Teknoloji Haberleri Tabletler hızlı koşuyor ‘geride kalanlar’ yandı!

Tabletler hızlı koşuyor ‘geride kalanlar’ yandı!

18.12.2011 - 22:03 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ‘yerli tablet’ girişimine hazırlandığı bir dönemde endüstride bu işte önemli konsolidasyon bekleniyor. 200’ü aşkın tabletin rekabetinde Apple önde yer alıyor. Bu ortamda Türkiye’nin kazanan yere oynaması önem kazanıyor

Tabletler hızlı koşuyor ‘geride kalanlar’ yandı

Apple’ın iPad ile tablet PC pazarına girmesinin ardından endüstrinin diğer oyuncuları hızla bu alana el attı. Teknoloji dünyasında son bir yılda bu alana adım atmayan oyuncu kalmadı. Dokunmatik ekranlı, internet odaklı, kolay kullanımıyla öne çıkan tabletler henüz laptop’ların yerini doldurmuyor olsa da analistlerin agresif büyüme tahminleri oyuncuların bu alanda iştahını kabartıyor.
Pazarın global devlerinin rekabetine sahne olan tablet savaşlarında şimdilik kazanan Apple. Gelecek öngörülerine bakıldığında Merrill Lynch’in son raporu piyasada önümüzdeki iki yılda pazarda ciddi konsolidasyon yaşanacağı, tablet işini Apple’ın iOS işletim sestemiyle Google’ın Android sisteminin domine edeceğine vurgu yapıyor. Şirketin ilgili raporu bu alanda rekabete giren oyuncular içinde kazananlar ve kaybedenler ligine de ışık tutuyor. İşte rapordan çarpıcı satır başları...

Haberin Devamı

Tablette işletim sistemi pazarında 4 oyuncu iddialı

Tabletler hızlı koşuyor ‘geride kalanlar’ yandı

Tablet bu yıl 60 milyon, 2012’de 90 milyon satacak
2010 yılında pazarda yer bulmasıyla ilk senesinde 20 milyonlu satış rakamına yaklaşan tablet PC kategorisinin 2011 yılını bir önceki yıl rakamını üçe katlayarak 60 milyon adetle kapatması bekleniyor. 2012 ve 2013 döneminde bu yıl kadar olmasa da büyümenin süreceği öngörülüyor. Merrill Lynch analistlerinin tahminleri önümüzdeki yıl 90 miyonun aşılması, 2013 yılının sonunda da yıl toplamında 120 milyon adet tablet PC satılacağını yönünde.

KAZANANLAR
- APPLE... Tablet PC pazarının toplam satışlarda yüzde 60’ını, gelir tarafında yüzde 70’ini elinde tutuyor. Şirketin karlılığında bu rakamlar önemli hacme işaret ediyor. 2012 ilk çeyrekte çıkarmayı planladığı iPad 3 ile ciddi atak yapması beklenen Apple, işletim sistemini sadece kendi platformu için kullandırıyor (rakiplere açmıyor) ve uygulama geliştiriciler şu anda en fazla Apple’ın App Store’u (uygulama mağazası) üzerinden kazanç sağladığından önemli bir gücü arkasına alıyor.
- AMAZON... Tablet işinde elektronik kitap pazarının bir numarası Amazon, son ürünü Kindle Fire ile ciddi çıkış yakaladı. Sadece yılın son çeyreğinde 4.5 milyon adet satması bekleniyor. Özellikle ABD pazarında çok güçlü. e-kitap işinde, parlak ekrandan değil okumaya en uygun organik ekranıyla öne çıkan Kindle’ın yeni medya düzeniyle birlikte güç kaybetmesi beklenmiyor.
- SAMSUNG... Güney Koreli Samsung, Galaxy serisiyle tablet işinde iddialı olmayı planlıyor. Ama burada zayır kalıyor. Buna karşılık tablet pazarındaki oyunculara sağladığı kritik parçalar (DRAM, NANDi LCD-OLED) şirketin gelir tarafındaki beklentilere olumlu yönde katkı yapıyor.
- DİĞERLERİ... Apple’ın öncelikle iPhone’da kullandığı ekranlarda rol alan cam üreticisi CORNING Gorilla Cam ürünüyle; 3G teknolojisini arkasındaki isim olan çip üreticisi QUALCAMM piyasaya çıkacak olan 200’ün üzerindeki tablete sağlayacağı ürünlerle; SHARP tablet panelleriyle, TEXAS INSTRUMENTS tabletlerde kullanılan 5 farklı kategorideki çipiyle kazananlar tarafında yer alıyor.

Haberin Devamı

KAYBEDENLER
- RIM (BLACKBERRY)... Playbook serisi Blackberry’lerin üreticisi için tam bir hayal kırıklığı oldu. Cep işinde ve bu alanda yazılan zararla şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 70’in üzerinde değer kaybetti. Toparlanma adına tablet işinden çok cep tarafına odaklanması beklenen RIM’in kendi işletim sistemiyle pazardaki oyuna katılmak istemesi önemli dezavantaj.
- ACER... Bilgisayar pazarının iddialı oyuncusu Tayvanlı Acer’ın gerek fiyat gerekse teknoloji tarafında tablet PC işinde rekabette zayıflayacağı bu sebeble iddiasını koruyamayacağı öngörülüyor.
- AMD... Düşük fiyatlı laptop pazarı, tablet PC’lerin piyasada yer edinmeye başlamasıyla geri planda kaldı. Bu durum ucuz fiyatıyla Intel’le rekabete giren AMD için kötü habere işaret ediyor. Analistler şirketin tablet PC dalında iddiasını zayıf görüyor.
- DİĞERLERİ... Özellikle netbook kategorisinde büyük çıkış yakalayan Tayvanlı bir diğer üretici ASUS’un da Acer gibi tablet işinde büyümesi öngörülmüyor; tabletlerin bulut bilişim odaklı saklama sistemine yönelmesiyle hard disk tarafında endüstrinin iddialı oyuncularının sınıfta kalacağı öngörülüyor, LEXMARK bu üreticilerin başında geliyor.