Teknoloji Tüm kişisel bilgiler tek kartta!

Tüm kişisel bilgiler tek kartta!

01.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK AKİS ile ehliyetten pasaporta, nüfus cüzdanından SSK karnelerine kadar tüm kişisel bilgiler tek bir kartta toplanabilecek.

Tüm kişisel bilgiler tek kartta

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nün (UAKAE) ürettiği TÜBİTAK AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) ile ehliyetten pasaporta, nüfus cüzdanından SSK karnelerine kadar tüm kişisel bilgiler tek bir kartta toplanabilecek.
 
TÜBİTAK AKİS’in tanıtım toplantısı TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş, PLASKART Genel Müdürü Ali Yıldız ve TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak’ın katılımıyla Çırağan Sarıyı’nda gerçekleştirildi.

"Beş yazılımcının iki yıllık emeği"
 
TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş, toplantıda yaptığı konuşmada, AKİS’in bünyelerindeki beş yazılımcının iki yıllık emeği sonucu yaratıldığını kaydetti. TÜBİTAK UEKAE’nin ürettiği işletim sistemine sahip çiplerin PLASKART’a teslim edileceğini, PLASKART’ın da bu çipler sayesinde akıllı kart üretimini gerçekleştireceğini ve ürünün yurtiçi ve yurtdışı pazarlama ve satışını üstleneceğini vurgulayan Yetiş, “Hedefimiz 2008 yılında yeni akıllı kart çeşitlilikleri ile akıllı kart sektöründen daha önemli bir pay almaktırö dedi.

“Yurtdışından gelen kartlar soru işaretleri yaratıyor"

Yetiş, bilgi saklamanın dünya için çok önemli bir sorun haline geldiğinin altını çizerek, bu konuda yabancı firmalara güven konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti. Yetiş, “Yurtdışından alacağınız akıllı kartlar konusunda kafanızda hep bir soru işareti kalacaktır. Çünkü, karşı taraf bir şekilde kendi güvenliğini de gözetecektir. Bilgi güvenliği apayrı bir konuö diye konuştu.

“AKİS’in satış lisansı beş yıllığına Plaskart'ın"

PLASKART Genel Müdürü Ali Yıldız da, AKİS’in ticari satış lisansını beş yıllığına aldıklarını belirterek, AKİS’in yurtdışındaki benzerlerinin dörtte bir maliyetine ve tamamıyla Türk teknolojisi ile üretildiğini vurguladı. AKİS’i yurtdışı marketlerde de gözde bir ürün yapmak için çalışacaklarını dile getiren Yıldız, “AKİS, ülkemize hem maddi hem de güvenlik anlamında birçok avantajlar getirirken, bizlere de yarattığımız katma değeri daha yukarılara taşıma şansının kapılarını aralıyorö dedi.

“Yurtdışındaki benzerlerinin dörtte bir fiyatına mal edildi"

AKİS’in Türkiye’de 100 milyon YTL’ye varan bir pazar payına ulaşabileceğini öngördüklerini ifade eden Yıldız, TÜBİTAK UEKAE ile yaptıkları anlaşma gereği, TÜBİTAK’a satış başına lisans hakkı ödeyeceklerini kaydetti. Benzer ürünlerin yurtdışından 10-12 euro’ya Türkiye’ye getirildiğine dikkat çeken Yıldız, AKİS’in ise bu ürünlerin yüzde 25’ine karşılık gelen bir maliyeti olduğunu vurguladı. Yıldız, “Normalde Türkiye’de üretilen bir ürünün daha pahalıya mal olduğu söylenir. Ama AKİS ile bu yargıyı tersine çevirdik. AKİS’i ucuza mal ediyor olmak bize büyük avantaj sağlayacakö diye konuştu.

“Bir bilgisayarın gerçekleştirdiği tüm işlmeleri yapabiliyor"

TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak ise, AKİS’in cüzdana girebilecek kadar küçük ve teknik özellikleri itibarıyla bir bilgisayardan farksız olduğunu belirterek, AKİS’in işletim sistemi sayesinde bir bilgisayarın gerçekleştirdiği tüm işlemleri güvenli ve hızlı bir şekilde yapabildiğini kaydetti.

"Kriptografik yöntemler sayesinde üst düzey güvenlik"

AKİS’in ile ehliyetten pasaporta, nüfus cüzdanından SSK karnelerine kadar tüm e-devlet uygulamalarında kullanabileceğinin altını çizen Başak, AKİS içindeki bilgilerin kriptografik yöntemler sayesinde üst düzey güvenliğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Yazarlar