Teknoloji Ripple, Bitcoin'i tahtından indirebilir mi?

Ripple, Bitcoin'i tahtından indirebilir mi?

04.01.2018 - 16:23 | Son Güncellenme:

Bitcoin sanal para konusunda geçen yılın yükselen yıldızı olsa da, diğer kripto paralar da zirveyi zorlamaya hazırlanıyor. Özellikle Ripple ve Ethereum'un 2018'de adından sıkça söz ettireceği belirtiliyor.

Ripple, Bitcoini tahtından indirebilir mi

milliyet.com.tr

Geçen yıl Bitcoin yüzde 1200 civarında değer kazanırken, Bitcoin borsası Mt Gox'un kurucusu tarafından yaratılan sanal para Ripple aynı sürede yüzde 35 bin civarında yükseldi. Yani Ocak 2017'de Ripple'e yatırılan 100 doların, bu yıl başında yaklaşık 35 bin dolara yükseleceği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Bitcoin 250 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük sanal para olsa da ikinci sıradaki Ripple'ın piyasa değeri 100 milyar dolara yaklaştı. 2012 yılında oluşturulan Ripple UBS ve Santander gibi bazı firmalarca ödeme teknolojisi olarak kullanılıyor. Kasım 2017'de de American Express Ripple kullanarak bir blockchain ödeme sistemi devreye soktu.

Paypal ve Facebook yatırımlarıyla bilinen girişimci Peter Thiel'in ortağı olduğu Founders Fund'ın milyonlarca dolar değerinde Bitcoin satın alarak fiyatları yükselttiği iddia edildi. Thiel'in ortağı olduğu ve girişimlere sermaye sağlayan Founders Fund adlı şirketin 15 ila 20 milyon dolar Bitcoin satın aldığı belirtiliyor.

Uluslararası ödeme sistemi PayPal'ın kurucu ortaklarından olan ve 2004'te Facebook'a ilk dışardan yatırım yapan Thiel'in Bitcoin satın almasının yatırımcılara güven verdiği ve talebin yeniden arttığı belirtiliyor.



Müşterilerini Bitcoin hakkında uyardı

Haberin Devamı

ABD'li banka Merrill Lynch müşterilerini ve danışmanlarını, kripto para Bitcoin'in en fazla işlem gördüğü bir fona yatırım yapmamaları konusunda uyardı.

The Wall Street Journal gazetesindeki habere göre banka, 8 Aralık 2017 tarihinde yaklaşık 17 bin danışmanına gönderdiği notta Grayscales Bitcoin Investment Trust (GBTC) için gelen yeni işlem taleplerini bu ürünün elverişliliği ve niteliği bakımından onaylamadıklarını yazdı.

GBTC New York Borsası gibi resmi bir borsa değil ve borsa dışı işlemlerin yapıldığı bir piyasa. Merrill Lynch daha önce de dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME borsasındaki Bitcoin vadeli işlemlerine erişimi yasaklamıştı.

Son bir yıl içinde yüzde 1300'den fazla yükselen kripto para Bitcoin hakkında, "spekülatif bir balon" olabileceğine ilişkin eleştiriler yükselmeye devam ediyor. Bitcoin coinmarketcape göre 15 bin 203 dolardan işlem görüyor. Kripto para piyasası ise bir haftada iki katına çıkarak 763 milyar dolara yükseldi.