Teknoloji Tarayıcınızı değiştirme zamanı

Tarayıcınızı değiştirme zamanı

02.07.2009 - 09:48 | Son Güncellenme:

Online ihtiyaçlarınız için en doğru tarayıcı kullandığınızdan emin misiniz? 10 farklı web tarayıcısını sizin için karşılaştırdık.

Tarayıcınızı değiştirme zamanı

Günümüzün internet fanatiklerine inanması zor gelebilir ama bir zamanlar Internet Explorer web sörfçülerinin kullandığı tek tarayıcıydı. Alternatif bir tarayıcı sorulduğunda, geçtiğimiz yıl ölümü açıklanan Netscape Navigator'ın adını verdiğimizde bize çılgınmışız gibi bakılıyordu. Ancak geçtiğimiz 5 yıl içinde tarayıcı dünyasında önemli ve hızlı gelişmeler yaşandı. Internet Explorer'ın hala dünyanın bir numaralı tarayıcısı olduğu doğru, ama dünya çapındaki pazar payı artık eskisi kadar etkileyici bir oranda değil. 2006 yılında Internet Explorer yüzde 96 gibi bir oranla pazarı elinde tutuyordu. Güncel bir araştırmaya ( göreyse lE'nin payı yüzde 66'ya kadar düşmüş durumda ve daha da düşmesi bekleniyor. Pazarın tek oyuncusu olmak bir yana dursun, İnternet Explorer artık size sunacak farklı özellikleri olan bir düzine tarayıcı alternatifinden sadece birisi. Firefox yüzde 22 pazar payıyla Internet Explorer'm en azılı rakibi, ama diğer tarayıcılar -özellikle Apple'ın Safari'si ve Google'ın yeni tarayıcısı Google Chrome giderek daha popüler hale gelmekte. Çoğu web kullanıcısı tek bir tarayıcıyı varsayılan olarak kullanmayı ve sadece eğlence amacıyla ya da teknik bir sorunla karşılaştığında ikinci bir tarayıcıyla flört etmeyi tercih ediyor. Peki ama online ihtiyaçlarınız için doğru tarayıcıyı seçtiğinizden nasıl emin olacaksınız? Karar vermenize yardımcı olmak için en popüler 10 programı ele aldık ve onları kullanım kolaylığı, özellikler ve performans bakımından puanladık. Ayrıca belli amaçlar için en uygun tarayıcıları da özellikle belirttik. Böylece siz de amacınıza en uygun tarayıcıyı rahatlıkla seçebileceksiniz.

