Teknoloji Haberleri Türkiye bilgi toplumuna hazır değil

Türkiye bilgi toplumuna hazır değil

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan rapora göre, teknoloji üretme, hizmet sunumu ve insan sermayesi konusunda Türkiye, 102 ülke arasında 56'ncı sırada yer aldı.

Türkiye bilgi toplumuna hazır değil

Türkiye bilgi toplumuna hazır değil
Avrupa Birliği içinde bilgisayar ve internet kullanımında da son sıralarda yer alan Türkiye, cep telefonu kullanımında ise üst sıralarda.

‘Küresel bilgi teknolojisi‘ başlıklı raporda, ülkelerin bilgi toplumuna geçişteki hazırlıkları ve bu konudaki göstergeler dikkate alınarak sıralama yapıldı. Sıralama yapılırken teknik alt yapı kadar ülkelerin hizmet sunumu, teknoloji üretme yetenekleri, insan sermayesi ve hukuki düzenlemeleri de kriterler arasında yer aldı.

İlk 10‘da yer alanlar

Türkiye, 102 ülke arasında 56‘ncı sıraya otururken, ABD, Singapur, Finlandiya ve İsveç ise ilk 10‘da yer aldı. Raporda, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında temel göstergeler olarak kabul edilen sabit telefon, mobil telefon ve internet kullanıcı yoğunluğu ile ilgili rakamlara da yer verildi.

Yaygın cep telefonu kullanımı

Bilgisayar ve internet kullanımı ile mobil telefon kullanımı oranlarına bakıldığında Türk insanının hala bilgisayara ulaşamadığı ancak yaygın olarak cep telefonu kullandığı ortaya çıktı.  Mobil telekominikasyonda 2002 yılında 23.4 milyon olan abone sayısı 2003‘te 27.9 milyon oldu. Bu rakam ile Türkiye, AB üyesi ülkeler arasında altıncı büyük pazar konumunda yer aldı.

İnternet kullanım oranı yüzde 8

Türkiye‘de 2003 yılında 100 kişiye 4.46 bilgisayar düşerken internet kullanım oranı da yüzde 8 oldu. AB ülkelerinde ise bu rakam yüzde 39‘larda. İnternet kullanım oranının azlığı, Türk Telekom‘un tekel konumu ile internet erişiminde yaşanan düşük hıza ve yüksek fiyata bağlandı. Türkçe içerikli sitelerin yetersizliği ile hizmetlerin eksikliği de yine gerekçeler arasında sıralandı.