Gündem Teknolojide dünya nereye gidiyor?

Teknolojide dünya nereye gidiyor?

13.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojinin hızla gelişmesiyle, kaset, tüplü televizyon, CD gibi birçok cihaz hayatımızdan çıktı, diğer taraftan yenileriyle tanıştık. Her ne kadar uçan arabaları yakın bir tarihte göremeyecek olsak da 10 yıl sonra telefonlar ortadan kalkacak...

Teknolojide dünya nereye gidiyor

İÇİNDE bulunduğumuz Bilim ve Teknoloji Haftası ister istemez Türkiye’de ve dünyada teknolojinin nasıl bir değişim gösterdiğini bir kez daha düşünmemizi sağlıyor. Kullandığımız birçok cihaz hayatımızdan çıkarken, diğer taraftan yenileriyle tanışıyoruz. İnterneti yeni yeni kullanmaya başladığımız 2000’li yıllarda, aslında yüzyıllarca kullanılacak bir teknolojiye adım atmış olduk. Bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması, tablet, LCD TV ve akıllı telefon gibi cihazların hayatımıza girmesiyle kasetler, tüplü TV’ler, CD’ler, ses kayıt cihazları ve birçok ürün de günlük yaşamımızdan çıktı. Genele baktığımızda internet dışında en büyük değişimin telefonlarda olduğunu rahatlıkla görüyoruz. Evlerimizde sabit hat olarak bilinen rengarenk telefonlar neredeyse kullanılmaz hale geldi ve hatta kaldırıldı.
Her an her yerdeyiz

Evde telefonu olmayan insanların postaneye gittiği hatta sokaktaki ankesörlü telefonları kullandığı yıllar çok geride kaldı. Cep telefonu olarak tanımladığımız ve ilk çıktığı yıllarda boyut olarak ankesörlülerden farkı olmayan telefonlar, bugün yanımızdan asla ayırmadığımız hatta bağımlısı olduğumuz cihazlar haline geldi. Teknolojideki bu değişim, bizleri dijital vatandaşlar haline getirdi. Eskiden evlerde bile internete bağlanmak için saatlerce bekleyen biz, artık bir dokunuşla her an ve her yerde dünyayı gezebiliyor, merak ettiğimiz soruların yanıtlarını bulabiliyor ve anlık bilgilerimizi paylaşabiliyoruz. Telefonun mazisine baktığımızda boyutlarının da oldukça küçüldüğünü görüyoruz. İşlevi artan telefonlarımız neredeyse günlük işlerimizin tamamını yönetmemize yarıyor ve hatta özel uygulamalar sayesinde iş ve özel yaşamımızı da kolaylaştırıyor. Peki, bu değişim daha ne kadar sürecek ve gelecekte bizi neler bekliyor. Tabii ki herkesin hayalinde uzaya gitmek, uçan arabalarla seyahat etmek ve hatta yaşamın sırrının bulunması bile olabilir. Şaka bir yana bugün ütopik bulduğumuz bu talepler, belki bir gün gerçek olacak.

Haberin Devamı

Gelecekte bizi neler bekliyor?

Kısa bir sürede telli telefondan uydu aracılığıyla çalışan dokunmatik ve tuşsuz telefonlara geçildi. Bilgisayarlar inanılmaz derece değişiklik göstererek bellek, çözünürlük, hafıza ve daha bir sürü özelliğiyle geliştirildi.
Bu olanlar bu kadar kısa sürede gerçekleşmişken 10 yıl sonra teknolojinin ne boyuta geleceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Öncelikle telefonların kalkacağını ve bileklikler aracılığıyla iletişim kuracağımızı düşünüyorum. Yine bu bileklikler sayesinde veri aktarımı kolaylaşacak. GPRS yardımıyla yerimiz belirlenecek hatta bütün kimlik bilgilerimiz, banka ve kredi kartlarımız bu bilekliklerin içerisinde yer alacak.
Araçlarımız, doğal yaşamda başlayan kayıplar ve iklim değişikliklerinin de etkisiyle alternatif enerji kaynaklarıyla çalışacak. Evlerimizdeki TV ve benzeri dijital eşyalar, kullandığımız bileklikler üzerinden idare edilecek. Üzerinde ekran bulunan tüm cihazlar ortadan kalkacak ve görüntüler hologram ya da benzeri şekilde yansımalar halinde karşımıza gelecek. Her ne kadar uçan arabaları yakın bir tarihte göremesek de bu ve benzeri birçok yeni teknolojinin hayatımıza gireceği bir gerçek…

