Teknoloji Sık karşılaşılan teknik sorunlara çözümler

Sık karşılaşılan teknik sorunlara çözümler

24.07.2009 - 09:57 | Son Güncellenme:

Donanım, yazılım, internet ve çoklu ortam konularında en sık karşılaşılan sorunlara ilaç olacak çözümleri bir kitapçıkta topladık. Ayrıca sizi bu sorunlara yakalanmaktan koruyacak önlemleri de yazdık.

Sık karşılaşılan teknik sorunlara çözümler

Yazılım 
Bu uzantı da ne?
Internet ve dosya paylaşım ağlarıyla haşır neşir olan bilgisayar kullanıcılarındansanız, sık sık sisteminiz tarafından tanımlanamayan uzantılara sahip dosyalarla karşılaşırsınız. Bu tarz dosyaları çalıştırmak isterseniz işletim sisteminiz "birlikte aç" seçeneğiyle sizi baş başa bırakacak ve muhtemelen ne yapacağınızı bilemeyeceksiniz. Ancak artık bu tarz tanımlanamayan uzantıların aslen ne olduğu ve hangi yazılımlarla çalıştırılabileceğini öğrenebileceğiniz hoş bir yöntem var; Filext.com. Bu site sayesinde binlerce uzantı ve bu uzantıları çalıştırabileceğiniz yazılımla; hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sanal dublörünüz zararlılara karşı

Zaman zaman internetle tanıştığımıza bin pişman olmamızı sağlayan virüslerle, trojan yazılımlarıyla ve kendilerine "hacker" diyen kötü niyetli yazılımcılarla uğraştık durduk. Üstelik çilemiz bu kadarla da sınırlı kalmadı. Bu zararlılardan kurtulma adına hemen hemen her gün yeni bir güncellemesi çıkan ve sistem kaynaklarını tüketmeyi adeta alışkanlık haline getirmiş anti virüs yazılımları, neredeyse dakikada üç-dört adet uyarı penceresi açıp bizleri çalışamaz hale getiren firewall'lara mahkum olmamız da cabası. Ancak güvenlik sadece yazılımlarla ya da onları güncel tutmayla sağlanmıyor. Farklı güvenlik çözümlerine de ihtiyacımız var. ShadowStor firmasının ShadowUser Pro Edition adlı koruma yazılımı da tam bu noktada devreye giriyor. Bu yazılım, alışık olduğumuz güvenlik yazılımlarından oldukça farklı bir mantıkta çalışıyor. ShadowUser'i kurduğunuzda yazılım, kullanmakta olduğunuz sistemin bir kopyasını alarak sanal bir ikinci sistem oluşturuyor. Yani, yazılım sisteminizin sanal ikizini oluşturuyor ve internet üzerinden gelebilecek her türlü zararlı yazılım ve saldırıya bu sanal makineyi kalkan yapıyor. Böylelikle sisteminiz ve sabit diskinizde yer alan verileriniz hiçbir şekilde zarar görmüyor. Üstelik yazılım sabit diskleriniz üzerinde hiçbir değişiklik yapmıyor.

Windows'unuz için can(lı) kurtaranınız var mı?
Windows işletim sistemleri herhangi bir neden¬den dolayı kolayca çökebilen bir yapıya sahiptir. Bunu zaten bugüne kadar bir Windows sürümü kullanmış olan herkes bilir. Ancak sisteminiz bazen bir neden olmadan ya da hiç sinyal vermeden açılmama kararı alabilir. İşte böyle bir durumda kaybettiğiniz verilerinizin ardından ağlamak yerine önceden hazırladığınız bir kurtarma CD'si ile sisteminizi tekrardan onarabilir ve verilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Bunun için BartPE adlı küçük bir yazılımdan faydalanabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz Win¬dows işletim sisteminizden canlı (optik sürücüden çalışan) bir kurtarma CD'si hazırlayan bu yazılım her Windows kullanıcısının elinin altında bulunmalı. Üstelik yazılımla oluşturacağınız canlı kurtarma sisteminize dilediğiniz yazılımları da ekleyebilirsiniz. Böylelikle kullanmakta olduğunuz Windows'unuzu cebinizde taşıyabilirsiniz.

