Teknoloji Oyun dünyası, “Gaming in Advertising” etkinliğinde buluştu

Oyun dünyası, “Gaming in Advertising” etkinliğinde buluştu

27.11.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) tarafından, 22 Kasım’da gerçekleştirilen Gaming in Advertising etkinliğinde, oyun dünyasının markalar ve pazarlama iletişimi açısından potansiyeli farklı perspektiflerden ele alındı.

Oyun dünyası, “Gaming in Advertising” etkinliğinde buluştu

“Gamertising” temasıyla Portuma ana sponsorluğunda ve StartGate ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikle, dijital reklamcılık sektörü paydaşlarında oyun dünyasından nasıl verim alabileceklerine ilişkin farkındalık yaratmak ve ilham alabilecekleri içgörüler sağlamak amaçlandı. 

Haberin Devamı

Sektörün uzmanlarını bir araya getiren etkinlikte, oyun ekosisteminin geldiği nokta, markaların bu alanı iş planları içinde nasıl konumlandırdıkları ve verimli bir şekilde nasıl kullanabilecekleri, oyun dünyasından beklentileri, kullanım alanları, ölçümlemede gelinen nokta, kreatifin önemi, sektörün gelişimine fayda sağlayacak çözüm önerileri, hedef kitleyle etkileşim kurmanın doğru yolları, oyun geliştiriciler gözünden oyun endüstrisindeki değişimler, markalarla yapılan iş birlikleri ve oyuncular gözünden oyun içi reklamlar gibi pek çok konu masaya yatırıldı.

''Portuma’nın Founder & CEO’su Ozan Emrah Ünal oyun içi reklam pazarının 2021 yılında 6,8 milyar dolar değerine ulaştığını ve 2030’da 17,6 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini paylaşarak reklamveren ve ajans dünyasının oyun sektörüyle kuracağı ilişkiler için gerçekleştirilen etkinliğin öneminden bahsetti. Bu sektörün aynı zamanda ülke ekonomisi için de büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Portuma CEO’su Ünal, hem ajansların hem de reklamverenlerin oyun sektöründeki fırsatları değerlendirebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Etkinliğin ev sahibi StartGate Board Member & Partner’ı Berk Üder Avrupa’nın en büyük oyun geliştirme merkezi olarak şu an Avrupa’da oyun geliştirme alanında 2. ülke olan Türkiye’nin 1. sıraya çıkması için çalıştıklarını ifade etti.

Oyun içi reklamcılığın ekosistem, markalar ve oyun geliştiriciler/oyuncular perspektifinden ele alındığı üç ayrı panel gerçekleştirildi.

Netcom Medya Founding Partner’ı Zeynep Taptık Bilgen’in moderatörlüğünü yaptığı “Reklamcılıkta Dijital Dönüşüm: Oyun Dünyasının Yükselişi” panelinin konuşmacıları Cüneyt Devrim (CEO, Havas & Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, IAB), Ozan Emrah Ünal (Founder & CEO, Portuma) ve Cenk Türkoğlu (Head Of Operations & Partnership, AdMatic) idi.

Panelde öne çıkan konulardan bir tanesi de reklamverenlerin oyun içi reklamları için bütçelerinde ayrı bir kalem ayırmalarının önemi oldu. Bu bütçeleme aşaması doğru yapıldığında planlama, marka stratejisine ve hedeflerine uygun şekilde oyunların içerisinde yer alabilmek için gereken adımlar daha güçlü atılabilecek ve mecraya uygun tasarımlar ve içeriklerle markaların daha iyi geri dönüş alabilecekleri uygulamalar yapmasının mümkün olabileceği aktarıldı. 

Haberin Devamı

Markaların oyun içi reklamlara bakış açısının ele alındığı “Markalar oyuncu mu olmak istiyor bot mu?” panelinin moderatörlüğünü IPG Mediabrands Managing Partner’ı İpek Dorak yaptı. Panelin konukları ise Hilal Yılmaz (Digital Marketing & E-commerce Manager, ETİ), Mine Alara Halil (Dijital Pazarlama Müdür Yardımcısı, TAB Gıda), Nihan Göktaş (Creator Success Manager, LIVAD Technologies) idi. Panelin en temel mesajlarından biri markaların bu dünyada olmuş olmak için değil, kendi DNA’larına ve hedef kitlelerine uygun stratejilerle yer almaları gerektiği oldu. İlgiyle izlenen vaka örnekleri ile markaya uygun doğru strateji ile yapılan çalışmaların iş sonuçlarının beklentinin üzerinde gerçekleştiği paylaşıldı.

Etkinliğin son paneli olan “Oyun İçi Reklamlar ve Oyuncu Deneyimi: Dengenin Sırrı” paneli ise, Wavemaker Managing Partner’ı Sercan Doğan moderatörlüğünde, Doç. Dr. Güven Çatak (Founder Director, Bahçeşehir Üniversitesi Game Lab) ve Atakan Cankorur (Co-Founder & Game Designer, Arvis Games)’un katılımıyla gerçekleştirildi. Hacim olarak da film ve müzik sektörünü geçtiği söylenen oyun dünyası “yeni Hollywood” olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

Etkinliğin kapanış konuşmasını ise Havas CEO’su ve IAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Devrim’in yaptı.