Populer Bilim Yeni kuş gribi aşısı, farelerde başarılı oldu

Yeni kuş gribi aşısı, farelerde başarılı oldu

02.02.2006 - 14:19 | Son Güncellenme:

Yeni bir kuş gribi aşısının, fareleri kuş gribine yol açan HN51 virüsünden koruduğu bildirildi.

Yeni kuş gribi aşısı, farelerde başarılı oldu

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde görevli bilimadamı Suryaprakaş Sambhara, gen mühendisliği tekniği kullanılarak üretilen aşının, yeni grip türlerine karşı da etkili olduğunu belirterek, risk altındaki insanların korunması için gereken dozların üretilebileceğini söyledi.

Sambhara’nın ekibiyle birlikte H5N1 virüsünün bir bileşeni olan H5HA diye anılan proteini üretmek için yaygın bir soğuk algınlığı virüsüne gen mühendisliği tekniği uygulayarak aşı ürettikleri belirtildi.

Mevcut aşılardan farklı biçimde, döllenmiş tavuk yumurtalarında oluşturulmayan aşının, 2003-2004 yılları arasında farelere, hastalığa maruz bırakılmadan önce enjekte edildiği, yine bir grup fareye de tuzlu çözeltisi zerkedildiği kaydedildi.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada, aşı yapılan farelerin, virüsü etkisiz hale getiren bağışıklık sistemi proteinleri olan antikorlara çok düşük seviyede sahip olmalarına rağmen kilo kaybetmedikleri ve ölmedikleri gözlendi. Aşının, farelerde T hücreleri denilen bağışıklık sistemi hücrelerini ürettiği, bunların da H5N1 virüsüne saldırdığı görüldü.

Döllenmiş tavuk yumurtalarında oluşturulan aşıların, yüksek risk altındaki 2 milyar insanı koruması için 4 milyar yumurtaya ihtiyaç duyulacağı, bu aşıların aynı zamanda depolanma için kullanışlı olmadığı belirtiliyor.