İnatçı yazılımlardan kurtulun
Ev kullanıcıları internetten buldukları hemen her türden yazılımı kurup kurcalamayı severler. Ancak bu yazılımların birçoğu aslen lanse edildikleri şekilde kendilerini kaldırabilecekleri bir modül içermezler. Durum bu olunca zamanla işletim sistemi kaldırılamayan bu yazılımlarla şişer ve hantallaşır. Bu durumu önlemenin tek yolu da böyle Japon yapıştırıcısı gibi sabit disklere yapışıp kalan yazılımları bir çırpıda söküp atan, Myünin-staller adlı küçük yazılımı kullanmak. Sadece 41KB boyutuna sahip olan bu yazılım ücretsiz oluşuyla da öne çıkıyor.

Yanlışlıkla sildiklerinizi geri getirmeniz mümkün
Hemen her bilgisayar kullanıcısı hayatında bir defa bile olsa yanlışlıkla sildiği dosyaların ardından ağlamıştır. Böylesi bir durum başınıza geldiğinde aslen sildiğiniz dosyalan geri getirebileceğinizi bili¬yor musunuz? Hem de sadece birkaç tıklamada... Bu lükse kavuşmak için biraz maliyete katlanıp Geı Data firmasının RecoverMyFiles adlı 70 dolarlık kurtarma yazılımını edinebilirsiniz. Yazılımın süre kısıtlamalı deneme sürümü bile elzem dosyalarınızı geri getirmenizde faydalı olabilir. Yazılım hemen her formattaki dosyayı kurtarmasıyla öne çıkıyor.

Diskinizde yeni bölümler oluşturmak hiç de zor değil
Windows kurduğunuz sabit diskinizi daha önceden bölümlere ayırmadıvsanız, bu işlem için bir sonraki format seremonisini beklemenize gerek yok, Parti¬tion Magic adlı yazılım sizin için bu işlemi birkaç tıklama seviyesine kadar indirgiyor. Aslen ücretli olan fakat tam fonksiyonla 30 gün kadar rahatlıkla kullanabileceğiniz bu yazılım sayesinde diski¬nizde sisteminizi formatlamaya gerek kalmadan dilediğiniz kadar (ya da diskinizin el verdiği kadar) yeni bölüm oluşturabilirsiniz.

Sanal sürücülerle optik medya israfına son
İnternetten edinilen filmlerin ya da oyunların büyük bir kısmı optik medya imajlarından oluşuyor. Bunun yanı sıra kendi sahip olduğunuz müzik ve filmlerin de yedeklerini bu şekilde aldığınızı varsayarsak bu dosyaları kullanabilmek için bir optik medyaya yazmanız gerekiyor. Ancak sanal sürücüler sayesinde bu dosyaları optik medya harcamadan da kullanabilirsiniz. Üstelik sanal op¬tik sürücüler gerçeklerinden çok daha performanslı çalıştığından oyun ve filmlerde çok daha yüksek okuma hızlarına ulaşabilirsiniz. Sanal sürücü oluşturma yazılımlarının en başarılısı Daemon Tools, ücretsiz oluşu ve kolay kullanımıyla öne çıkıyor.

Yeni ofis formatlarıylatam uyumluluğu yakalayın
MicrosofVun yeni nesil ofis paketi olan MS Office 2007 kendine özel formatlarıyla farklı bir çizgi yarattı. Emektar ofis uzantılarının sonuna birer "x" eklenmesiyle oluşan bu yeni nesil formatlar artık neredeyse her yerde karşımıza çıkar oldu. Ancak eski sürümlerle açılamayan bu yeni formatlar için uyum¬luluk yaratmak elinizde. Tek ihtiyacınız olan File-FormatConverters adlı ücretsiz yazılım. Microsoft tarafından da önerilen bu yazılım sayesinde yeni nesil uzantıları eski nesil uzantılara çevirebiliyorsunuz.

Ofislerin bitirim ikilisi ceplerde
Word ve Excel dışındaki ofis araçlarını kullanmayanlardansanız, sizler için çok hafif ve hızlı bir ofis çözümümüz var; Abiword ve Gnu-meric. Tamamen ücretsiz olarak dağıtılan bu ikili ile DOC ve XLS uzantılı belgeleri açabilir ve bu uzantılarda belgeler oluşturabilirsiniz. Bu ikilinin USB belleklerde çalışabilen (kurulum gerektirmey¬en) sürümleri de bulunuyor. Bu sayede ofisinizi cebinizde taşımanız da mümkün.

