Sosyalmedya Sosyal medyada kendinizi tuzağa düşürülmekten koruyun

Sosyal medyada kendinizi tuzağa düşürülmekten koruyun

13.01.2020 - 15:32 | Son Güncellenme:

İnternet teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde ihtiyaç duyduğumuz bilgiye kısa sürede ulaşabiliyor, bilgiyi paylaşmayı da ihmal etmiyoruz. Sosyal medya kullanımının artmasının elbette pek çok olumlu yönü bulunuyor; fakat doğru kullanılmadığında büyük bir tehlike haline gelebiliyor. Öyle ki Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulu, sosyal medya kullanıcılarını sosyal medya saldırganlığına karşı uyardı. Pek çok kurum bu konudaki uyarıları tekrarlıyor. Peki, sosyal medya saldırganlığı mağduru olmamak için ne yapmak gerekiyor?

Sosyal medyada kendinizi tuzağa düşürülmekten koruyun

Erdal Kaplanseren

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren

Gizlilik ayarı yapın

Sosyal medyada kullandığınız profilin herkese açık olması sosyal medyadan zarar görme olasılığınızı artırır. Sosyal medyayı daha keyifli ve güvenli kullanmak için bilgilerinizin kimler tarafından görülmesi gerektiğine karar verin ve gizlilik ayarlarını yapın. Sosyal paylaşım sitelerinin kullanım şartlarını iyi öğrenip gizlilik ayarlarını özelleştirin.

Özel bilgileri koruyun

Sosyal medyada kullanıcılar kendilerini farklı bir kişi olarak tanıtabilir. Arkadaş olduğunuz kişiler paylaştığınız bilgileri kötü amaçlı kullanabilir. Bu noktada sosyal medya mağduru olmamak için alabileceğiniz en etkili önlemlerden biri de kişisel bilgilerinizi, telefon numaranızı, ev ve iş adresinizi veya okulunuzun adını profilinizde paylaşmamanız.

Haberin Devamı

Güçlü bir şifre belirleyin

Arama motorlarında en çok aranan kelimeler arasında; “Facebook şifresi nasıl çalınır, Twitter hesabı nasıl çalınır, şifre kırma” gibi terimlerin de olması tahmin edilmesi zor ve kolayca unutmayacağınız bir şifre belirlemeniz gerektiğini gösteriyor. Güçlü bir şifrenin sırrı ise maksimum uzunlukta, harf rakam ve sembol kombinasyonundan oluşan bir şifre belirlemek. Şifrenizi hiç kimseyle paylaşmayın.

Bilgilerin doğruluğunu sorgulayın

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yayınlarında önerilen sosyal medya davranış kuralları arasında sorgulamak bulunuyor. Her bilginin her zaman doğru olduğunu kabul etmeniz, emin olmadığınız içerik ve uygulamaları paylaşmanız siber zorbalığa uğramanıza neden olabilecek sonuçlar doğurur. Sahte hesap ve gerçek dışı haberlerin olabileceğini göz ardı etmeyin.

Paylaşmadan önce tekrar düşünün

Paylaştığınız bilgi kontrolünüzden çıkmış demektir ve beklemediğiniz bir anda aleyhinizde kullanılmış şekilde karşınıza çıkabilir. Bu nedenle paylaşım yapmadan önce iyi düşünün ve şiddet ve hakaretin internette de olsa suç olduğunu göz ardı.