Teknoloji Haberleri Sanal giyinme kabinleri geliyor!

Sanal giyinme kabinleri geliyor!

30.05.2012 - 11:21 | Son Güncellenme:

Alışverişin keyfini artıracak ”sanal giyinme kabini” geliyor.

Sanal giyinme kabinleri geliyor

Bilkent Üniversitesi Teknokenti’nde firma kuran üç öğrencinin geliştirdiği ”sanal giyinme kabini”yle, seçilen elbiselerin, bedene uyup uymadığı, yakışıp yakışmadığı, dar kabinlere girmeden, giyip çıkarmadan, ekran üzerinden üç boyutlu şekilde görülebilecek.

Haberin Devamı

Firma yöneticilerinden Umut Gültepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok yeni olan LED, LCD ve holografik ekranları klavye, fare, eldiven veya dokunmaya ihtiyaç duymadan kullanımını sağlayan kinection teknolojisi üzerinde dünya çapında çalışmalar yürütüldüğünü ve firmalarının bu konuda dünyada ilk 5 içinde olduğunu söyledi.

Bu teknolojiyi kullanarak, kişinin karşısındaki ekranın menüsünden seçtiği elbiseyi 3 boyutlu olarak giymesinin mümkün hale geldiği ürünün ilk prototipini bitirdiklerini açıklayan Gültepe, prototipi Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunduklarını ancak proje üzerinde Ar-Ge çalışmalarının yoğun olarak devam ettiğini belirtti.

Gültepe, şöyle devam etti:

”Sanal giyinme kabini sayesinde kıyafetlerin giyinip çıkarılmasına gerek kalmıyor, kişinin bedenine uygun şekilde üzerinde giyinmiş gibi algı yaratıyor.

Haberin Devamı

Ürünümüz sadece kişinin üzerine kıyafet yapıştıran bir sistem değil. Kıyafetin gerçekten üste giyildiği ve aynaya bakıldığı izlenimi yaratılıyor. Örneğin, denediğiniz etek hareketlerinizi simüle edebiliyor. Rüzgar varsa, arkaya doğru ivmeleniyor ya da kırışabiliyor. Etek size göre uzun ya da darsa bunu görebiliyorsunuz.

Sanal giyinme kabini, firma için hem daha çok müşteriye hizmet edebilmek anlamına geliyor hem de denenen kıyafetlerin yıpranması sorununu ortadan kaldırıyor. Alışveriş yapan kişi içinse vakit kazancı ve eğlenceli alışveriş deneyimi sağlıyor.”

Gültepe, projenin akademik çalışmalarına Ekim 2010’da, uygulama kısmına Nisan 2011’de başladıkları kabinin ilk prototipini ürettiklerini bildirerek, ”Hedefimiz Aralık 2012’de tam ürün haline getirmek” diye konuştu.

”İki boyutlu versiyonları var ama çok kullanışlı değiller”

Türkiye’de 3 boyutlu ve fizik simülasyonu yapabilen bir kabin olmadığını belirten Gültepe, ”İki boyutlu olarak resmi üzerinize yapıştıran versiyonları var ama bunlar çok ilgi çekici ve kullanışlı değiller. Çünkü sonuçta üzerinize ne kadar oturduğunu, size ne kadar uyduğunu sadece resimden anlamak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada da ticari ürün haline gelmiş bir sanal giyinme kabini olmadığını vurgulayan Gültepe, sadece Amerika’da konsept çalışmalar yapıldığını söyledi.

İnturlam firmasının yöneticisi Umut Gültepe, ürünün faydalı modelini aldıklarını ve patent başvurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.