Oyun Şiddet içeren oyunlar saldırganlaştırıyor

Şiddet içeren oyunlar saldırganlaştırıyor

21.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnternet oyunlarında bulunan şiddet içerikli eylemlerin puanla ödüllendirilmesi çocukları saldırgan hale getirebiliyor.

Şiddet içeren oyunlar saldırganlaştırıyor

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, "İnternette yer alan GTA, MAX Payne, Counter gibi şiddet içeren oyunlarda polis öldürmek, otomobil çalmak, tanker yakmak gibi bazı eylemlerin, çocuklara kazandırdıkları yüksek puanlarla ödül gibi sunulması, küçük bedenleri saldırgan, saygısız, hantal hale getiriyor" dedi.
    
Yrd. Doç. Cengiz Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara internet alışkanlıklarını yasaklamanın çözüm olmadığını ifade ederek ebeveynlerin çocuklarının bilgisayar karşısında geçirdikleri zamanı kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.
    
İnternette şiddet içeren oyunlarda, çocuğun bu tür olayları kendisine model olarak aldığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Saldırgan ve şiddet içerikli davranışlar sergileyen kişiler araştırıldığında, çocuklukta yaşadıkları olayların etkisinin yansıması görülüyor.

Bilinçaltına yerleşen şiddet zamanla saldırganlığa dönüşüyor. Polisi öldürmenin ödül olarak gösterildiği, araç yakmanın puan getirdiği oyunların, çocuklarımıza psikolojik yansımasını toplumumuzda artan şiddet olayları olarak bire bir gözlüyoruz."
    
İnternet bağımlılığının çocuklarda asosyal kişilik gelişimine neden olduğunu vurgulayan Şahin, internette yer alan GTA, Max Payne, Counter gibi şiddet içeren
oyunlarda, polis öldürme eylemine 300, otomobil çalmaya 100 puan, tanker yakmaya 500 puan, adam öldürmeye de 300 puan verildiğini bildirdi. Şahin, bu tür eylemlerin, çocuklara kazandırdıkları yüksek puanlarla ödül gibi sunulmasının,
küçük bedenleri, saldırgan, saygısız, hantal hale getirdiğini ifade etti.
    
Adam öldürerek puan almanın, hırsızlık yaparak tur atlamanın çocukları olumsuz davranışlara özendirdiğini anlatan Şahin, ayrıca MIRC, MSN ve ICQ gibi programlarda çocukların istismarcıların tuzağına düşme tehlikesi olduğuna işaret etti.