Donanım
Yeni bir sabit disk satın alırken RAID'i de düşünün
Yüksek kapasiteli bir sabit disk almayı düşünüyorsanız, tercihinizi bu diskin yarı kapasites¬indeki iki ayrı sabit diskten yana da yapabilirsiniz. Arada çok fazla olmasa da, fiyat farkı mutlaka olacaktır. Ancak bu sayede RAID 0 teknolojisini kullanarak sisteminizi hissedilir bir şekilde hızlandırabilmeniz mümkün olabilir. Tabi bu özelliği anakartınızdaki yonga setinin de desteklem¬esi gerekiyor. Bu yöntemi kullanarak, başınıza gele¬bilecek pek çok sorun için önlem almış olacaksınız.

Performans için daima çift kanal bellek kullanın
Toplayacağınız sistem için tercih edeceğiniz bellek miktarında her ne olursa olsun kapasiteyi ikiye bölerek iki tane bellek modülü kullanmaya çalışın. Böylece hem AMD, hem de Intel sistemler için ciddi performans kazançları sağlayabilirsiniz. İlk etapta tek bir 2 GB bellek modülü alacaksanız ve birkaç ay sonra da aynısından bir tane daha alacaksanız o halde kısa bir süre tek bellek kullanılabilir.

Soğutucularda bakırdan ve büyük fandan vazgeçmeyin
Maliyetinin uygunluğu sebebiyle performanslı soğutma sistemlerinde kullanılabilecek en iyi malzeme bakır. Özellikle işlemci ve yonga setlerine uygulanacak soğutma çözümlerinde bakırdan üretilmiş olan ürünleri tercih edin. Ürünlerin üzerindeki fanlar da sessiz çalışmaları için mümkün olduğunca büyük olmalı. Böylece sessiz bir bilgisayarınız olabilir.

Yonga setinize uygun bir grafik kartı seçin
Satın alacağınız bilgisayar için ciddi bir yatırım yapacaksanız ekran kartınız anakartınıza uygun olmalı. Aslında her ekran kartı anakarta uyumludur. Ancak burada bahsettiğimiz ekran kartların çift çalışması için gerekli koşul. Intel ya da ATI yonga setli anakartlarda çift NVIDIA kartı çalıştırmanız mümkün değil. Bu durumun tersi de aynen geçerli.

Yüksek kapasiteli USB belleklerde hız faktörünü önemseyin
USB bellekler artık 16 GB'ye kadar ulaştı. Diyelim karşınızda iki seçenek var ve aradaki fiyat farkı yaklaşık 30 dolar seviyesinde. Hangisini alırsınız? "İkiside nasıl olsa 16 GB" derseniz hata edersiniz. USB belleklerin hız faktörünü her zaman göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Aksi halde 16 GB’yi doldurmamız 2-3 saati aşabilir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcımda aldığım ılartla boşluklar ve çizgiler oluşuyor

Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda yer alan kafada litre düzeyinde küçük mürekkep damlaların aralıklar vardır. Kağıda yakın biçimde unlandırılmış kafa üzerindeki bu aralıklar karşı çok hassastır. Tozlu ortamlarda kafa kirlenerek çıktılarda boşluklar oluşturur. Tozlu ortamlarda bulunan yazıcıların temizleme işlemini toz emen cihazlarla yapmanızı öneririz.

Seyahatlerimde farklı farklı adaptörleri yanımda taşıyarak çantamı ağırlaştırıyorum
Günümüzde çeşitli elektronik cihazları yanımızda taşıyoruz. PDA, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, fotoğraf makinesi şarj etmek için ayrı ayrı adaptörler kullanmak yerine tek bir üniversal adaptör kullanabilirsiniz. Bu adaptörler çeşitli voltaj ayarları ve güç soketi çeşitlerine sahiptir.

Hızlı bellek çifti aldım fakat performans artışı göremedim
Kaliteli overclock bellekleri yüksek frekans ve agresif bellek ayarlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır fakat anakarrta gerekli ayarları yapmadığınız sürece BIOS tarafından sıradan bir bellek olarak algılanabilir. Bunu nedeni bellek SPD'sindeki bellek zamanlamalarının JEDEC standardına uygun olmasıdır. Oysa yeni belleğiniz bu standardın üzerinde olduğundan BlOS'dan daha agresif bellek ayarları seçip kaydetmelisiniz.

Çoklu ortam/Elektronik
GPS alıcı ve dokunmatik ekrana hazırlıklı olun
Yeni cep telefonları ve bilgisayarlarda öne çıkmaya başlayan bir özellik GPS alıcısı. Kameralar ve Bluetooth bağlantısı gibi özelliklerden sonra GPS alıcısıyla yön bulma standartlaşabilir. Diğer yandan ekranın büyümesini takip eden gelişme dokunmatik modeller oldu. Bu akımı iPhone başlattı diğerleri izledi. Dokunarak menüler arasında hızlıca dolaşmak keyif veriyor. Tek sorun ekranın kirlenmesi.

