Teknoloji Western Digital My Cloud Home inceleme

Western Digital My Cloud Home inceleme

28.12.2017 - 16:13 | Son Güncellenme:

Western Digital My Cloud Home, tüm dosyalarınız için kişisel bir bulut sunucusu olarak kullanılabilen harici bir sabit sürücü. Doğrudan ev Wi-Fi ağınıza takıp sürücüye dünyanın her yerinden erişebilirsiniz. Biz de Western Digital’in tüm dijital içeriğinizi bir yere kaydedip bunlara kolayca erişmenize olanak sağlayan My Cloud Home depolama cihazını sizler için inceledik.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Dijital içerikler üretme konusunda akıl almaz bir hızla ilerliyoruz. Neredeyse her gün yiyeceklerimizin fotoğraflarını çekiyor, favori müziklerimizi telefonlarımıza indiriyor veya arkadaşlarımızın videolarını telefonlarımıza kaydediyoruz. Bir de bunları paylaşıyoruz tabii.

Ev kullanıcıları için, dosya yedekleme, bunların taşınabilirliği ve de en önemlisi erişebilirliği sorun çıkartabilir. İnsanlar, harici sabit sürücüler veya sayısız USB’lerle uğraşmak yerine, kurulumu ve unutulması kolay şeyler istiyor. Ancak aynı rahat erişilebilirlik olacak. Bunun yanında pek çok ev kullanıcısı karmaşık NAS cihazlarını da istemiyor. O halde Western Digital’in (WD) My Cloud Home adlı cihazı sizin için uygun bir çözüm olabilir. Bu depolama çözümü, NAS ile ilgili birçok komplikasyonu ortadan kaldırıp evinizde herkes için basit depolama alanı sunuyor.

Haberin Devamı

My Cloud Home, hem ailelerin hem de küçük işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için 2 TB'dan 16 TB'a kadar değişen kapasiteler sunuyor. Aynı zamanda Mac, PC, iOS gibi cihazlarla web sitesi veya mobil uygulamaları üzeirnden içeriğinize her yerden erişilebilirsiniz. Her bir kişi, aygıt üzerinde sadece kendilerinin erişebileceği, kendilerine ait özel alanlar oluşturabiliyor. İçeriklerini istedikleri gibi yönetip, erişebilir ve paylaşabilirler.

Farklı yerlerden erişilebildiği için My Cloud Home, sürekli bilgisayar veya mobil cihazını değiştiren insanlar ya da dizüstü bilgisayarlarında daha az bağlantı noktası sahip kullanıcılar için oldukça kullanışlı bir ürün.

Özellikler harika geliyor olabilir ancak cihazınıza, çoğunlukla içeriğinize erişmek veya dosya yüklemek için kullanılan uygulamayla ilgili bazı problemler var. O halde vakit kaybetmeden WD My Cloud Home’un detaylı incelemesine geçelim.

Western Digital My Cloud Home inceleme

İlk bakışta Xbox One S’e benzettim

Evet, gerçekten de My Cloud Home’u ilk gördüğümde aklıma Xbox One S geldi. Tıpkı onun gibi parlak beyaz renkte ve kasasının alt tarafı da farklı bir yapıda.

WD, My Passport serisine füturistik geometrik tasarım ve farklı renklerle yeni bir görünüm getirdi. Şimdi bu tasarım ilhamı My Cloud Home’a da taşındı. En güzel olan artık kara kutuların (eski hard disklerin) günleri geride kaldı. Bunun yerineMy Cloud Home ile şık beyaz ve gri renkte bir kutu elde ediyorsunuz. Evinizin herhangi bir yerine koyup arkadaşlarınıza süs diye de yutturabilirsiniz.

