Populer Bilim 'Süper Beyinler'in sayısı artacak!

'Süper Beyinler'in sayısı artacak!

10.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK, uluslararası bilim olimpiyatlarına daha fazla sayıda Türk gencinin katılabilmesi için hazırlıklara başladı.

Süper Beyinlerin sayısı artacak

Genç beyinleri uluslararası olimpiyatlara hazırlayacak öğretim üyelerinin sayısını arttırmaya karar veren TÜBİTAK, şu anda tek olan olimpiyatlara hazırlık kampının sayısını, Türkiye’nin her bölgesindeki yetenekli öğrencilerin katılımını sağlamak amacıyla artırmayı planlıyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi (BİDEB) Başkanı Prof. Dr. Cemil Çelik, Türkiye’nin genç yetenekleriniteşvik etmek ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla düzenlenen uluslararası düzeydeki bilim olimpiyatlarının 1993’ten bu yana TÜBİTAK tarafından organize edildiğini bildirdi.

Türkiye’nin uluslararası bilgisayar, matematik, fizik, kimya ve biyoloji olimpiyatları ile Genç Balkan Matematik Olimpiyatı, Balkan Matematik Olimpiyatı ve Balkan Bilgisayar Olimpiyatı olmak üzere toplam 8 uluslararası olimpiyata katıldığını anlatan Çelik, "Türkiye’nin 1993 yılından beri katıldığı uluslararası bilim olimpiyatlarında Türk öğrenciler, toplam 25 altın, 92 gümüş, 161 bronz ve 39 mansiyon kazanarak başarılarını kanıtladılar ve Türkiye’nin gurur kaynağı oldular" dedi.

Ulusal düzeyde gerçekleştirilen bilim olimpiyatlarına katılan ve derece alan öğrenciler arasından Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda temsil edecek takımlar oluşturulduğunu ifade eden Çelik, bu yılki uluslararası olimpiyatlara hazırlanacak öğrenciler için düzenlenen bir haftalık yaz okuluna 144 öğrencinin katıldığını söyledi.

Hazırlık kamplarında öğrencilerin, Akdeniz, Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, Ege, Kocaeli ve Mimar Sinan Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden, deneyimli öğretim üyeleri tarafından eğitildiğini anlatan Çelik, kamplarda çeşitli sosyal ve bilimsel etkinliklerin de yapıldığını, bu kampta başarı gösteren öğrencilerin eğitimlerinin kış okulunda devam edeceğini aktardı.

Cazip fırsatlar

Uluslararası olimpiyatlarda derece alan öğrencilere para ödülünün
verildiğini hatırlatan Çelik, takımlarda yer alan ve üniversitelerin Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler alanlarından birine kayıt olanlara ayrıca TÜBİTAK tarafından öğrenimi süresince burs verildiğini ifade etti. Çelik, "Ayrıca olimpiyat takımlarına seçilen öğrenciler ÖSS’ye girdikleri yıl, bir defaya mahsus olmak üzere uluslararası yarışmada aldıkları derecelerle orantılı ek katsayı uygulamasından; bu olimpiyatlarda altın, gümüş veya bronz madalya kazananlar ise üniversitelere sınavsız yerleştirilme olanaklarından yararlanabiliyorlar" diye konuştu.

Genç beyinlerin sayısı artırılacak

    
TÜBİTAK BİDEB Başkanı Prof. Dr. Çelik, bilim olimpiyatlarına hazırlanan öğrencilerin sayısının artırılmasının TÜBİTAK’ın öncelikleri arasında bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Bu olimpiyatlara Türkiye’deki okullardan 500-600 okulun katılımını yeterli görmüyoruz. Olimpiyat takımlarına daha çok katılımın olması için öncelikle öğrencilerimizi hazırlayacak öğretim üyelerimizin sayısının arttırılması gerekiyor. Onun için biz önümüzdeki yıldan itibaren öğretim üyelerine yönelik bir duyuruya çıkacağız. Matematik, fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar dalındaki tecrübeli öğretim üyelerinin bu kamplarda görev almaları için gereken alt yapıları hazırlayacağız. Bunun için gereken tüm maddi imkanları da sağlayacağız. Bizim şimdiki olimpiyat kampımızda 150 öğrenci eğitim alıyor. Yeni başlatacağımız proje ile ileride bu sayının 5 katına çıkarılmasını amaçlıyoruz."