Kablosuz klavyeler rahatlık sunuyor ama ötesi var
Kablosuz klavye ya da klavye setlerinde kullanıcıya hareket özgürlüğü sunuluyor. Kullanılan bağlantı teknolojileri Bluetooth, 2.4 GHz ya da 27 MHz tabanlı olabiliyor. Ucuz modeller 27 MHz tercih ediyor ve bu sinyaller basit programlar aracılığıyla çözülebiliyor. Yazdıklarınızın başkası tarafından okunmasını istemiyorsanız kablosuz klavyeden uzak durmanız gerekebilir.

Önemli adresleri tarayıcınıza elle girin
Bankaların online şubeleri, e-posta servisleri ve anlık mesajlaşma sitelerinin 3İ güvenliğin büyük önem taşıdığı adresleri tarayıcınızın adres çubuğuna elle girmelisiniz. Bu sayede doğru adrese eriğinizden emin olabilir ve kullanıcı adı, parola gibi bilgileri yabancı ellere ilim etmeyeceğinizden kuşku duymazsınız.

Güvenli bağlantı simgesini kontrol edin
Özelikle banka şubelerinde olmak üzere güvenli bağlantı gerektiren tüm web sayfalarında tarayıcınızın durum çubuğunda yer alması gereken asma kilit simgesini kontrol edin. Bu simge, sayfadaki formlara girdiğiniz verilerin şifrelenerek yerine ulaşacağı ve başkaları tarafından elde edilemeyeceği anlamına gelir.

Banka işlemlerinizde ekran klavyesi kullanın
Kişisel bilgilerinizi verdiğiniz, kullanıcı adı ve parolalarınızı girdiğiniz sayfalarda, site tarafından sunulan bir ekran klavyesi varsa mutlaka kullanın. Bankaların online şube girişlerinde genellikle bulunan bu seçenek yerine Windows'un ekran klavyesini de tercih edebilirsiniz.

E-posta'lardaki bağlantılara güvenmeyin
Herhangi bir hizmetteki kullanıcı hesabınıza giriş yapmanızı isteyen e-posta mesajları, doğru yerden geliyormuş gibi görünseler bile güve¬nilir olmayabilir. Aldığınız bir e-posta üzerine hesabınızı kontrol etmek isteseniz bile e-postadaki bağlantılardan birine tıklayarak siteye gitmek yerine yeni bir tarayıcı penceresi açarak adresi kendiniz yazın.

Zincir e-postalara inanmayın
Zincir e-postalar çoğunluğu eğlence içerikli olmak üzere kullanıcılar arasında durmadan dolaşıp duruyor. Sizi herhangi bir konuda uyaran, harekete geçmeye veya destek vermeye davet eden e-postaların altındaki imzaya şüpheyle yaklaşın. Geçmişte bu tip e-postalara adı karışan birçok akademisyen e-postalarla ilişkisinin olmadığını beyan etmişti.

Facebook profilinizi yabancılardan gizleyin
İnternetten edinilen kişisel bilgiler üzerine kurulan dolandırıcılık modelleri gün geçtikçe artıyor. Facebook hesabı açan herhangi birinin kişisel bilgilerinize ulaşmasını engellemek için profilinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde ayarlamak yararınıza olacaktır.

Ekran Kartı

Oyuncular için ölüm kalım meselesi

Piyasadaki ekran kartlarının neredeyse hepsi ya NVIDIA GeForce ya da AMD ATI Radeon yonga ailelerinden birine bağlıdır. Her marka ve yonganın kendine has artıları var ama şüphesiz iki marka da grafik hızlandırma konusunda çok başarılı ürünler sunmaktadır.
Bütçeniz arttıkça performans da doğru orantılı olarak artacaktır. Üst düzey yongalar daha fazla özellikler sunar, belli bir zaman diliminde daha fazla piksel veya doku çizebilirler. Basit ofis işleri için piyasadaki bütün ekran kartları yeterlidir, oyuncularsa NVIDLA'nın GeForce GTX 200 serilerine ya da AMD'nin ATI Radeon XI900 ve XI950 serilerine göz atabilirler.

