Populer Bilim NASA'dan ay roketi yarışmasına 2 milyon dolar...

NASA'dan ay roketi yarışmasına 2 milyon dolar...

09.05.2006 - 08:48 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay’a uçuşta kullanılabilecek çok yönlü roketlerin inşası için açtığı yarışmada 2 milyon dolar ödül dağıtacak

NASAdan ay roketi yarışmasına 2 milyon dolar...
NASA’dan yapılan açıklamaya göre, büyük ödülün 1,2 milyon dolar olacağı roket yarışmasına katılacak ekiplerin, dikey olarak kalkabilen, belirli bir yüksekliğe tırmandıktan sonra havada asılı kalabilen ve 100 metre ötedeki hedefe inişin ardından fırlatıldığı noktaya geri dönebilen bir roket inşa etmeleri gerekiyor.

NASA, Ay’a yapılacak bir seyahatte "Lunar Lander Analog Challenge" adı verilen ve yörünge ile yüzey arasında insan ve yük taşıyabilecek bir teknolojinin geliştirilmesi amacıyla merkezi ABD’nin Santa Monica kentinde bulunan X Prize Foundation adlı kuruluşla işbirliğini de sürdürüyor.
     
MARS ELBİSESİ
Öte yandan, NASA’nın Mars misyonunda giyilecek uzay elbisesinin denenmesine başlandı.

NASA ile Kuzey Dakota Üniversitesi arasındaki işbirliğiyle üretilen uzay kıyafetleri, eyaletin Mars yüzeyine benzeyen erozyona uğramış batı kesimindeki Badlands bölgesinde 40 üniversite öğrencisinin katılımıyla deneniyor.

21 kilo ağırlığındaki iki parçadan oluşan Mars kıyafeti, NASA’nın Kuzey Dakota Üniversitesi’ne 100 bin dolarlık bağışıyla bir yılda üretildi.

Saydam bir miğferi ve esnek olmayan bir üst bölümü bulunan kıyafetin ayrıca iletişim cihazlarını taşıyan bir sırt çantası bulunuyor. Giyenin 45 derece eğimli bir tepeye tırmanmasına izin verecek şekilde tasarlanan kıyafetin eldivenleri de düşük basınç ve soğuğa dayanıklı ve ayakkabı bağlamaya olanak tanıyacak biçimde üretildi. Elbisenin botları da çok düşük sıcaklıklara göre tasarlandı.

Kıyafet, yer çekiminden dolayı Kızıl Gezegen’de sadece 7,2 kilo olacak. İç basıncı insan vücuduna uygun tutabilen kıyafetin rengine henüz karar verilmedi.