Teknoloji Video, yazılım paylaşımı 'in' müzik paylaşmak 'out'

Video, yazılım paylaşımı 'in' müzik paylaşmak 'out'

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

OECD’nin yayınladığı 'internetten dosya paylaşımı’ raporuna göre, video ve yazılım dosyaları sanal alemin en popüler ürünleri oldu. Bu arada Türkiye dosya paylaşımında 30 ülke arasında 28’inci durumda.

Video, yazılım paylaşımı in müzik paylaşmak out

Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ


OECD, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 30 ülkeyi kapsayan “internetten dosya paylaşımı" konulu bir rapor yayınladı. Geçtiğimiz hafta açıklanan ve 2003 yılı verilerini konu alan rapora göre, video ve yazılım dosyalarının, ilk defa müzik dosyalarının paylaşımından daha popüler hal aldığı görülüyor.

Rapora göre, müzik dosyası paylaşımı bir önceki yıl ulaşılan yüzde 62.5’ten yüzde 48.6’ya gerilerken video, oyun, yazılım ve ses dosyalarının dışındaki ürünlerin paylaşımı yüzde 51.3’e çıktı. Rapora göre ayrıca, toplam dosya paylaşımı rakamlarına bakıldığında Türkiye 30 ülke arasında 28’inci sırada yer alıyor. Türkiye internetten dosya paylaşımında OECD ülkeleri arasındaki 28’inciliği binde 3 oranındaki katkısıyla elde etmiş durumda. Bu rakam nüfusa orantılandığında ise Türkiye bu kez son sıraya gerileyerek bindelik dilime bile giremiyor. Rapora göre, dosya paylaşımında ABD yüzde 55.4’le birinci, Almanya yüzde 10.2 ile ikinci, Kanada ise yüzde 8 ile üçüncü durumda.

OECD raporu ayrıca, internetteki yeni paylaşım teknolojilerini de analiz ediyor. Buna göre, internet üzerinden ses taşınmasını sağlayan VoiP teknolojisi klasik telefon teknolojisini saf dışı bırakacak gibi görünüyor. Çünkü internette ulaşılan hız kapasitesi sayesinde yüksek kaliteli ses paylaşımı olanağı artıyor. Ayrıca günümüzde pek çok şirket ve özellikle finans ve bankacılık sistemi, kendi şubeleri arasında hızlı bir biçimde dosyaları internet üzerinden gönderebiliyor. Raporda dikkat çeken önemli bir gelişme ise, Linux tabanlı sistemler üzerine çalışmalar yapan Lindows şirketi, dosya paylaşım ağları üzerinden normal web sitesinin yarı fiyatına yazılım paylaşımı konusunda denemeler yapıyor. Şirket bu sayede dosya yükleme maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

Kurumlar arası transfer

Bu arada dosya paylaşımının e - devlet çalışmalarında da kullanılması gündemde. Özellikle ABD bu yönde çalışmaları başlatmış durumda. ABD’de Penn State, MIT ve Kanada’de British Columbia’s Simon Fraser Üniversitesi’nde akademik mataryellerin bu ağlar üzerinden daha hızlı ve güvenli paylaşımı konusunda çalışmalar yürütülüyor ve kullanımına başlandı. ABD Hükümeti, federal ajansların 100 değişik devlet kurumundan istatistik ve bilgi raporlarını, internet üzerinden paylaşmasını kararlaştırdı.

OECD ülkeleri Toplam dosya paylaşımı (%)
1 ABD 55.4
2 Almanya 0.2
3 Kanada 8.0
4 Fransa 7.8
5 İngiltere 5.4
6 İtalya 1.7
7 İspanya 1.1
8 Hollanda 1.0
9 Avusturalya 0.91
10 Belçika 0.8
11 İsveç 0.7
12 Japonya 0.7
13 İsviçre 0.6
14 Avusturya 0.5
15 Meksika 0.3
16 Norveç 0.3
17 Kore 0.2
18 Portekiz 0.2
19 Polonya 0.2
20 Finlandya 0.2
21 Danimarka 0.2
22 Yeni Zelanda 0.1
23 İrlanda 0.1
24 Macaristan 0.1
25 Yunanistan 0.1
26 Lüksemburg 0.04
27 Çek Cum. 0.04
28 Türkiye 0.03
29 Slovakya 0.01
30 İzlanda 0.01


DİJİTAL OYUNCAKLAR
Geniş ekranlı DVD oynatıcı
Taşınabilir DVD oynatıcı pazarına yeni bir ürün daha katıldı. RCA firması tarafından geliştirilen ve 7 inç geniş ekranlı oynatıcı, her an her yerde kolaylıkla taşınabiliyor. Video görüntülemenin yanı sıra, DVD oynatıcı üzerinde MP3 parçalarını dinlemek ve JPEG formatında dosyaları görüntülemek mümkün. www.rca.com

Nokia’dan katlanabilir cep
GSM pazarının lider firması Nokia, yeni model telefonlarında kapaklı modeller geliştirmeye başladı. Bu ürünlerden biri olan 2650, katlanabilir kapağın yanı sıra, renkli ekran, multimedya mesajlaşma (MMS) ve Java özelliklerine sahip. Nokia 2650’de bulunan renkli ekran ve entegre XHTML tarayıcısı, GPRS ile (Cep’ten hızlı internet erişimi) yüklenebilen duvar kâğıtları, ve grafikler gibi telefonu kişiselleştirme seçeneklerini destekliyor.

Yazılım devi Microsoft, online dergisini satıyor
Microsoft, online dergisi Slate’i satabilmek için müşteri arıyor. Daha önce de gündeme gelen satışın gerçekleşebilmesi için teklif alınmaya başlandığı ve 6 - 7 potansiyel alıcı ile görüşüldüğü belirtildi. Satış sebebinin ise başka bir medya şirketiyle işbirliğine gidilerek MSN sitesindeki reklam gelirlerini artırmaya yönelik olduğu belirtiliyor. Slate dergisi, ayda ortalama 5 milyon kişiye ulaşıyor. www.slate.com

Yazarlar