Haberin Devamı

Zamanla değişen çocukluk - Bilal Efe Yıldırım

80’ler, 90’lar, 2000’ler ve bugün 2015… 20 yıl geriye gittiğimizde anne-babalarımızdan dinlediğimiz çocukluk anılarıyla, şu an sahip olduklarımız arasında büyük bir fark olduğunu görüyoruz. Özellikle çocuk oyunları ve kıyafetler konusunda.
80’lerin çocuklarıyla bizler arasında yaşanan değişimin mimarı teknoloji… Unutulan çocuk oyunları, yerini teknolojik ürünlere bırakıyor.
Elinde misketle, lastik iple ve kaykay ile gezen 80’lerin çocukları yerine, dijital oyunları ve cep telefonlarını tercih eden bir nesil görüyoruz. Bu durum ne kadar iyi ya da kötü tartışılır ama insanların genel anlamda yalnızlaştığı kesin…
Birçok nedenden dolayı sokaktan vazgeçen bizler, artık tek başımıza ama sanal ortamda gruplarla oynanan oyunları tercih ediyoruz. Teknoloji gelişirken şanslı mıyız, yoksa şanssız mı bilemiyorum. Ama anılarda kalan ve çok az da olsa oynamaya fırsat bulduğumuz sokak oyunlarını özledik.

Haberin Devamı

YGS’ye hazır mıyız? - Sedat Özkan

Ülke çapında 15 Mart pazar günü yapılacak ve 2 milyon 126 bin 861 adayın gireceği, 2 aşamadan oluşan YGS için geri sayım başladı. Sıkı bir çalışma döneminin ardından üniversite hayalini gerçekleştirmek isteyen tüm adaylar sınavda nasıl bir performans sergileyecek? Derslerdeki başarı ve sınava hazırlık kadar, sınava girerken içinde bulunacağımız ruh hali de çok önemli. Heyecan ve stresin birçok adayı zorladığı ve sınavdaki başarısını etkilediği yapılan araştırmalarla biliniyor. Okullarda ve dershanelerde sınava hazırlanan arkadaşlarımız psikolojik olarak bu sınava ne kadar hazırlanabiliyor? Sınava çok az bir süre kalmışken stresi ve heyecanı yenmek için neler yapabiliriz? İşte cevapları...
Sınav yerinizi görün
- Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı tamamen bırakmalıyız.
- Sınav arifesinde ve sınav günü dinlenerek ve rahat bir ortamda sevdiğimiz şeyleri yaparak geçirmeliyiz.
- Sınav motivasyonumuzu bozacak televizyon programı, aile ve arkadaş konuşmalarından uzak durmalıyız.
- Sınav sabahı hazırlıklarımızı tamamlamak ve sınava yetişebilmek için erken kalkmalıyız.
- Sınava, zinde ve iyi bir kahvaltı yaparak gitmeliyiz.
- Sınava gireceğimiz okulun bahçesinde yarım saat öncesinde hazır bulunmalı ve okulun yerini mutlaka önceden görmeliyiz.
Peki sınavda, zihinsel yorgunluk ve dikkat dağınıklığı için neler yapmalıyız? Öncelikle dikkatimizi dağıtacak nedenleri ortadan kaldırmalıyız. Duygu yoğunluğu dediğimiz kaygı, sevinç ve üzüntüleri sınav sonrasına bırakmalı ve tamamen sınava yoğunlaşmalıyız. Nefes alma egzersizleri ve göz yorgunluklarına karşı da göz egzersizleri yapabiliriz. Bunların dışında, bölümler arasında bir-iki dakika dinlenerek zihnimize izin verebiliriz. Bu ara soruları daha rahat okumamızı ve değerlendirmemizi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Geçmişi hatırlayalım - Cemre Nur Yörük