FIREFOX 3
Neyini beğendik: Firefox'un olağan üstü yalın bir ara-yüzü var. İlk bakışta çekici görünmeyebilir ve hatta biraz miadını doldurmuş gibi gelebilir, ama arayüzün sade ve kullanımı kolay olduğunun altını çizmek gerekiyor. Tüm özelliklere basit menüler aracılığıyla ulaşabilmeniz de cabası. Adres çubuğuna (ya da Mozilla'nın deyişiyle "şahane çubuk"a) bir kelime yazmaya başladığınızda karşınıza tarama geçmişinizden ve yer imlerinizden olası siteler geliyor. Adres çubuğundaki yıldıza bir tıklarsanız Firefox o sayfayı hatırlıyor ve ilgili sayfalara Ctrl + B tuşlarıyla ulaşabiliyorsunuz. Yıldıza iki kez tıklarsanız yer imlerine ekleme seçenekleri karşınıza geliyor. "Etiket" desteği yer imlerinizdeki siteleri organize etmenizi ve bulmanızı kolaylaştırıyor. RSS akışları, tercihinize göre dahili Canlı Yer İmleri özelliğiyle veya Google Reader gibi harici bir web servisi tarafından yönetilebiliyor. Firefox bütünleşik phishing ve zararlı yazılım (malware) korumasına sahip. Ayrıca dosya transferlerinizi durdurup devam ettirmenize ve dosyalarınız arasında arama yapmanıza olanak tanıyan nispeten gelişmiş bir indirme yöneticisi bulunuyor. Sayfa düzenini, metinleri ve resimleri aynı anda yakınlaştırabilen gelişmiş yakınlaştırma (zoom) özelliği de dikkat çekici. Firefox, tarayıcıyı kapatırken oturumunuzu kaydetmenize ve böylece bir dahaki açılışta kaldığınız sayfaları yeniden ziyaret ede¬bilmenize olanak tanıyor. Firefox'un asıl çekici yanı, programla birlikte kullanabileceğiniz çok sayıda eklentinin mevcut olması. Adblock Plus, Greasemonkey, IE Tab ve binlerce diğer eklenti Firefox'u kişisel ihtiyaçlarınıza en uygun tarayıcıya dönüştürmenize imkân sağlıyor. Eklenti Yöneticisi'yle yeni eklentiler bulmanız ve yüklemeniz de oldukça basit.
Nasıl geliştirilebilir: Firefox şimdilik diğer tarayıcılarda bulunan bazı özelliklere, örneğin Chrome'daki gizlilik moduna ya da IE8'in Web Slices'ına sahip değil. Ayrıca hız söz konusu olduğunda da biraz geri sıralara düşüyor. Bir sonraki ana sürüm olan 3.5'te bu sorunların bir kısmının üstesinden gelineceğini biliyoruz ama eksik özelliklerin çoğu zaten eklentiler sayesinde kapatılabilmekte.
SONUÇ
Firefox'u kullanmış olan hiç kimse bu programın incelememizde birinci sıraya yerleşmesine şaşırmayacak¬tır. Kullanışlı özelliklerle donatılmış programı çok sayıda eklenti sayesinde kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilmeniz de cabası.

GOOGLE CHROME

Neyini beğendik: Başarılı bir web'de sörf deneyimi için hız ve kararlılık son derece önemlidir. İşte bu noktada Chrome'un yıldızı parlıyor. Özel olarak yazılmış JavaScript motoru, Chrome'un JavaScript ve AJAX'la programlanmış sayfaları diğer tarayıcılara nazaran çok daha hızlı görüntülemesini sağlıyor. Chrome'da sekmeler birbirinden bağımsız olarak yönetiliyor, yani sayfalardan ya da web uygulamalarından biri kilitlenirse bütün tarayıcı çökmüyor, sadece o sayfanın bulunduğu sekme çöküyor ve sekmeyi rahatlıkla tek başına kapatabiliyorsunuz. Google'ın tüm uygulamalarında olduğu gibi Chrome'un tasarımı da akıllıca ve minimalist bir yaklaşımla hazırlanmış.

Chrome'un yenilikçi özelliklerinden birisi "birleşik kutu": Birleşik kutuya birkaç kelime yazmaya başladığınızda arama önerileri ve tarama geçmişinizden sayfa önerileri karşınıza geliyor, böylece ayrı bir arama kutusuna gerek kalmıyor. Bir başka harika özellik de "En çok ziyaret edilenler" ekranı. Her yeni açtığınız sekmede bu özellik sayesinde en sık eriştiğiniz 9 sayfayı görebilirsiniz. Chrome'un "gizli tarama" modu da karda yürüyüp izini belli etmemek isteyenler için ideal. Bu modda ziyaret ettiğiniz sayfalar kesinlikle tarayıcı geçmişine kaydedilmiyor. Sekmeleri fareyle tutup pencerenin dışına taşıyarak yeni bir pencerede açmanızı sağlayan özellik de hayli kullanışlı. Ayrıca favori web uygulamalarınız için masaüstü kısayol lan ol ustu rabi I iyorsunuz. Yer imleri yöneticisi, tam ekran modu, eklenti desteği gibi özellikler Chrome Eylül 2008'de duyurulduğunda mevcut değillerdi ama görünüşe bakılırsa Google, Chrome'un özellik açıklarını hızla kapatıyor ve tarayıcısını cilalıyor.