Haberin Devamı

My Cloud Home, cihazın alt kısmında elmas şekilli bir desen ve ön tarafında küçük bir Western Digital logosu bulunan beyaz ve gümüş renkte basit bir tasarıma sahip. Arka tarafta, çevresel aygıtları bağlamak veya My Cloud Home'u USB üzerinden bilgisayara bağlamak için bir adet USB 3.0 portu, güç kaynağı girişi ve Gigabit Ethernet portu var. Ön yüzdeki beyazLED, My Cloud Home’unuzun ne zaman açık olduğunu gösteriyor. Bir sorun olduğunda bu LED ışık yanıp sönereksize bildirim veriyor.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Bu USB 3.0 portunu verilerinizi My Cloud Home'a aktarmak için flash girişi olarak kullanabilirsiniz. My Cloud Home’un gövdesi, diğer ağa bağlı depolama çözümlerine benzer boyutlarda, 175.5mm uzunluğunda, 140mm genişliğinde ve 53mm kalınlığında. Çok büyük değil yani. Yedekleme için daha fazla alan sunan ve iki disk takılabilen My Cloud Home Duo ise bundan iki kat daha kalın. Biz tek sabit sürücülü modeli test ettik.

Haberin Devamı

My Cloud Home'un bir modemin yanında takılı kalması ya da ona yakın olması gerekiyor ki ona bağlayabilesiniz. Ben diski TV'nin arkasına gizledim, çünkü modemimin bulunduğu yer orası. Ancak sürücü görünür olsa da sıkıntı değil, çünkü süs gibi duruyor.

My Cloud Home, iOS ve Mac cihazlarınızdaki tüm dosyalarınızı tek bir yerde depolayabilir ve bir dizi cihazdan gelen cihaz yedekleri için kullanılabilir. Testlerim sırasında kablosuz ağıma bağlı kalmasında hiçbir sıkıntı yaşanmadı, bu nedenle dosyalarım her zaman erişime açıktı.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Kurulumu oldukça kolay

Cihazı kurmak oldukça kolay. Western Digital, her şeyin nasıl ayarlanacağı konusunda oldukça şık bir diyagramıkutu içeriğindesizlere sunuyor. Cihazı bir güç kaynağına takıp, ethernet kablosunu da kullanarak modeme bağlayın, LED ışığın yandığında emin olun. Daha sonra, kartta da belirtilen “mycloud.com/hello" web sitesine gidip hesabınızla giriş yapın ve sürücünüz kullanıma hazır.

Haberin Devamı

Western Digital'in My Cloud Home web sitesini ziyaret ettiğinizde, ya bir hesap oluşturmanız veya mevcut hesabınızla giriş yapmanız gerekecek. İçeri girdikten sonra, cihazdaki tüm dosyalara erişebilirsiniz.

Western Digital'in, macOS, Windows, iOS ve Android için mevcut uygulaması da var: My Cloud. Uygulamaoldukça basit. Sosyalarınızı görüntülemenize, otomatik yedekleme ayarlamanıza ve sürücü ayarlarınızı düzenlemenize izin veriyor.

Hepsini yaptığınıza göre artık kablosuz sabit sürücünüz kullanıma hazır. İstediğiniz her şeyi kolayca depolayabilirsiniz.

Şunu da belirteyim My Cloud Home’un performansı, kendi ev bağlantı hızınıza bağlı değişebilir. Yavaş bir ev ağınız varsa, dosyaları WiFi üzerinden aktarmak uzun zaman alacaktır. Hızlı bir bağlantıya sahip olsam da dosya transferleri her iki yönden de beklediğimden daha fazla zaman aldı. Genel olarak 20 GB dosya ve klasör aktarımını tamamlamak 1 saat 20 dakika sürdü.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Kullanımı ve sunduğu performans nasıl?

İnceleme döneminde, dosyalara erişmek için Android, iOS ve macOS uygulamaları ile web sitesini kullandım. Test ettiğim model 2 TB’lık tek sürücülü My Cloud Home. Western Digital, My Cloud Home’un tek sürücülü modelinde, 2, 3, 4, 6 ve 8 TB'lık kapasiteler sunuyor. Daha fazla yere ihtiyacınız varsa, 12, 16 ve 20 TB’lık çift diskli modeller de var.

