Populer Bilim Uzayda heyecanlı anlar

Uzayda heyecanlı anlar

20.03.2006 - 14:52 | Son Güncellenme:

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) Rus ve Amerikalı ekibi, 1 nisanda kenetlenecek bir başka uzay aracı için Rus uzay aracı Soyuz'u İstasyon'dan ayırarak, başka bir bölüme kenetlediler

Uzayda heyecanlı anlar
Rus Valeri Tokarev ve Amerikalı William MacArthur tarafından yönetilen Soyuz TMA-7 uzay aracı, UUİ'nin Zaria adlı modülünden bu sabah ayrılarak, İstasyon'un şu anda kullanılmayan bölümündeki Zvezda modülüyle birleşti.

Rus uzay uçuşları kontrol merkezinden (TSOUP) yapılan açıklamada, tüm operasyonun elle ve tam bir doğruluk içinde yürütüldüğü belirtilerek, 34 dakika sürmesi öngörülen astronotların ustalığı sayesinde 22 dakika sürdüğü kaydedildi.

1 nisanda UUİ ile kenetlenmesi beklenen Soyuz TMA-8 uzay aracıyla gelecek yeni ekipte, ilk Brezilyalı astronot Marcos Pontes ile Amerikalı Jeffrey Williams ve Rus kozmonot Pavel Vinogradov yer alacak. Yeni ekibi taşıyan Rus füzesi, 30 martta Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden havalanacak.

UUİ'nin 13. daimi misyonunu yürütecek yeni ekipteki Brezilyalı astronot Pontes, 9 nisanda, ekim 2005'ten beri UUİ'de bulunan mürettebat Tokarev ve MacArthur ile Dünya'ya dönecek.
     
SPİRİT'İN BİR TEKERLEĞİ DURDU
ABD'nin 3 Ocak 2004'te Mars'a indirdiği robot kaşiflerden Spirit'in 6 tekerleğinden birisi durdu ve güneş enerjisiyle çalışan robot, kendisini sıkıştığı tepeden kurtarabilmek için yeterince güneş ışığı toplaması gerekiyor.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, Spirit'in daha önce de duran sağ ön tekerleğini döndüren motorun bu kez çalışmadığı belirtildi.

NASA mühendisleri, Spirit'in tekerleğini döndüren motora elektrik ileten bağlantı noktalarının temassızlık yaptığını düşünüyorlar.

NASA, Spirit'in kış boyunca daha çok güneş ışığı alabilmek için uygun bir konum aradığı ve bu koşulların en az 100 gün süreceğini belirterek, Spirit'in şu anda günde ancak bir saat çalışabilecek kadar enerji elde edebildiğini bildirdi.

NASA'nın Mars'a iki yıl önce gönderdiği ikiz robotlar Spirit ve Opportunity'nin ''garanti süreleri'' dolmasına karşın hala çalışma ve araştırmalarına devam ediyorlar.

İki yılda eksi 90'lara kadar düşen hava sıcaklığı ve hızı saatte 150 kilometreyi aşan toz fırtınalarına karşın toplam 11 kilometreyi aşkın yol kat eden ve sadece 3 aylığına görev için Mars'a gönderilen golf aracı boyutlarındaki altı tekerlekli robotlar, bu süre zarfında tüm rekorları kırarken, Mars'ta bir zamanlar su bulunduğunun jeolojik kanıtını elde ederek, asıl görevi de başarıyla yerine getirdiler.

NASA mühendisleri, robotların Mars'ta bu kadar uzun süre yaşamalarını tamamen şansa bağlıyorlar. Büyük toz fırtınaları birçok kez robotların güneş panellerini kaplayan tozları temizleyerek, araçların yeniden elektrik üretebilmelerine olanak sağladı.

Robotlar pek çok kez teknik ve doğal engelle karşılaşırken, her seferinde NASA mühendisleri bunun üstesinden gelmeyi başardılar ve araçlar yollarına devam etti. Bu arada araçlar da, yaşlanma belirtileri göstermeye başladı.

Opportunity'nin kasım 2005'te bir kayayı incelerken bozulan robot kolu, ancak iki hafta sonra mühendisler tarafından onarıldı.

Görev süreleri 3 kez uzatılan Spirit NASA'ya 70 bin, Opportunity de 58 bin fotoğraf gönderdi. NASA'nın bu dönemde harcamasıysa 900 milyon doları aştı.
     
AVRUPA GPS'İNİN İKİNCİ UYDUSUNA ERTELEME
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), Avrupa uydu sistemi Galileo'nun ikinci test uydusunun yörüngeye yerleştirilmesi işlemi ertelendi.

Financial Times Deutschland gazetesinin haberine göre, nisanda yörüngeye yerleştirilmesi planlanan Giove-B uydusu sonbaharda uzaya gönderilecek.

Amerikan Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ile rekabet için kurulan Avrupa Uydu sistemi Galileo'nun ilk uydusu Aralık'ta yörüngeye yerleştirilerek, ilk sinyallerini göndermeye başlamıştı.

Eylül ve kasım ayları arasında uzaya gönderilmesi planlanan ikinci uydunun yörüngeye yerleştirilme işleminin gecikmesinin, projeyi geliştirilmesinde olumsuz etki yaratmayacağı belirtildi.