Populer Bilim Yeni türler nasıl ortaya çıktı?

Yeni türler nasıl ortaya çıktı?

06.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyada yaşayan türlerin ve biyoçeşitliliğin 550 milyon yıl önce artışını, volkanik faaliyetlerin değil, karbon döngüsünün sağladığı ileri sürüldü.

Yeni türler nasıl ortaya çıktı
Toronto Üniversitesi’nden 3 araştırmacının yaptığı ve Nature Dergisi’nin bu haftaki sayısında yayımlanan çalışmaya göre, 850-635 milyon yıl önceki Cryogenien dönemindeki buzul çağı sırasında, ekvatorda buzulların işgaline uğramayan okyanus yüzeyinde büyük bir bölge bulunuyordu.

Okyanus donmadıysa, denizlerin dibinden gelen çok büyük miktardaki oksijen, su yüzeyinde oksitlenmeye yol açarak, fotosentezle oluşan organik karbon meydana gelmesini sağlıyor olmalıydı. Bu karbondioksitin bir kısmının daha sonra atmosfere yükselerek ısınmaya yardım ettiğini belirten araştırmacılar, karbondioksit düzeyinin, Dünya’nın kalıcı soğuma durumunu düzeyinin altına düşemeyecek biçimde tuttuğunu ve oksijenin deniz suyunda çözünürlüğünün, organik karbonun mineralleşmesini kontrol ettiğini kaydettiler.

Yeni kurama göre, böylece, buzul çağının sonu da volkanik püskürmenin neden olduğu atmosferdeki çok yüksek karbondioksit düzeyinin birden ortaya çıkmasına bağlı bulunmuyordu. Şimdiye kadarki kurama göre, Dünya’yı kaplayan kalın buz tabakası ve kar, güneş şığını yansıtarak ısınmayı engelliyordu. Ancak volkanik püskürmeler, atmosfere yeterli karbondioksiti serbest bırakarak, ısınmayı ve bununla birlikte hayvan ile bitki türlerinin büyük bölümünün ortaya çıkmasını sağlamışlardı.