Populer Bilim NASA'nın Mars planları

NASA'nın Mars planları

30.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önümüzdeki 30 yıl içinde Mars'a insan gönderme planlarının ayrıntılarını açıkladı.

NASAnın Mars planları
NASA'nın planlarına göre 400 ton ağırlığındaki uzay aracıyla yola çıkacak olan ve "az sayıda" üyeden oluşacak mürettebatın, yeryüzünden kızıl gezegene "gidiş-dönüş" yolculuğu, orada geçirilecek süre dahil, 30 ay sürecek.

Yolculuğun planları Teksas eyaletinin Houston kentindeki NASA üssünde netleştirildi.Ocak 2004'te ABD Başkanı George Bush, 2020 yılına kadar Ay'a ve -belirlenmemiş bir tarihte de - Mars'a insanlı uzay aracı gönderme programını ilan etmişti.

Haberin Devamı
"Mars gemisi"nin parçaları NASA'nın yeni geliştirmekte olduğu ağır fırlatma aracı Ares V roketlerinden üç ya da dört tanesi kullanılarak, yeryüzüne yakın bir yörüngede birleştirilecek.

Geliştirilmiş kriyojenik yakıtlı itiş sistemiyle beslenen uzay aracının Şubat 2031 tarihinde başlaması düşünülen Mars yolculuğu altı ya da yedi ay sürecek.Maliyet çok yüksek İnsanlı Mars yolculuğunun maliyetine ilişkin tahminler, devasa rakamlar ortaya koyuyor.Tahminler 20 milyar ile 450 milyar dolar arasında değişiyor.Yolculuğun detayları, elbette, yolculuk tarihine kadar değişebilecek.Bununla beraber, yapılan açıklamaya göre mevcut plan Mars yüzeyine insan göndermek için "en iyi strateji" olarak tanımlanıyor.

Kargo ve yüzey keşif araçları Mars'a mürettebattan daha önce, Aralık 2028 ve Ocak 2029'da ayrı ayrı tarihlerde gönderilecek.NASA'nın sunumuna göre astronotlar yolculuk sırasında kendi sebze ve meyvelerini de yetiştirebilecekler. Mars'a varıldıktan sonra astronotlar gezegenin yüzeyinde 16 aya kadar zaman geçirebilecek.Astronotlar yüzeydeki enerji ihtiyaçlarınıysa nükleer enerji ile karşılayacak.

Mürettebatın uzaydaki yaşamı
Açıklanan belge, misyonun yarıda bırakılması ya da mürettebata daha fazla tüketim malzemesi sağlanması seçeneklerinin son derece kısıtlı tutulacağını belirtiyor. Sürekli tedarikin güçlükleri astronotların ciddi ölçüde kendilerine yeter durumda olmalarını zorunlu kılıyor.Bu nedenle mürettebatın ekipmanın bakımı ve tamiratından çok iyi anlaması ve hatta gerektiğinde yeni parçalar imal edebilecek durumda olması gerekiyor.Uzay aracı, içinde hava ve suyun geri dönüştürülebileceği "kapalı devre" hayat destek sistemleriyle donatılacak.

Haberin Devamı
Mürettebatın beslenmesi ve astronotların "psikolojik sağlıklarına" katkı amacıyla, aracın içinde bitki de yetiştirilebilecek.
'Güçlükler sürüyor' NASA Robotlu ve İnsanlı Ay Keşifleri Stratejik Yol Haritası Komitesi üyesi Bret Drake'in yazdığı rapor, mürettebatın güvenli bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi konusundaki birtakım güçlüklerin hala aşılamadığını belirtiyor.

Örneğin NASA'nın astronotları uzayın derinliklerindeki ve Mars yüzeyindeki yüksek düzeyde kozmik radyasyondan koruyabilmek için çözüm bulması gerekiyor.Mürettebatın hastalık ve yaralanmaları teşhis ve tedavi edebilmek için uygun tıbbi ekipmana da ihtyacı olacak.NASA geliştirmiş olduğu bazı yeni sistemlerin sınanması için Ay'ı deneme sahası olarak kullanmayı teklif etti.NASA'nın yeni Takımyıldız Programı'nın parçası olan planın ayrıntıları, kuruluşun Ay Keşif ve Analiz Grubu'nda düzenlen bir toplantıda açıklandı.