Populer Bilim Robotlar Ay yolculuğuna hazır

Robotlar Ay yolculuğuna hazır

04.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çinli bilim adamları, Ay’a 2012’de yapılması planlanan insansız uçuşta kullanılması olası tekerlekli Ay robotunun tanıtımını yaptılar.

Robotlar Ay yolculuğuna hazır

1,5 metre yüksekliğinde, 200 kilo ağırlığındaki robot araç, gerçek zamanlı görüntü geçebilecek, Ay toprağını kazıp analiz edebilecek ve Ay yüzeyinin 3 boyutlu görüntülerini gönderebilecek.
    
Çinli mühendislerin Şanghay enstitüsünde tanıttıkları 6 tekerlekli aracın rakipleri ise Pekin ve diğer bilimsel kuruluşlarda geliştiriliyor. Ay yüzeyinin keşfinde kullanılacak araç ise henüz belli değil.
    
Araçlarının tanıtımını yapan Şanghay Havacılık ve Uzay Sistemleri
Mühendislik Enstitüsü, robot için Ay yüzeyinin koşullarını sağlayan özel bir laboratuvar kurdular.
    
Amerikan NASA’nın Mars’taki ikiz robotlarının güneş enerjisiyle dolan lityum-iyon bataryalarının aksine, Çin’in Ay aracı, radyoizotop termoelektrik jeneratörüyle çalışıyor. Bu cihaz, radyoaktif bir kaynaktan sağlanan ısıyı elektriğe çeviriyor.
    
Erken dönem Amerikan ve Rus araçlarından daha iyisini yapmayı
planladıklarını belirten Çinli mühendisler, saatte 100 metre hızla ilerleyebilen robotun, tepeleri hesaplayabildiğini ve başka cisimlerle çarpışmasını önleyecek otomatik sensörlere sahip olduğunu kaydettiler.
    
Ay’ın keşfi için üç aşamalı bir plan öngören Çin, Chang’e-1 adlı bir yörünge aracını Dünya’nın uydusuna bu yıl içinde göndermeyi planlıyor. Bunu 2012’de insansız bir sefer için Ay’a yumuşak bir iniş ve 5 yıl sonra örnek toplanması öngörüsü izliyor.
    
ABD ise Ay’a yeniden insanlı uçuş başlatılması için 2020 yılını hedefliyor.