Nasıl geliştirilebilir: Chrome için vakit hala erken ve Google,Chrome'un eksik özelliklerini tamamlamak için hala tüm hızıyla çabalıyor. Firefox'tan Chrome'a geçmek isteyenler için eklentilerin önemli bir eksiklik olarak hissedileceği kesin. Neyse ki Chrome için eklenti desteğinin önümüzdeki sürümlerde eklenmesi bekleniyor. Kayıtlı giriş bilgileriniz için ana parola korumasının olmaması ve bütünleşik RSS desteğinin bulunmaması da birer eksiklik olarak sayılabilir.

SONUÇ

Chrome hızlı, güvenli ve stabil bir tarayıcı olarak gözümüze girmeyi başardı. Arayüzde bazı önemli özellikle¬rin eksikliği şimdilik hissediliyor ama Google'ın bu özellikleri en kısa zaman¬da tarayıcısına adapte edeceğinden şüphemiz yok. Chrome bize göre gerçekten gelecek vaat eden bir tarayıcı.

INTERNET EXPLORER

Neyini beğendik: Internet Explorer 7, tarihi eser Internet Explorer 6'nın ardından atılmış büyük bir adımdı ama hala rekabetin gerisinde kaldığı hissediliyordu. IE8 bir dizi akıllı özelliğiyle yeniden tarayıcı savaşlarına katılıyor. Online etkinliklerinizi gizleyen InPrive göz atma, yazdıkça karşınıza gelen arama önerileri, oturum kaydetme, çöken oturumları kurtarma, ve sizi zararlı sitelerden koruyan SmartScreen Filtresi gibi özellikler oldukça dikkat çekici. Tarayıcıya yapılan en önemli iki ekleme Hızlı Eriştiriciler ve Web Slices. Hızlı Eriştiriciler içinde bulunduğunuz sayfanın içeriğine bağlı olarak çeşitli seçenekler ekliyor. Bir web sayfasındaki bir metni veya linki işaretleyerek seçtiğinizde kenarında mavi bir ok belirecek. Bu oka tıkladığınızda yazıyı Windows Live ile blog'lama, e-postayla gönderme, Google'da arama, tercüme etme ya da Live Search'te harita bulma gibi seçeneklerle karşılaşacaksınız. Menüdeki linke tıklayarak kolaylıkla daha fazla Hızlı Eriştirici bulabilir ve tarayıcınıza ekleyebilirsiniz.

Web Slices özelliği RSS akışlarına bir alternatif olarak geliştirilmiş ve bir web sitesinin belli bir bölümüne abone olma¬ nızı sağlıyor. Bu özellik sayesinde örneğin Digg.com'un en popüler 10 haberine ya da Live Search hava durumuna abone olabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz site Web Slices'ı destekliyorsa akış simgesi yeşile dönüşecektir. Kullanabileceğiniz Web Slices'ın bir listesini görmek için adresi¬ni ziyaret edebilirsiniz.

Nasıl geliştirilebilir: IE8 web standartlarıyla diğer diğer tarayıcıların olduğu kadar uyumlu değil. Bu sayfa doğru şekilde yüklenmezse sayfayı IE7 görünümünde açabileceğniz gibi “uyumluluk modu”  düğmesi mevcut.  IE8 önceki sürümlere göre daha hızlı olmasına rağmen yine de Firefox ve Chrome gibi rakipleri kadar hızlı değil ve Firefox’un olağan üstü eklenti desteğine de sahip değil. Arabirimde bizce daha iyi tasarlanabilirdi.

SONUÇ
Internet Explorer 8 ileriye doğru büyük bir adım ve Microsoft'un bazı yenilik¬lere imza attığını görmek güzel. Web Slices gibi yeni özellikler oldukça hoş, ama gerçekten kullanışlı olabilmeleri için üçüncü parti desteğini arkalarına almaları gerekiyor.

