Teknoloji SONY LAPTOP’TA DEVRİM PEŞİNDE

SONY LAPTOP’TA DEVRİM PEŞİNDE

19.04.2010 - 00:35 | Son Güncellenme:

Sony, taşınabilir bilgisayar (laptop) alanında hız ve performansın yanı sıra “pil ömrü”, “incelik” ve “hafiflikte” iddialı yeni modeller üzerinde çalışıyor

SONY LAPTOP’TA DEVRİM PEŞİNDE

Milliyet Japon teknoloji devi Sony’nin Japonya’daki Ar-Ge merkezi ve fabrikasına girdi. Araştırma merkezinde geleceğin teknolojileri üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fabrika turunda Vaio markalı laptopların fikir aşamasından, banttan çıkışına kadar uzanan serüveni takip etti. Laptop’ların düşme, çarpma testini izledi.
Sony’nin bilgisayar bölümünden sorumlu Başkanı Ryosuke Akahane Milliyet’e konuştu. Son olarak laptop modellerinde kullandıkları karbon fiber materyal ile incelikte 13.9 milimetreye, hafiflikte 655 grama kadar indiklerini belirten Akahane, şirketin yeni hedefini açıkladı. 2011’de üzerinde çalıştıkları yeni bir materyalle üretime geçeceklerini belirten Akahane, bu sayede incelik ve hafiflikte teknolojide devrim niteliğinde bir harekete imza atacaklarını vurguladı. Sony’nin bu yeni materyal ve kullanılan yeni teknolojilerle hedefi pil ömründe 24 saat seviyesini zorlamak, incelikte 10 milimetrenin altına, hafiflikte 500 gram seviyesine inmek.

‘Türkiye’de büyüyeceğiz’
“Türkiye, Avrupa pazarlarına genel olarak bakıldığında geç girdiğimiz bir pazar” diyen Ryosuke Akahane, “Türkiye’de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Altyapı olarak daha yatırım yapacağımız yerler var. Bunun üzerine yatırımlarımız sürüyor. Vaio olarak lüks segmente Türkiye’de yatırım yapıp burada büyümeyi hedefliyoruz” dedi.
Vaio’nun X serisiyle 12 saatlik pil ömrüne ulaştıklarını ifade eden Akahane, “24 saaatlik pil ömrüne çıkmak için daha zamanımız var ama şunu söylemeliyim ki, ‘Biz yapacağız’. Ekran, işlemci ve yazılım üreticilerinin de bu konuda bize destek olmaları gerekiyor” diye konuştu.
“X serisi ile incelikte şu anda ulaşılacak son noktadayız” diyen Akahane, şöyle devam etti: “Üzerinde çalıştığımız yeni bir materyal var, 2011’de bunu hayata geçirdiğimizde daha ince ve hafif laptopları göreceksiniz. Tüketiciler daha fazla pil ömrü ve hızlı-performanslı bilgisayar istiyorlar. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.”

Netbook işine sıcak bakmıyor
Global krize karşılık 2009 yılında Sony’nin bilgisayar satışlarını artırdığını aktaran Akahane, finansal dalgalanmanın etkileri konusunda şunları söyledi: “Kriz kesinlikle tüketici davranışlarında etkili oldu. Tüketiciler krizde daha az harcamaya başladı, pahalı ürünleri almak istemediler. Ucuz ve içinde az teknoloji bulunduran netbook kategorisine ilgi arttı. Biz de bu alanda M serisini hazırladık. Ama şunu söylemeliyim ki netbook kategorisi bizim ana ilgi alanımız değil. Biz kaliteli, performansı yüksek üst segmentte büyümek istiyoruz. Gelecekte tüketicilerin önemli bölümünün de bu alana ilgi göstereceğini öngörüyoruz. Ama tüketici netbook kategorisine kayarsa o zaman oturup yeniden düşünürüz.”

Akahane: Sony, iPad tipi cihaz yapmalı

Haberin Devamı

“Sony, Apple’ın tablet modeli iPad’in karşısına çıkacak mı?” sorusuna Ryosuke Akahane’nin yanıtı şöyle: “iPad gerçekten çok ilginç bir alet. Laptoptan daha çok bir internet makinesi. İnternette gezinmek, film izlemek, e-kitap-dergi okumak için ideal. Bilgisayar özellikleri ise o kadar ilgi çekici değil. Çünkü iPad bir bilgisayar değil. ‘Sony iPad’le rekabet için yeni model çıkarır mı?’ Evet Sony olarak biz bu tür cihazlar yapmalıyız. Kısa sürede bunun olmasını planlamıyoruz ama bu pazarı yakından takip edeceğiz. Bu alanda sadece bir cihaz çıkarmak yeterli değil. Çıkarılacak olan ürünün servisler ve içerikle beraber düşünülmesi gerekiyor.”

‘Çok sağlam’ dedi, X’in üstüne çıktı
İnce X serisini geliştiren mühendislik ekibinin başındaki isim Hayashi Kaoru, cihazın çarpma, düşme, toz ve ısıya karşı tüm testleri başarıyla geçtiğini vurguladıktan sonra kendi kullandığı 655 gramlık X modelinin üzerine çıktı. 70 kilogram ağırlığındaki Kaoru ardından cihazı çalıştırdı.
“X serisi tasarlanırken gerçek bir not defterinden yola çıktık” diyen Kaoru, “Aslında bu bir rüyaydı. İncelik ve boyut olarak buralara gelmek zaman aldı. Bu cihazın bataryası Sony için yeni bir döneme işaret ediyor. Uzun ömürlü. Isınmanın önüne geçmek için özel fan teknolojisi kullanıldı. İçerideki donanımların yerleştirilmesi ve çalışması da ısınmayı en aza indirecek şekilde tasarlandı” şeklinde konuştu.