Teknoloji Oc Nedir? Bilgisayarlarda Overclock (Hız Aşırtma) Nasıl Yapılır, Zararları Nelerdir?

Oc Nedir? Bilgisayarlarda Overclock (Hız Aşırtma) Nasıl Yapılır, Zararları Nelerdir?

09.03.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:

Kişiler bilgisayar aldıkları zaman işlemcisinin belirli bir maksimumda ayarlanmış olması gerekmektedir. Bu durum bilgisayarların daha hızlı ve performanslı çalışmasını sağlamaktadır. Bilgisayarın işlemci hızını arttırmak için son yıllarda overclock sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Peki OC nedir? Bilgisayarlarda overclock (hız aşırtma) nasıl yapılır, zararları nelerdir? Sizlere overclock hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Oc Nedir Bilgisayarlarda Overclock (Hız Aşırtma) Nasıl Yapılır, Zararları Nelerdir

Bilgisayar meraklıları son zamanlarda overclock hakkında pek çok araştırma yapmaktadır. Hız aşırtma anlamına gelen overclock yapılmasının temel amacı ise bilgisayardan daha fazla performans almaktadır.

Haberin Devamı

OC Nedir?

Kısa OC olarak belirtilen overclock sözlük anlamı belirli bir zaman diliminin üzerine çıkmak anlamına gelmektedir. Hız aşırtma anlamında da kullanılan overclock bilgisayar parçalarının sınırlarını zorlamak ve matematiksek ölçüm değerlerini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. 

Overclock yapılmasının temel nedeni daha fazla performans alabilmektedir. Bilgisayarların hızının belirlendiği çeşitli, matematiksel terimlerin değiştirilmesi ve arttırılması amacı ile uygulanmaktadır. 

Bilgisayarda Overclock (Hız Aşırtma) Nasıl Yapılır?

Overclock yapabilmek bilgisayarlarda bulunan sistemlere göre değişebilmektedir. Overclock yazılım ile yapılabilmekte iken BIOS ile yapabilmek de mümkündür.

Ekran kartı veya kullanılan işlemcilerin yönetici panel uygulamaları masaüstünden overclock yapılmasına imkan vermektedir. Burada işlemcinin veya ekran kartının sunmuş olduğu yazılımların indirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

OC yazılım desteği ile yapılamıyor ise ana kartın sunduğu imkanlardan da faydalanılabilir. OC için yapılması gereken ilk şey ana kart kontrol paneline girmektedir. Ana kart panelinin diğer adı ise BIOS olmaktadır. BIOS açma tuşuna basarak BİOS açılabilmektedir. Ekrana girildikten sonra Kişiler ekran kartı, işlemci RAM ve OC bölümleri bulunur. 

OC Zararları Nelerdir?

OC yaparken bilgisayarda yapılan parçalar ısınmaya başlayacaktır. Bu sebeple OC yapar iken bilgisayarın ısı değerlerine bakılması çok önemlidir. Bu da bilgisayara zarar verebilir. Çünkü bilgisayarlar ne kadar soğuk çalışıyor ise o kadar iyi performans sunmaktadır.