Masaüstü uygulamanın kurulumunu yaptıktan sonra, kullandığınız işletim sistemine bağlı olarak dosya keşfedicisinde veya bulucuda diskin listelendiğini görebilirsiniz. Böylece, başka bir odada, hatta dünyanın öbür ucunda olsanız bile, sürücü bilgisayarınızın bir parçası gibi çalışıyor. Tüm dosyalarınıza dizüstü bilgisayarınızdaki gibi kolayca erişebilirsiniz. Bu da kesintisiz ve rahat kullanım kolaylığı sunuyor. My Cloud Home'unuzla çalışan birkaç uygulama var; bunlardan birkaçı sürücünüzü hacklenmeye karşı şifreleyecek.

Mobil taraf biraz daha farklı. Elbette, dosyalarınızı akıllı telefonunuzdakiMy Cloud adlı uygulamadan görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, uygulamayla o cihazınızdaki fotoğraflarınızı otomatik olarak yedekleme seçeneğine de sahipsiniz. Herkes fotoğraflarını Google Fotoğraflar'a yedeklemek (ya da iCloud) ve onları web'de yayınlamak istediğinden oldukça şık bir özellik. Benim gibi bir dizi akıllı telefonu inceleyen biri için fotoğraflara veya ekran görüntülerinetek bir yerden erişmek işlerimi oldukça kolaylaştırdı. Kesinlikle sahip olmak için güzel bir detay.

Örneğin otomatik yedeklemede yaklaşık 3000 fotoğrafı karşı tarafa yüklemek bir saatten fazla sürdü. Bu arada fotoğrafları da alıp doğrudan My Cloud Home'a ekleyebilir veya fotoğraflarınızı cihazınızdan manuel olarak yükleyebilirsiniz. Tercih sizin.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Uzak bir yerden 1GB video dosyası yükleme işlemim yaklaşık olarak 16 dakika sürdü. Bir başka örnek ise 300MB dosyakopyası yaklaşık 14MB/s ile aktarıldı. Küçük dosyalardan oluşan bir klasörü kopyalamaya çalışırken, aktarım hızının 3.6KB/s hıza kadar düştüğünü gözlemledim. Evet, bunu doğru okuyorsunuz, saniyede dört kilobaytın altında. Veri aktarımında tutarsızlıklar görülebiliyor.

Uygulama ayrıca, her şeyi Dropbox'tan cihazınıza indiren bulut içerik yedeklemesini etkinleştirmek için bir bölüm içeriyor. Bunu etkinleştirince Dropbox’ımdaki her şeybirkaç saat içinde sürücüye kopyalandı. Şunu belirteyim RAW resim dosyaları My Cloud Home ile senkronize edildiğinde, mobil uygulama nedense bunları görüntüleyemedi.

Dropbox’ın dışında Plex Media Server, Google Drive, IFTTT ve daha fazlasını içeren indirilebilir servisleri kullanarak, aygıtınızı kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre özelleştirebilirsiniz.

My Cloud Home'da saklanan fotoğrafları mobil uygulamada görüntülediğinizdeyüklenmesi birkaç saniye alıyor, kısa bir gecikme var.Bu, WiFi bağlantısına ve sürücünün hızına dayanıyor.

iPhone veya iPad’lerin öneminin giderek arttığı, hatta PC'lerin yerini almaya başladığı bir dünyada, bunun gibi uygulamalar, masaüstündeki muadillerine eşlik edecek nitelikte olmalı. WD’nin iOS uygulamasının, bu gibi konularda eksik olması hayal kırıklığı yaratıyor.

Western Digital My Cloud Home inceleme

Mac uygulaması iOS uygulamasından daha iyi

Mac uygulaması, Western Digital menü çubuğunu kendi yükleyip My Cloud Home'unuzu ekli bir sürücü olarak erişilebilir hale getiriyor.Böylece tüm dosya yönetimi ihtiyaçları için Finder'ı kullanabilirsiniz.

