Teknoloji Haberleri Bir tarihi başlatan buluş: Minik dev iPod!

Bir tarihi başlatan buluş: Minik dev iPod!

14.01.2020 - 14:06 | Son Güncellenme:

Dijital dünyaya atılan adım müzik endüstrisinin de pek çok süreci geride bırakmasını sağladı. Yapay zeka ile değişen ve “akıllı” kategorisine dahil olan müzik endüstrisi, kişisel müzik dinleme deneyiminde çıtayı oldukça yükseğe çıkardı. Deneyimi yükselten gelişmelerin ilki iPod oldu diyebiliriz.

Bir tarihi başlatan buluş: Minik dev iPod

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Müzik tarihinin ilki olmasa da en başarılısı Apple efsanesi iPod oldu. 5 GB hafızaya, 399 dolar fiyata sahip olarak “Cebinizdeki 1000 şarkı” sloganı ile piyasaya çıkan cihaz, dijital müzik piyasasına yön verdi.

iPodun Cebinizdeki 1000 Şarkı” ile başlayan yolculuğu

İlk nesil iPod’ların fiziksel tekerlek sistemi yerini dokunmaya tepki veren kontrol paneline sahip ikinci nesil iPod’lara bıraktı. iPod’un asıl değişimi 2003 yılındaki 3. nesil versiyonu ile gerçekleşti. Dokunmatik tekerlek kompakt yapısı ile daha ilgi çekici hale geldi. 2004’te fotoğraf gösterme özelliği, 2005’te  spora uygun iPod Shuffle modeli çıktı. Dokunmatik ekran ve Wi-Fi internet özellikleriyle 2007’de çıkan iPod Touch, “telefonsuz iPhone” olarak anılmaya başlandı. 2009’da  iPod Nano’nun 5. Nesli kameraya sahip oluşuyla dikkat çekti. 2010’da iPod Touch, HD video kaydı yapabilen kamera özelliği sayesinde Apple’ın görüntülü görüşmesi FaceTime’ı kullanmaya olanak tanıdı. Siri desteği, Bluetooth, Retina ekran derken iPod, yeniliklere sahne olmaya devam etti.

Haberin Devamı

iPodun özel günü bile var!

Müzik piyasasında büyük etki yaratan iPod’un  her 23 Ekim’de kutlanan bir günü var! Apple, internet jenerasyonuna ilham veren bir şirket. Steve Jobs’un müzik tutkunlarına en sevdikleri şarkıları ceplerinde taşıma olanağı vermesi ve bunu yaparken tarz oluşturmalarına da olanak tanıması iPod Günü nedeni oldu.

iPod, unutulup tarihe karışmak yerine kullanılmaya devam ediliyor. Apple’ın 4 yıl ara verdikten sonra 2019’da güncellediği 7. nesil iPod Touch, ebeveynlerin ve şirketlerin tercih ettiği bir ürün oldu. Öyle ki  ebeveynler iPod’u çocukları için diğer akıllı cihazlara  geçiş ürünü olarak kullanıyorlar. Şimdi iPod’unız varsa eski müzik listelerine bir göz atıp nostalji yapmaya ne dersiniz.