Populer Bilim Nükleer Santraller büyük risk!

Nükleer Santraller büyük risk!

26.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmaya karşı çözüm olarak öne sürülen Nükleer santraller hayatımız için ciddi tehdit oluşturuyorlar.

Nükleer Santraller büyük risk

Ayhan Atakol, Atlas

Türkiye'nin önemli ve etkili sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Nükleer Karşıtı Platform", geçen ay TBMM'de görüşülen "Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ve Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısına karşı bir basın açıklaması yaptı. Çeşitli üniversitelerde görev yapan 170 bilim insanını da bir araya getiren açıklamada küresel ısınmaya karşı nükleer santrallerin bir çözüm gibi gösterilmesine karşı çıkıldı ve şu noktalar vurgulandı:

• Nükleer santral kazaları ve nükleer santral atıkları, bilimsel olarak "en ağır risk grubu"nda.
•  Küresel ısınmaya karşı temel çözüm, tüm dünyada fosil yakıt tüketimini düşürmek; tüketim alışkanlıklarını, yaşam tarzlarını değiştirmek.
•   Nükleer santrallar konusunda Türkiye'de hukuki bir düzenleme bulunmuyor.
•   Nükleer atıkların tehlikesiz biçimde yönetimiyle ilgili bir teknoloji geliştirilemedi, atıklar çok yüksek maliyetlerle bazı ülkelere satılıyor.
• Enerji ve nükleer enerji, yalnızca sanayi sektörünün sorunu değil; tarım, orman, turizm, sağlık gibi sektörleri de ilgilendiriyor. Yalnızca nükleer enerji ve sanayi sektörünün katkısı ve katılımıyla alman kararlar, ülkenin enerji sorunlarını çözemez.

Bozcaada Rüzgâr Enerji Santralı, 30 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'nin doğal potansiyellerini değerlendirip bu tür seçeneklere yönelmesi daha çok miktarda temiz ve risksiz enerji sağlayabilir.