OPERA 10 ALPHA
Opera, alternatifleri kadar popüler bir tarayıcı olmamasına rağmen bizce oldukça iyi ve bazı eşsiz özelliklere sahip bir tarayıcı. Opera'nın dikkate değer özellikleri arasında bütünleşik BitTorrent desteğini, widget'ları, e-posta istemcisini ve haber grubu okuyucusunu, geniş ekran monitör desteğini, sanal not defterini ve eşitleme özelliğini sayabiliriz. Tarayıcı ayrıca en sık ziyaret ettiğiniz sitelere kolay erişim sağlayan Hızlı Arama özelliğini, fare hareketlerini ve özelleştirilebilir web aramasını destekliyor. Şu anda alpha sürümü olarak dağıtılan versiyon 10, tarayıcı standartlara daha uyumlu ve JavaScript yorumlamasını daha hızlı hale getiren güncellenmiş bir render motoruna sahip. 10. sürüm yayın¬lanmaya hazır olduğunda Türkçe desteği de eklenecektir.

APPLE SAFARİ 4 BETA
Safari'nin en önemli noktası her zaman için hızı olmuştur. Tarayıcının son sürümü bazı testlerimizde Chrome'u bile geride bıraktı, bazı testleri m izdeyse 2. ya da 3. geldi. Tabii günlük kullanım sırasında cid¬di bir fark hissetmek mümkün değil. Safari kesinlikle hızlı ve son sürümü de oldukça çekici görünüyor. Tarayıcıyı veya yeni bir sekme açtığınızda en sık ziyaret ettiğiniz 12 siteyi karşınıza getiren eğimli bir küçük resim görünümüyle karşılaşacaksınız. Güncellenmiş içeriğe sahip olan siteler mavi bir yıldızla işaretlenecektir.
Düzenleme modu siteleri sabitlemenizi, yerini değiştirmenizi veya silmenizi, sağlıyor. Küçük resimlerden biriniz tam ekran yapmak için üzerine tıklamanız yeterli. Sekmeler Chrome’da olduğu gibi pencerenin en tepesine yerleşiyor.

Safarinin en çekici özelliklerinden biri yer imlerinizi, web geçmişinizi ve aramalarınızı 3 boyutlu bir ekranda gösteren Cover Flow görünümü. Safari 4 eski sürümlere göre oldukça büyük yenilikler içeriyor. Ancak tarayıcının Windows sürümünün zaman zaman çöktüğünü itiraf etmeliyiz.

FLOCK 2
Firefox 3 çekirdeği üzerine inşa edilmiş Flock, sosyal ağlarda ve medya paylaşım sitelerinde bolca vakit geçirenler için biçilmiş kaftan. Tarayıcı, Firefox'un sunduğu tüm özelliklerin ve faydaların (binlerce eklenti desteği de dâhil) hepsini sunmasının yanı sıra kendi ekstra özelliklerine de sahip. Bu özellikler arasında Flickr, YouTube ve Revver gibi sitelerden fotoğrafları ve videoları çeken medya çubuğuyla Facebook, Twitter ve MysSpace gibi sitelerdeki güncellemeleri gösteren kişiler bölmesi sayılabilir. Flock, arkadaşlarınızla kolaylıkla içerik paylaşmanıza sağlıyor ve My World sayfasıyla tüm RSS akışlarınızı, arkadas etkinliklerinizi ve medyalarınızı tek bir noktada buluşturuyor.