Dosyaları Finder'dan My Cloud Home'a sürükleyip bırakabilir, Finder'ın kuruluş araçlarıyla her şeyi görüntüleyebilir ve Finder aracılığıyla içerik arayabilirsiniz. Kullanımı basit; sürücüde saklanan tüm içeriği bulma, yükleme, paylaşma ve bunlara erişmeyi kolaylaştırıyor.

Peki web arayüzü nasıl?

My Cloud Home'a web üzerinden de erişilebiliyor. Peki nasıl derseniz? Bu arayüzün de iyi olduğunu söyleyebilirim. Dropbox'a benzemekle birlikte, bir cihazdaki tüm dosyalar, fotoğraflar veyaetkinliklersizlere sunuluyor. Böylece ne yüklendiğini veya neler olduğunu görebiliyorsunuz. Aslında iPhone veya Mac’ten yedekleme yapmanız gerekmiyorsa, cihaza erişmenin en iyi yollarından biri.

My Cloud Home’u bir yedekleme çözümü olarak kullanmanın yanı sıraIFTTT ve Plex gibi seçenekleriniz de mevcut. Plex Server ile video ve fotoğrafgibi içerikleri My Cloud Home'a yükleyebilir ve ardından Plex uygulamasını kullanarak herhangi bir iOS cihazına veya Apple TV'ye aktarabilirsiniz. Bu cihaza yapılan tüm dosya aktarımları gibi Plex akışı da kablosuz bağlantınızın hızına bağlı.

Western Digital My Cloud Home inceleme

SONUÇ

My Cloud Home, tam anlamıyla dosyalarını bir yere depolamak ve onlara istedikleri zaman istedikleri platformdan ulaşmak isteyen kullanıcılar için tasarlanmış. Fotoğraf, video, müzik ya da belge olsun, My Cloud Home’un bunlar için bol miktarda depolama alanı var. Bu nedenle kısa süre içinde dolduramayacaksınız.

Klasör yedekleme, bulut servisleri ve akıllı telefon yüklemeleri ile entegrasyon, veriyi depolamak için güvenli bir alana gereksinim duyan ev halkı için onu dayanıklı bir çözüm haline getiriyor. Bunun dışında WD My Cloud Home, özellikle depolamak ve paylaşmak istedikleri birçok dosyaya sahip fotoğrafçılar için de zarif bir çözüm.

My Cloud Home’un kullanımı ve kurulumu basit olsa da kullandıkça bazı sorunları göze çarpıyor. Örneğin uygulama arayüzlerinde bazı özelliklereksik ve güncellenmeli.

İşlevselliğin bir kısmının yalnızca mobil bir uygulamayla (özellikle mevcut USB 3.0 girişi olmasına rağmen) kullanılabilmesi biraz garip. Sürücüyü USB aracılığıyla başka bir yere yedekleyememek gerçekten sıkıcı bir durum.

Dalgalanan performans da cihazın yapabileceği şeylerden tam olarak faydalanamamanıza neden oluyor. Sorunsuz çalışabilmesi için evinizde iyi internet hızınız olduğundan emin olmalısınız. Hızınız yüksekse çok daha iyi çalışıyor.

Bir sabit disk için büyük harcama olsa da dünyanın herhangi bir yerinden dosyalarınızakolayca erişebilmek ve onları güvende tutmak isteyenler Western Digital’in My Cloud Home modeline bakabilir.

Western Digital’in 2TB’lık My Cloud Home modelinin fiyatı yaklaşık 770 TL.

ARTILARI

  • Bol depolama alanı
  • Şık ve gösterişsiz tasarım
  • Yedeklemeler için kurulumu kolay

EKSİLERİ

  • Sınırlı USB desteği
  • Dosyaları kullanıcılarla paylaşmak zor
  • Ortalama dosya kopyalama performansı