Ekonomi Teknolojiye sıcak ayarı

Teknolojiye sıcak ayarı

14.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kış aylarıyla beraber ısınma faturası artarken, gözler akıllı termostatlara çevrildi. Nesnelerin internetini kullanan bu cihazlarda yerli örnekler de var. Yüzde 40’a kadar tasarruf mümkün

Teknolojiye sıcak ayarı

Soğukların bastırmasıyla ısınma öne çıkarken bu alanın da teknolojiden nasibini aldığı görülüyor. Kış aylarıyla beraber doğalgaz kullanımı artarken akıllı ısıtma çözümleriyle evsahipleri tasarruf etmenin rahatlığını da yaşıyor.

Haberin Devamı

Artık ısınma için kullanılan klima ve kombiler de cepten yönetilebiliyor. sNesnelerin interneti programını kullanan akıllı termostatlar özel ısıtma programlarına sahip. Akıllı telefondan kontrol edilebiliyorlar. İstediğiniz oda sıcaklığına ayarlayabilir ve eve gidiş saatlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Doğalgaz faturanızı da yüzde 20-40 arasında düşürmeyi vaat ediyorlar. Nest’in başını çektiği akıllı ısınma yöntemlerinde yerli uygulamalar da kendini gösteriyor.

COSA

Teknolojiye sıcak ayarı

Yerli bir uygulama. Nuvia firması tarafından İTÜ Arı Teknokent’te geliştirildi. Hem klima hem de kombiler için kullanılabiliyor. Her ikisinin de kullanımında yüzde 40’a kadar tasarruf sağlıyor. Akıllı algoritmalarla mekanların ısınma ve soğuma sürelerini öğreniyor. Akıllı telefonlar üzerinden, kolay kullanıma sahip bir mobil uygulama ile yönetiliyor. Kullanıcıların evlerini kolaylıkla istedikleri ısı derecesine ayarlayabilecekleri ‘Ev’, ‘Uyku’, ‘Dışarı’ gibi seçeneklere sahip. Evin istenilen gün, istenilen saat ve istenilen sıcaklıkta olmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

NEST

Akıllı termostatın öncüsü bir marka. 2011 yılında tanıtıldı. Tony Fadell’in geliştirdiği ürün Google tarafından da satın alınca büyük ivme kazandı. Artık daha güzel bir gösterge ekranı var. Sevdiğiniz dereceyi öğrenip ona göre bir ısınma programı ayarlıyor. Sezona göre ayar yapıyor. Bir hafta kullandıktan sonra sizin alışkanlıklarınıza göre program hazırlıyor. 2011’den beri dünyada 8 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu yaptığını açıkladı. Faturalarınızda yarı yarıya tasarruf sağlamayı hedefliyor. Mobil uygulamayla da uzaktan kontrol edilebiliyor.

MİGO

Teknolojiye sıcak ayarı

Demirdöküm’ün kendi kombileri için geliştirdiği bir akıllı termostat. Migo, tek elle kullanılabilen kompakt tasarımı ve kablosuz kontrol özelliğine sahip. Nitromix ve Demirdöküm’ün satışa sunacağı yeni kombileri ile uyumlu olarak çalışıyor. Migo, sadece verilen komutlarla hareket etmeyip, kullanıcı alışkanlıklarını takip ediyor. Ev ve su sıcaklığını kendiliğinden optimize ediyor. İnternetten aldığı anlık bilgilerle dış hava sıcaklığının artması ya da azalması durumunda ortam sıcaklığına otomatik müdahale ediyor.

Haberin Devamı

HONEYWELL

Bu alanda dijital termostat, internet ağ geçidi ve modülden oluşan bu cihaz. Piyasadaki birçok kombi markasıyla uyumlu. Mobil uygulama ve termostatı çevirerek kontrol edilebiliyor. Evinizin bir haftalık ısınma programını saat saat ayarlamanızı sağlıyor. Mobil uygulamasını indirerek cep telefonu üzerinden kontrol etmeniz mümkün. Nesnelerin interneti platformuyla çalışıyor ve ısıtma sisteminizin hayatınıza uymasını sağlıyor.

Trump inovasyon için felaket mi?

ABD’de Trump’ın başkan seçilmesinin yansımaları sürüyor. Trump’ın başkan seçilmesinden hoşlanmayan kesimlerden biri de teknoloji sektörü oldu. Dünyada teknoloji sektörünün merkezlerinden biri Silikon Vadisi, dolayısıyla ABD. Silikon Vadisi devleri Facebook, Apple, Google, Whatsapp gibi firmalar seçim kampanyası sırasında açık bir mektupla Donald Trump’ı istemediklerini belirtmişlerdi.

Hepsi Clinton’u destekliyordu. Bu sonuçtan sonra Trump’ın Silikon Vadisi’nin üzerine gidilebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Teknolojiye sıcak ayarı

Tekno odaklı değil

Ayrıca, Trump’ın seçim kampanyaları sırasında çok fazla teknoloji politikasından bahsetmediği görülüyor. Apple’ın ülkede üretim yapmasını sağlamak ve gerektiğinde sosyal medyayı yasaklayabileceğini açıklaması haricinde. Önceki başkan Barack Obama, teknoloji odaklı bir başkandı. ABD’de başkanlık için ilk teknoloji yöneticisini atamıştı.
Trump’ın bunu devam ettirip ettirmeyeceği bilinmiyor. Sektördeki pek çok ünlü iş insanı ise Donald Trump’ın başkanlığının ülkedeki inovasyonun gelişimi için felaket olabileceğini vurguluyor. Dünyanın inovasyon merkezi olan ABD’deki gelişmeler ülkemizi ve diğer ülkeleri doğrudan etkiliyor. Önümüzdeki günlerde bunun yansımalarını görüyor olacağız.