Her halükarda gözlerinizin rahatsız olmaması için ekran kartınızın çalışacağınız çözünürlükte en az 75 Hz (CRT monitörler için) monitör tazeleme hızına ulaşabildiğini kontrol edin.Ekran kartlarında MHz cinsinden üç saat hızından bahsedilir. Çekirdek saati grafik işlemcinin dahili hızıdır. Bellek hızı, ekran kartının bütünleşik belleğiyle grafik işlemcisi arasında veri aktarım hızıdır. Ramdac hızıysa karttan grafik cilasını sağlayan dijital - analog dönüştürücünün hızıdır. Ekran kartları veri, resim ve doku saklamak için kendi video belleklerini kullanır. Performansı belirleyen en önemli etken olmasa da daha fazla belleğin daha fazla performans demek olduğunu söyleyebiliriz. 128 MB bellekli bir kart ofis işleri için yeterlidir, ama oyun ve video uygulamaları için en az 512 MB ya da 1 GB tavsiye ederiz.

50 USD gibi bir fiyata 512 MB bellekli GeForce 9500GT ya da Radeon HD4550 serisi bir ekran kartı alabilirsiniz ki 2 boyutlu strateji oyunları ya da çok fazla gereksinimi olmayan 3 boyutlu oyunlar için yeterli olacaktır.3 boyutlu oyunları akıcı biçimde oynamak için 100 - 200 USD fiyat aralığına bakın. Ciddi oyuncu¬larsa 200 USD üstü modellere göz gezdirebilirler. Anakartınıza bağlı olarak AGP ya da PCI Express ekran kartı almanız gerekecektir. PCI Express en arabirim standardı olup, daha hızlı ve karmaşık grafikler için AGP 8X'in iki katı bant genişliği naktadır. Hem NVIDIA hem de AMD pek çok kartının PCIe ve AGP versiyonlarını sunmaktadır, destekli bir anakartınız varsa NVIDIA'nın SLI özelliği kullanarak iki ekran kartını birleştirebilir ve simum performans elde edebilirsiniz. AMD'nin bu teknolojiye alternatifi CrossFire adını taşır, n kartınızın hem de analog (VGA) hem de dijital (DVI) çıkışa sahip olması faydalı olur. TV ıntısı yapmak isterseniz S-video ve kompozit video çıkışları da gerekli olacaktır.

LCDyi seçin, gözleriniz rahat etsin
Monitör çözünürlüğü, ekranda görüntülenebilecek piksel (en küçük görüntü öğesi) sayısını belirtir. LCD monitörlerde her pikselin kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç alt pikseli vardır. Ekranın kenarlarındaki piksel sayıları monitörün "doğal" çözünürlüğünü verir. Örneğin doğal çözünürlüğü 1024 x 768 olan bir LCD monitör ekranında yatay olarak tam 1024 ve dikey olarak 768 piksel bulunur. 1600 x 1200 gibi yüksek çözünürlüklere çıkmak istiyorsanız fiyatları son zamanlarda ucuzlayan 20 inç bir monitör almanız gerekebilir. Şu an ki 19 ve 17 inç monitör¬lerin çözünürlüğü 1280 x 1024'le sınırlıdır. Modern LCD'ler yatay ve dikey olarak geniş açılardan sorunsuz biçimde izlenebilir, ama monitörü tek başınıza kullanacaksanız bu özelliğe dikkat etmenize gerek yok. "Tepki süresi" bir pikselin maksimum parlaklığa ulaşabilme süresidir. En yeni monitörlerde bu süre 2 milisaniyeye kadar düşmüştür. Oyun oynamak ve film izlemek istiyorsanız 8 ms'ye kadar olan tepki süreleri idealdir. Ofis uygulamaları için 12 ms ve üstüne dahi çıkabilirsiniz. ISO 13406-2 standardı kontrast, görüş açışı, parlaklık, yansıma, titreme ve arızalı piksel bakımından minimum gereksinimleri belirler. ISO 13406-2 arızalı (ölü) pikseller için oldukça katı kurallar getirmiştir. Standarda göre yalnızca Class 1 LCD'lerde sıfır ölü piksel garantisi vardır. Son kullanıcıya yönelik modellerin çoğu Class 2'dir ama kendine güvenen bazı üreticiler Class 2 monitörleri için de sıfır piksel garantisi sunmaktadır. Kötü bir sürprizle karşılaşmamak için ölü piksellerin garanti şartlarını kontrol etmenizde fayda vardır.

LCD monitörlerin fiyatları düştüğü için yeni PC'ler genellikle LCD monitörle birlikte satılıyor. Biz de hem sağlığınız hem de estetik açıdan LCD monitörleri öneriyoruz, ama bütçeniz kısıtlıysa düz ekran bir CRT de işinizi görecektir.

PCnet

4