Teknoloji Haberleri Tablet, PC’yi vurdu peki öldürecek mi ?

Tablet, PC’yi vurdu peki öldürecek mi ?

05.12.2010 - 22:23 | Son Güncellenme:

Sekiz aydan bu yana iPad’in satış hızı kesilmedi, endüstri bu cihaza rakip çıkarma peşinde koşuyor. Bu ilgiyi gören analistler PC satış tahminlerini aşağı çekiyor, ‘gelecek tablette’ diyor

Tablet, PC’yi vurdu peki öldürecek mi

ABD’li teknoloji devi Apple’ın iPad adlı tablet bilgisayarıyla sekiz ayda 10 milyonluk satış rakamına yaklaşması, Samsung’un bu ürünü rakip olarak çıkardığı Galaxy Tab adlı ürünün iki ayda 1 milyonu yakalaması analistlerin öngörülerinde ciddi değişime yol açtı. Teknoloji piyasasında etkili araştırmaların altına imza atan iki araştırma şirketi Gartner ve IDC art arda yayımladıkları raporlarında bu konuya ağırlık verdi.
Tablet satışlarının beklenenden iyi gittiğini, bu konudaki gelecek beklentisinin pazara girecek yeni oyuncularla beraber düşünüldüğünde oldukça kuvvetlendiğini ifade eden analistler önümüzdeki 18 ay içinde tablet ve mobil cihazlardaki toplam satışların PC satışlarını geride bırakacağı konusunda neredeyse hem fikir...

Kıyasıya rekabet 2011 yılında
Apple’ın ağırlığını hissettirdiği tablet pazarında Samsung’un yanı sıra Toshiba da Folio 100 adlı tablet bilgisayarıyla iyi bir grafik izliyor. Bununla birlikte Dell, RIM (BlackBerry), Acer, Asus, Lenovo ve Cisco bu alanda etkili olmak adına ciddi girişimlerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Tablet, PC’yi vurdu peki öldürecek mi

Mobil uygulama 25 milyarı bulur
Bilgi teknolojileri (IT) harcamalarının 2011 yılında ciddi büyüme kaydedeğini kaydeden IDC raporu, bilgisayar pazarında da büyüme öngörüyor. PC olmayan mobil cihazların (tablet, cep telefonu) 18 ay içinde PC satışlarını geçeceğinin altını çizen IDC analistleri, iPhone ve iad’in sürüklediği mobil uygulamada satış adetlerinin 25 milyara çıkmasını bekliyor. Bu rakam 2010’da beklenen 10 milyar rakının oldukça üzerinde bir büyemeye işaret ediyor. Android e diğer rakiplerin de bu işe yüklenmesi büyüme hedefinin bu kadar yüksek olmasına yol açıyor. Şirket ilgili raporunda son dönemin internette popüler trendi sosyal uygulamaların da çift haneli büyüme göstereceği bilgisini aktarıyor.

Haberin Devamı

Tahminleri bu ikili alt üst etti
Araştırma şirketi Gartner, 2011’de bilgisayar (PC) pazarına ilişkin daha önce yaptığı büyüme tahminini aşağı doğru revize etti. Bunun gerekçesi ise zayıflayan talep ile tablet ve akıllı cep telefonlarına olan ilginin artışı. Apple’ın iPhone ve iPad ile etkili olduğu tablet ve akıllı cep işinde diğer üreticiler de büyük yatırım yapmaya başladılar. 2011 yılında bu iki kategoride pazara yoğun ürün girişinin yaşanması bekleniyor.
Önümüzdeki yıl tüm dünyada 409 milyon adetlik PC satış rakamına ulaşılacağını öngören şirket böylece yıllık bazda yüzde 15.9’luk büyüme yaşanacağını kaydetti. Şirketin daha önceki tahmini yüzde 18.1 büyümeye işaret ediyordu.
Gartner bu yılki PC satış tahminini de aşağı çekti ve 352.4 milyon seviyesine indirdi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 14.3’lük büyümeyi gösteriyor. Şirketin buradaki son tahmini de yüzde 17.9 olmuştu.

Yazarlar