LUNASCAPE 5
Japonya'da yaşamıyorsanız çok bilinen tarayıcılar arasında sayamayacak olsak da Lunascape kendisini tavsiye etmemizin sağlayan bolca özelliğe sahip. Ör¬neğin Lunascape IE7, Firefox, Chrome veya Safari gibi davranabiliyor. Tarayıcının sol alt köşesindeki değiştirici düğme¬si Trident (IE), Gecko (Firefox) ve WebKit (Chrome ve Safari) görünüm modları arasında geçiş yapabilmenize olanak tanıyor. Bu özellik, sitelerinin farklı tarayıcılarda nasıl görüneceğini görmek isteyen web tasarımcıları için ideal. Hangi motorun varsayılan olarak kullanılacağı¬nı kendiniz seçebiliyorsunuz. Lunascape çeşitli tasarım stilleri ve hem IE hem de kendine has eklenti desteğiyle geliyor. Tarayıcı hem hızlı hem de Chrome benzeri sekme çökmesi koruması sayesinde oldukça kararlı. Lunascape'in birçoklu arama kutusu var, RSS akışlarını yönetebiliyor ve fare hareketleriyle podcast akışlarını destekliyor.

MAXTHON 2.5
Çoğu üçüncü parti tarayıcı Firefox üzerine inşa edilmesine rağmen, Maxthon Internet Explorer üzerine kurulmuş bir tarayıcı (hatta eski adı MylE2 idi). Tarayıcı tamamen özelleştirilebilir ve durumda ve "skin" desteği sayesinde görünümünü dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Maxthon'un ayrı bir arama kutusu da var ama sadece adres çubuğuna kelimelerinizi yazarak Yahoo'yu ya da istediğiniz servisi kullanarak arama yapabilirsiniz. Diğer özellikleri arasında bütünleşik reklam engelleyici, sık kullanılanları online depolama, güvenilir web sitesi kontrolü, otomatik form doldurma, fare hareketleri desteği ve süper sürükle-bırak sayılabilir. Tarayıcını bütünleşik RSS okuyucusu ve opsiyonel bir Facebook kenar çubuğu da var.

SONGBIRD 1
Firefox üzerine inşa edilmiş Songbird bir   web tarayıcısı ve medya oynatıcısı kır¬ması. Program hem sabit diskinizde hem de web sitelerinde depolanmış parçaları çalabiliyor ve MP3, FLAC, Ogg Vorbis, WMA ve AAC formatlarını destekliyor; üstelik hem DRM korumalı hem de ko¬rumasız olanları. Programı kullanarak akıllı çalma listelen oluşturabilir ve sabit diskinizden ya da iTunes'dan içerik alarak medya ekleyebilirsiniz. Bütünleşik özellikler arasında Last.fm skroplama ve SHOUTcast radyoları var. Dinlediğiniz sanatçıyla ilgili Flickr fotoğraflarını, YouTube videolarını, haberleri ve diğer medyaları görüntüleyen mashTape özelliği bir harika. Şarkı sözlerini gösteren Lyric-Master ve müzikleriniz arasında görsel tarama yapmanızı sağlayan MediaFlow gibi eklentileri de kullanabilirsiniz.

AVANT BROWSER 11
Avant Browser dünyanın en hızlı tarayıcısı olduğunu iddia etmesine ve gerçekten ol¬dukça hızlı olmasına rağmen testlerimizde Chrome'un gerisinde kaldığını belirtmeliyiz. Avant çok hafif bir tarayıcı (kurulumu sade¬ce 1.9 MB) ve bütünleşik RSS okuyucusu, çökmeden kurtarma ve fare hareketleriyle birlikte geliyor. Sık kullanılanlarınızı, RSS akışlarınızı ve genel tercihlerinizi saklamak için online profil depolama olanağı oldukça başarılı. Ayrıca tarayıcıda açılır pencere, reklam ve flash engelleme seçenekleri bulunuyor. Sağ üst köşedeki düğmeye tıkladığınızda tarayıcı bildirim alanına küçülüyor. Avant İnternet Explorer’ın üzerine inşa edilmiş, bu nedenle Microsoft’un tarayıcıyla tamamen uyumlu ve sık kullanılanlarınızı IE’den otomatik olarak alabiliyor.

PCnet

6