1781- Alman kökenli İngiliz astronom William Herschel, Uranüs gezegenini keşfetti. Güneş sisteminin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün daha önceleri bir yıldız olduğu sanılıyordu.
1926- Mustafa Kemal Paşa’nın Falih Rıfkı Atay ve Mahmut Soydan beylere anlattığı hayat hikâyesi ve hatıralarının kısaltılmış şekli Milliyet gazetesinde yayımlandı.
1954- Cemal Reşit Rey konser vermek üzere Yugoslavya’ya gitti. 1955- Fenerbahçe-Galatasaray futbol maçında taraftarlar tribünde birbirlerine girdiler, 1 kişi öldü.
1970- Halide Edip Adıvar’ın büstü açıldıktan üç gün sonra dinamitlendi.
1979- İstanbul’da özel öğrenci yurtları kapatıldı.
1982- İki kişiyi öldürmekten idama mahkûm edilen Türkiye Komünist Emek Partisi’nin (TKEP) üyesi Seyit Konuk, Necati Vardar ve İbrahim Ethem Coşkun isimli üç işçi idam cezası sonrası İzmir’de Buca Kapalı Cezaevi’nde infaz edildi.
1983- Beylerbeyi’nde restore edilmekte olan tarihi İsmail Hakkı Efendi Yalısı gece çıkan yangında tamamen yandı. Yalının yanındaki 205 yıllık Beylerbeyi Camii’nin kubbesi de tamamen yandı.
1983- Cumhurbaşkanı Kenan Evren Antakya ve Mersin’de halka hitap ederek yaptığı konuşmada “Eski partilerin hemen hemen aynı kişilerle, yalnız iki isim değiştirerek, yeniden hortlamalarına müsaade edemeyiz” dedi.
1984- Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Kemalettin Kani Güngör’e suikast girişiminde bulunan 4 Ermeni Kanada’da tutuklandı.
1987- Uluslararası Halter Federasyonu, halterci Naim Süleymanoğlu’na Türkiye’ye iltica tarihinden 6 Aralık 1987 tarihine kadar yarışmalardan men cezası verdi.
1992- Erzincan’da 6,3 şiddetinde deprem oldu; 492 kişi öldü.
1992- İstanbul Ticaret Odası yönetim kuruluna ilk kez bir kadın seçildi.
1994- Kıbrıs Rum bandıralı bir tankerle bir Yunan şilebi Rumeli Kavağı açıklarında çarpıştı; 19 gemici öldü, 19 kişi yaralandı, 9 gemicinin kayıp olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Ligin yeni yıldızı Mektebim Koleji

Mektebim Koleji, bu yıl ilk kez katıldığı ve iki takımıyla aynı anda yer aldığı Liselerarası Bayan Voleybol Ligi’nde yarı finale yükseldi. Bahçelievler ve Silivri kampüslerinden şampiyonaya katılan Bayan Voleybol Takımları, İstanbul’daki turnuvanın ardından Türkiye şampiyonasında yer alarak başarılı bir performans sergiledi.
Mektebim Koleji’nin elde ettiği başarı sonrası okulumuza ziyarette bulunan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil, Mektebim Koleji Genel Müdürü Okan Dilik’i tebrik ederek, takımlar hakkında bilgi aldı.
Mutlugil, Mektebim Koleji’ni yakından takip ettiğini belirterek bir sonraki yıl daha büyük başarılar beklediğini söyledi. Sporda Başarı Bursları ve yapılacak işbirlikleriyle ilgili fikir alışverişinin yapıldığı toplantı plaket takdimiyle son buldu.

5 yaşınızdayken robot tasarlamış mıydınız?

Mektebim Çocuk Akademisi öğrencilerine “Bilim ve Teknoloji”yi sorduk ve hayallerindeki ürünleri resmetmelerini istedik. Çizdikleri resimler, teknolojiyle öğrencilerin hayallerini buluşturuyordu. Kimisi sahip olmak istediği bir robot arkadaş, kimisi de günlük ihtiyaçlarına karşılık verecek makineler icat etti. Bilim ve Teknoloji dünyasında gezinen öğrencilerimiz böylelikle yaratıcılıklarının farkına vardılar.