Populer Bilim Phobos, 'deneme tahtası' olacak

Phobos, 'deneme tahtası' olacak

12.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mars’ın ayı Phobos'un, Dünya’ya kaya örnekleri getirilmesi için bir teknolojik deneme hedefi olarak kullanılması hedefleniyor. Patates biçimli Phobos’a inilerek yüzeyinden materyal toplanıp bir uzay aracı geliştirilecek.

Phobos, deneme tahtası olacak

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile ortaklaşa yürütülecek projede Britanyalı bilimadamları, Mars’ın patates biçimli ayı Phobos’a inecek ve yüzeyinden materyal toplayacak bir uzay aracı geliştirecek.

Küçük kaya parçaları daha sonra Dünya’ya bir kapsül içinde indirilecek.Projeye katılanlardan Dr. Andrew Ball, bu projenin Mars’tan alınacak örneklerin Dünya’ya taşınması açısından bir teknolojik gösterge olacağını belirterek, sonrasında Mars’a yapılacak seyahatler açısından çok önemli olduğunu
söyledi.

Amerikalı ve Avrupalı bilim adamlarının Mars’tan kaya örnekleri getirme hedeflerinin uzay programlarında öncelik taşıması, ancak Kızıl Gezegen’e iniş ve kalkışın son derece zor olması nedeniyle, düşük yer çekimli Phobos’a yapılacak bu deneme seyahati önemli bir teknolojik gösterge olarak değerlendiriliyor.
İon motorlu uzay aracının 2016’da fırlatılması ve seyahatin toplam 3 yıl sürmesi öngörülüyor.