Populer Bilim Organ naklinde çığır: Yapay organ nakli

Organ naklinde çığır: Yapay organ nakli

04.04.2006 - 09:35 | Son Güncellenme:

Amerikalı doktorlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yapay bir organı insan vücuduna naklederek bir ilke imza attı. Yapılan bu ameliyatın organ nakli konusunda bir çığır açacağına inanılıyor

Organ naklinde çığır: Yapay organ nakli

Amerikalı doktorlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yapay bir organı insan vücuduna naklederek bir ilke imza attı. Yapılan bu ameliyatın organ nakli konusunda bir çığır açacağına inanılıyor.

Uzun süredir insana ait dokuları üretebilen ve bu yönde çalışmalarını sürdüren bilimadamları, sonunda ilk kez tamamen laboratuvar ortamında bir organ üretebildi. Amerikalı bilimadamlarının ürettiği organlar, Boston Çocuk Hastanesi’nde hastalara takıldı.

Tıp dergisi Lancet’te yeni yayınlanan bir makalede, organların hastalara 4 yıl önce takıldığı ve geçen süre boyunca incelenen hastaların takılan organları atmadığı belirtildi.

YAPAY ORGAN NASIL YARATILDI?
BBC’ye göre, Boston Çocuk Hastanesi doktorları, idrar keselerinde doğuştan sorun bulunan 7 çocuktan önce hücre örnekleri aldı. Ardından hastaların idrar keselerinin birebir kalıplarını alan bilimadamları, yeni üretilen dokuları bu kalıplara aktardı.

Yaklaşık iki ayın ardından üretilen idrar keseleri de hücre örnekleri alınan aynı hastalara takıldı. Hiçbir hastada organların reddedilmediğinin altını çizen doktorlar bu durumu, yapay organların üretiminde hastaların kendi hücrelerinin kullanılmasına bağlıyor.

SIRADA DAMAR, BÖBREK KARACİĞER VE KALP VAR
Aynı ekibin şimde de yapay damar, böbrek, karaciğer ve kalp üretmek için çalışmalara başladığı kaydedildi. Ekibin bu organları da yapmayı başarması halinde bunun organ nakli bekleyen yüzbinlerce insan için uygun organın bulunması konusunda yeni bir umut olması bekleniyor.