri bilgisayar ortamında depolanacak. Böylelikle eserlerin bilgi, durum, envanter, takip ve sayımı kolaylaşacak.

Haberin Devamı
Eserleri akıllı kameralar takip edecek

Resim Heykel Müzesi’nden, kimliği belirsiz kişilerce işçilerin gözünün önünden, iki heykelin çalmasıyla, müzelerin güvenliği hakkında başlayan tartışmalar, teknoloji ürünü güvenlik sistemi “Akıllı Kameralaröı devreye soktu.

Eserlerin kayıt altına alınmasını sağlayan RFID ve MUES projeleri, teknoloji ürünü güvenlik sistemi “Akıllı Kameralaröla desteklenecek. Dijital kameralar aracılığı müzeler her an izlenecek. Akıllı Kameralar, gerektiğinde müzeleri tehdit eden riskleri bir noktadan takip edebilecek.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde deneme çalışmalarına başlanan sistemin, zamanla bütün müzelere yaygınlaştırılması hedeflenirken, yeni projelerle beraber müzelerin cazibelerinin artırılarak daha fazla ziyaretçi çekmesi bekleniyor.