Teknoloji Twitter'dan attığı görüntü ölümüne neden oldu

Twitter'dan attığı görüntü ölümüne neden oldu

22.03.2017 - 15:52 | Son Güncellenme:

ABD Adalet Bakanlığı, tanınmış bir yazara Twitter üzerinden epilepsi nöbetini tetiklemek için grafik bir görüntü göndermekle suçlanan kişini tutuklandığını açıkladı.

Twitterdan attığı görüntü ölümüne neden oldu

29 yaşındaki John Rayne Rivello, gazeteci yazar Kurt Eichenwald'a Aralık ayında Twitter'da yanıp sönen, ışıklı ve animasyonlu bir görüntü (GIF) göndererek nöbet geçirmesine sebep olduğu suçlamasıyla tutuklandı. Açılımı 'Graphics Interchange Format' olan GIF bir resim saklama türü. Böylece resimler ya da fotoğraflar düşük kalitede birleştirilip film şeridi halinde kaydedilebiliyor ve hareketli resim dosyaları oluşturulabiliyor.

Haberin Devamı

Newsweek ve Vanity Fair dergilerinde uzun yıllar çalışan ve 'The Informant' gibi çok satan kitapları yazan Kurt Eichenwald'ın epilepsi hastası olduğunu bilen bir kullanıcı kendisine ışıklı, yanıp sönen bir tweet yolladı.

Rivello'nun yazara, "Bu paylaşımın için nöbet geçirmeyi hak ediyorsun!" mesajını yolladığı ve başka kullanıcılarla da mesajlaşarak saldırı planını anlattığı, "Umarım bu ona nöbet geçirtir. Bakalım ölecek mi?" gibi paylaşımlarda bulunduğu belirtiliyor.

Eichenwald'ın avukatı Steven Lieberman, bu saldırının fiziksel etkileri dolayısıyla bomba ya da şarbon yollamaktan çok farklı olmadığını ifade etti.

Tanınmış yazar, tweet dolayısıyla yaşadığı rahatsızlığın etkilerini birkaç hafta yaşadığını ve durumun öğrenilmesinden sonra 40 farklı kullanıcının kendisine benzer mesajlar yolladığını açıkladı.

Haberin Devamı

New York Times gazetesinin haberine göre, Rivello siber suç iddiasıyla tutuklanması sonrası 10 yıl hapis cezasıyla yargılanabilir.

ABD yargı tarihinden bir ilk

Karar, ABD yargı tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Uzmanlar daha önce bir tweet ya da imajın bıçak ya da silah gibi 'öldürücü silah' olarak kabul edilmediğine işaret etti.

Vanity Fair, MSNBC ve Newswek'te editör olarak çalışan Eichenwald'ın Twitter üzerinden Rivallo'nun mesajlarına maruz kalmasının sebebinin ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarını sıklıkla eleştirmesi olduğu da açıklandı.